Evenimentele din luna mai 2024Secția de Artă și Carte Franceză

 Stand de carte cu vânzare

Editura RAO.

 

Campania O jucărie pentru fiecare

       În fiecare an, în perioada premergătoare Zilei Internaționale a Copilului, 1 iunie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva se mobilizează în acțiunea O jucărie pentru fiecare, inițiată în urmă cu câțiva ani. Cu acest prilej, pornim o amplă campanie de sensibilizare și atragere a membrilor comunității, a locuitorilor din județul Hunedoara, pentru a le dărui jucării copiilor din centrele de plasament ale județului.
        Prin jucăriile pe care, cu mult drag, le colectăm și le ducem acestor copii, dorim să le oferim și un strop de bucurie, să-i facem să uite, măcar de ziua lor, că nu au părinți sau au fost rupți de familie. Și în acest an, facem o campanie puternic mediatizată și, în scurtă vreme, sperăm ca Biblioteca Județeană să devină neîncăpătoare, hunedorenii, de toate vârstele, să vină să aducă o jucărie pentru fiecare copil instituționalizat. Proiectul nostru are drept țintă copiii din centrele de plasament din județul Hunedoara, centre către care ne vom îndrepta și în acest an.
        În perioada 1 martie – 24 mai 2024, cei care doresc vor putea aduce jucării la biblioteca județeană. Este un gest aparent mărunt, dar cei care vor veni cu jucării vor fi, într-un fel, înlocuitorii părinților pe care acești copii nu-i au sau de care sunt despărțiți.
        Pe această cale, îi anunțăm pe toți cei care vor să le dăruiască copiilor jucării că sunt așteptați la Secția de Artă și Carte Franceză a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sediul în municipiul Deva, str. 1 Decembrie 1918, nr. 26, unde se va afla un centru de colectare a jucăriilor, în perioada 1 aprilie – 24 mai 2024, de luni până vineri între orele
1030 și 1800.
        Prin această inițiativă îi chemăm alături de noi pe toți cei care vor să le dăruiască un strop de bucurie acestor copii vitregiți de soartă.

 

Curs de limbă și cultură chineză.

        Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Institutul Confucius din Sibiu și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, continuă proiectul început în anul 2013, proiect cultural-educativ ce are drept componentă centrală organizarea de cursuri de limbă și cultură chineză la Deva.
        Interesul pentru civilizația și cultura chineză, pentru artele specifice acestei țări, pentru istoria și economia Chinei, a fost tot mai mare și un public tot mai numeros ni s-a alăturat în acești ani de când am demarat parteneriatul. Cererile de înscriere la cursurile de limbă și cultură chineză sunt tot mai numeroase și provin de la oameni de toate vârstele și de diverse profesii.
        Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva anunță, pe această cale, organizarea în continuare a cursurilor gratuite de limbă și cultură chineză și în anul universitar 2024 – 2025.
        Înscrierea la curs se va face personal, pe baza actului de identitate și a permisului de intrare la bibliotecă vizat pe anul 2024, la Secretariatul Bibliotecii Județene, în perioada 1 aprilie – 30 aprilie 2024, de luni până vineri, între orele
830 și 1600, în limita locurilor disponibile (50 de locuri).
        Cursurile vor începe în ziua de 7 octombrie 2024.
        Cei care vor parcurge aceste cursuri vor avea avantajul și privilegiul de a se familiariza cu limba chineză, cu simbolistica ei specifică, vor cunoaște din ce în ce mai bine cultura, civilizația și o bună parte din tradițiile poporului chinez. De asemenea, cunoașterea limbii chineze va fi o oportunitate pentru viitorii cursanți de a aplica pentru obținerea unor burse de studiu în China.

 

Conferința Internațională Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca.

         În anul 2024 se vor împlini 200 de ani de la nașterea marelui om politic și patriot român, Avram Iancu, figură emblematică a istoriei românilor. Cu această ocazie, Consiliul Județean Hunedoara, prin Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, și în parteneriat cu Academia Română și Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, va organiza, în perioada 9 – 10 mai 2024, conferința internațională cu tema „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”.
       Deschiderea conferinței va avea loc în data de 9 mai, ora 900, la Teatrul de Artă Deva, Sala Mare, iar susținerea lucrărilor se va desfășura la Consiliul Județean Hunedoara, Sala de Ședințe și Sala Mică, conform programul atașat.
       Va fi o manifestare științifică de mare anvergură, cu participarea unor consacrați oameni de știință români și străini (Austria, Franța, Germania, Italia,
Marea Britanie, Moldova, Serbia, S.UA., Ungaria), care vor susține comunicări legate de personalitatea complexă a lui Avram Iancu, de epoca plină de frământări în care a trăit și a luptat, de contextul intern și internațional în care au avut loc evenimentele revoluționare din Transilvania, evenimente ce l-au avut în centru pe acest erou al neamului românesc.
       Comunicările, realizate la un înalt nivel științific de către istorici specialiști în istorie modernă, sociologi, filologi, cercetători din domeniul presei, sunt de o mare diversitate tematică și toate converg spre zugrăvirea unui impresionant portret al celui care nu a avut alt vis decât să-și vadă națiunea fericită.
       De asemenea, pe lângă personalitatea lui Avram Iancu, vor fi puse în lumină și epoca revoluției pașoptiste din Europa, ideologiile dominante, personalitățile românești și europene contemporane cu liderul moților, legăturile existente între revoluționarii vremii etc.
       În acest fel, dăm dovadă de prețuire și de profund respect față de Avram Iancu ale cărui viață și luptă se leagă strâns de locuri emblematice din județul Hunedoara, de Țara Moților.
       Conferința aceasta se desfășoară la Deva, în inima județului Hunedoara, nu departe de Apuseni, de „locurile noastre de mucenicie glorioasă”, cum numea Nicolae Iorga ținutul Apusenilor, acolo unde Iancu și tribunii lui au condus lupte sângeroase pentru apărarea demnității românilor ardeleni.
       Lupta și jertfa lui Avram Iancu nu trebuie date uitării, nu trebuie învelite în lozinci patriotarde, ci moștenirea lui trebuie să trezească în inimi sentimente curate de dragoste de țară. Acesta este și principalul scop al conferinței și suntem convinși de reușita acestui important proiect științific pe care l-am pregătit cu responsabilitate și mândrie.
       Intrarea este liberă atât la deschidere, cât și pe parcursul susținerii lucrărilor.