Evenimente
Evenimentele din luna martie 2023
 
01.03.2023 - 31.03.2023, Stand de carte cu vânzare Editura Rao.
 
02.03.2023, ora 1300, Sala Liviu Oros a Centrului Cultural Drăgan Muntean Deva – manifestarea cultural-educativă Ziua Internațională a Femeii – Centenar Monica Lovinescu

 Ca în fiecare an la începutul lunii martie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, dedică Zilei Internaționale a Femeii o activitate cultural-educativă menită să prezinte viața și creația unei personalități feminine de anvergură din România sau din lume. Anul acesta ne-am oprit asupra figurii unei ilustre doamne a culturii române, Monica Lovinescu, de la a cărei naștere se vor împlini la 19 noiembrie 100 de ani.

În ziua de 2 martie 2023, ora 1330, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, se va face o amplă prezentare a personalității Monicăi Lovinescu, intelectuală cu un profil umanist multilateral care a strălucit în domeniul criticii literare, al memorialisticii, al traducerilor, un nume care a marcat puternic literatura română în a doua jumătate a secolului XX.

Născută acum un secol, la 19 noiembrie 1923, ca fiică a ilustrului critic literar Eugen Lovinescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a devenit o intelectuală de mare ținută, cu o cultură vastă, puternic conectată la viața literară din Bucureștiul interbelic, apropiată de scriitorii epocii, de cei care frecventau cenaclul „Sburătorul” al tatălui său. Schimbarea de regim de după 1945 a determinat-o să părăsească România, să se stabilească la Paris, dar rămânând puternic conectată la tot ceea ce se petrecea în România comunistă.

Nu a cedat presiunilor regimului de la București care încercau s-o oblige să revină în țară, nu a cedat nici atunci când mama ei, Ecaterina Bălăcioiu Lovinescu, a fost arestată, maltratată, lipsită de asistență medicală și lăsată să moară în condiții greu de descris. Această suferință a marcat-o pe Monica Lovinescu pentru toată viața. După pierderea mamei, începând cu anul 1962, și-a început emisiunile la postul de radio Europa Liberă, unde vreme de peste 40 de ani a susținut emisiunile, dar nu numai, intitulate „Teze și antiteze la Paris” și „Actualitatea culturală românească”. Pe undele scurte ale acestui post de radio, Monica Lovinescu a devenit o emblemă a libertății de gândire, o conștiință care a refuzat orice compromis și a devenit un model pentru scriitorii români, pentru intelectualii obligați să trăiască într-un regim opresiv. Mulți își mai amintesc că înainte de 1990, postul de radio Europa Liberă se asculta pe ascuns, cu frica de a nu avea neplăceri din partea Securității. Pe lângă emisiunile de analiză politică, emisiunile literare ale Monicăi Lovinescu deveniseră un adevărat reper pentru scriitorii din România, datorită competenței și rigurozității cu care erau analizate cărțile acestora. Astfel, Monica Lovinescu devenise VOCEA care în fiecare săptămână ne trimitea la noi lecturi, cu adevărat valoroase, ne ghida cu discreție, imperceptibil, dar definitiv, știam ce trebuie să citim, cum trebuie să citim, să decodăm, dacă era cazul, cu ce cheie, în ce grilă. Monica Lovinescu devenise o adevărată instituție a literelor românești. A fost, așa cum a observat criticul Alex. Ștefănescu, „un fel de curte supremă de justiție a literaturii române”.

Biografia, activitatea din România înainte de exil, activitatea ei literară la Paris, emisiunile de la Europa Liberă, revenirea în țară după 1990, cărțile pe care le-a scris și multe alte informații legate de Monica Lovinescu vor fi pe larg prezentate, astfel încât cei tineri, care poate aud acum pentru prima oară numele ei, vor avea prilejul să cunoască o personalitate complexă care ocupă un loc special în cultura română. La finalul prezentării, publicului îi vor fi adresate întrebări legate de tema expusă, iar cei care oferă răspunsul corect vor fi răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome.

 
07.03.2023, ora 1100, Sala Liviu Oros a Centrului Cultural Drăgan Muntean Deva – premierea bibliotecilor câștigătoare în cadrul concursului interbibliotecar Bibliotecile anului 2022.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 7 martie 2023, ora 1100, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, întâlnirea bibliotecarilor din județul Hunedoara cu prilejul decernării premiilor pentru cea mai bună bibliotecă publică municipală, orășenească și comunală, biblioteci care, în anul 2022, au înregistrat cele mai bune rezultate. Competiția „Bibliotecile anului”, ediția 2022, este un concurs profesional destinat bibliotecilor publice din județ și este menită să stimuleze spiritul de competiție și de inițiativă ale fiecărui bibliotecar.  

