Ziare - evenimente evidentiate in presa hunedoareana
Evenimentele din luna iunie 2022
 
02.06.2022 - 30.06.2022, Stand de carte cu vânzare Editura Rao
10.06.2022, ora 1700, curtea interioară a Bibliotecii – lansarea volumului  Ceasul iubirii... Cei 16 ani ai mei alături de Victor Socaciu de Marina Almășan, urmată de un concert susținut de Mircea Baniciu.

           Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 10 iunie 2022, ora 1700, în curtea interioară a instituției, un eveniment cultural deosebit. Prezentă la Deva, cunoscuta realizatoare de televiziune Marina ALMĂȘAN își va lansa cartea ce poartă titlul „Ceasul iubirii... Cei 16 ani ai mei alături de Victor Socaciu”, apărută la Editura Corint Books. Prefața cărții este semnată de patru personalități ale culturii române: scriitorul și criticul literar Alex. Ștefănescu, jurnalistul, director editorial al Trustului de presă „Gândul”, Adrian Artene, scriitoarea Alice Năstase Buciuta și actorul Eugen Cristea. 

Lansarea de carte va fi însoțită, la final, de un concert susținut de Mircea Baniciu.

Marina Almășan este o binecunoscută jurnalistă, realizatoare de emisiuni de mare succes la Televiziunea Română, precum „Veniţi cu noi pe programul 2”, „Ceaiul de la ora 5”, „Arca Marinei”, „Mulţumesc!”, „Planeta în jeanşi”, „Femei de 10, bărbați de 10”.

De-a lungul anilor, a publicat numeroase cărți, majoritatea acestora fiind evocări ale unor călătorii pe alte meridiane: „10 zile la Beijing”, „Insomniile Marinei Almășan”, „Bombănelile Marinei”, „Eu... japoneza”, „Cu ricșa prin orașul viitorului”, „Marile surprize ale micului Luxemburg”, „Și eu am descoperit America”, „Nici eu nu mai știu cine sunt”, „Zgârie-norii din Shanghai”, „China cea de taină” (aceasta din urmă fiind lansată și la Deva, în 2019).

Noua carte a Marinei Almășan care se va lansa acum la Deva este o carte-confesiune, scrisă cu durere și totală sinceritate, o aducere aminte a unei frumoase și profunde povești de iubire. Dedicată fiului ei, Victor Socaciu junior, cartea este o rememorare plină de căldură a celor 16 ani petrecuți de autoare alături de îndrăgitul artist Victor Socaciu. Aproape fiecare capitol al cărții poartă numele și este povestea unui cântec compus de soțul ei, ceea ce îl aduce pe regretatul artist mai aproape de publicul care l-a iubit și i-a fredonat cântecele, cele mai multe dintre ele devenite emblematice.

Marina Almășan mărturisește cu sufletul deschis ce înseamnă această carte pentru ea și de ce a ținut neapărat s-o dăruiască celor care l-au îndrăgit pe Victor Socaciu: „Țineți în mână nu doar o simplă carte. Țineți în mână 16 ani din viața mea. 16 ani pe care i-am respirat în preajma unui mare artist, care mi-a cerut cândva, parcă într-o altă existență, să-i fiu alături până la moarte. Dar îi voi fi chiar și dincolo de ea, prin această carte. Cartea este despre iubire, despre greșeală și despre neiertare. Dar, mai ales, despre iubire...”.

Titlul cărții – „Ceasul iubirii” – nu este ales întâmplător, el amintește momentul emoționant în care a început această poveste de iubire atât de cald imortalizată de către Marina Almășan.

La sfârșitul cărții aflăm cuvinte calde, amintiri, aprecieri exprimate de „adevărații prieteni ai lui Victor”, precum cântăreții Mircea Vintilă, Dida Drăgan, Adrian Ordean, Andrei Păunescu, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Horia Moculescu, poetul Dan Verona, cosmonautul Dumitru Prunariu, senatorul Doru Gaita, ambasadorul Lilian Zamfiroiu.   

            Nu va lipsi sesiunea de autografe oferite de Marina Almășan pe cartea scrisă cu har și cu o totală deschidere a sufletului în fața celor care l-au iubit pe Victor Socaciu și îi poartă o vie amintire.

23.06.2022, ora 1700, Sala de Lectură – lansarea volumului Tatuajul sufletului de Daciana Cosmina Lazăr.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 23 iunie 2022, ora 1700, la Sala de Lectură, un eveniment cultural dedicat poeziei și iubitorilor acesteia: va fi lansat cel de-al treilea volum de poezie semnat de Daciana Cosmina Lazăr, intitulat „Tatuajul sufletului”, apărut la Editura Karina din Deva. Autoarea, de profesie economist, este membră a Cenaclului literar „Nichita Stănescu” al M.A.I. București și a publicat versuri în reviste literare din județele Vrancea și Maramureș.

După volumele „Cuvintele sufletului” (2016) și „Iubirea din vers” (2019), autoarea își menține tema predilectă, dragostea, căreia îi conferă valențe lirice pline de sensibilitate și trăire intensă. Toate cele 88 de poezii din recentul volum sunt parcă o demonstrație concretă a celebrului ultim vers din „Paradisul” lui Dante: „Dragostea care pune în mișcare soarele și astrele”.

Deși este economist prin formație, om al rigorii și al calculelor reci, Daciana Cosmina Lazăr are sufletul mereu deschis spre visare, spre meditație și, mai ales, spre iubire. Această iubire o îmbracă în straiele strălucite ale versului, niște versuri pline de sensibilitate și de frumusețe lăuntrică.

În postfața semnată de Carla Strujan aflăm că poeziile Dacianei Cosmina Lazăr „cuprind toate stările sufletești pe care iubirea tatuată în suflet le poate da, sinceritate, frumos, lacrimi de fericire, dor de dragoste, așteptare”.

         La această nouă lansare de carte sunt așteptați toți cei care iubesc poezia, care știu să aprecieze frumusețea unui vers, a unei imagini poetice pline de trăire și sensibilitate.