În era informatizării, activitatea bibliotecilor publice a devenit mult mai complexă, angrenarea lor în viața comunității locale fiind una dintre cele mai importante fațete ale funcționării lor. Bibliotecile publice sunt chemate, zi de zi, să facă față unor provocări cu totul noi, care erau de neconceput cu 20 de ani în urmă. Bibliotecarii zilelor noastre au capacitatea profesională de a rezolva atât problemele specifice bibliotecii, dar și probleme noi cu care se confruntă locuitorii localității unde funcționează biblioteca.

Concursul interbibliotecar „Bibliotecile anului” a fost inițiat și gândit tocmai cu scopul de a le da prilejul bibliotecarilor să se perfecționeze, să rezolve probleme tot mai complexe și mai solicitante. Biblioteca județeană, care coordonează metodologic bibliotecile publice de toate tipurile din județ, a elaborat un amplu punctaj și a stabilit criterii precise care, odată îndeplinite, permit realizarea unui clasament al bibliotecilor. Concursul este departe de a fi o competiție formală, el stimulează bibliotecarii să-și îmbunătățească munca de fiecare zi și să facă din bibliotecă un adevărat centru de cultură și de informare.

An de an, acest concurs pune în lumină disponibilitatea bibliotecarilor de a fi tot mai prezenți în viața comunității locale. A trecut de mult vremea când bibliotecarul era doar persoana care împrumuta cărți. Astăzi, alături de carte, calculatorul și internetul ocupă locul central în activitatea unei biblioteci, a sporit numărul serviciilor (gratuite și eficiente) pe care bibliotecile le oferă populației. Bibliotecile care se achită cel mai eficient de noile sarcini, de noile provocări care le stau în față, sunt bibliotecile care se premiază prin acest concurs.

Premiile nu sunt bunuri materiale, nu sunt resurse bănești, ele reprezintă o recunoaștere și o apreciere a întregii activități a bibliotecilor depuse de-a lungul unui an. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva a fost în permanentă legătură cu toate bibliotecile publice din județ și a verificat performanțele acestora. Astfel, concursul „Bibliotecile anului”, ediția 2022, suntem siguri că este câștigat de bibliotecile care s-au remarcat prin profesionalism, implicare, diversitate de acțiuni, prezență efectivă în viața comunității locale. Festivitatea de premiere este și un prilej de întâlnire între bibliotecari, prilej de discuții și schimburi de opinii despre această atât de frumoasă meserie, veritabilă vocație, care se înfăptuiește zi de zi în folosul unui public larg, iubitor de carte și informație

 
20.03.2023, ora 1300, Sala de Conferințe a Parcului de Afaceri din Simeria – manifestarea cultural-educativă Ziua Internațională a Francofoniei. La pas prin Paris.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria și Centrul Cultural și de Creație al orașului Simeria, organizează în ziua de 20 martie 2023, ora 1300, în Sala de Conferințe a Parcului de Afaceri din Simeria, o manifestare cultural-educativă dedicată Zilei Internaționale a Francofoniei. 

Membră a marii familii a „spațiului francofon”, alături de alte zeci de țări care au puternice afinități cu limba, civilizația, cultura franceză, România a fost de peste două sute de ani putyernic legată de Franța, o țară la care a aflat sprijin în momente de răscruce ale istoriei noastre. Până nu demult, limba franceză putea fi considerată ca a doua limbă vorbită în România, o limbă studiată temeinic în licee și care oferea un  important izvor de cunoaștere a Franței, a culturii, a istoriei, a vieții politice franceze. De altfel, România este cea mai importantă țară francofonă din Europa Centrală și de Est, La 20 martie, milioane de oameni din lumea întreagă, din spațiul european, slav, arab, american sau asiatic, își manifestă prin acțiuni culturale respectul și prețuirea față de limba franceză, față de cultura Franței.

Anul acesta, activitatea organizată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva poartă  numele „La pas prin Paris” și care, printr-o succesiune sugestivă de imagini, invită publicul prezent în sală la o plimbare la pas prin centrul Parisului. Plimbarea începe la Catedrala Notre-Dame, Insula Saint-Louis, continuă de-a lungul Senei, prin Place de la Concorde și bulevardul Champs-Élysées, și se încheie la Arcul de Triumf din Place de l’Étoile. Se vor prezenta celebrele muzee Luvru și Orsay, Cartierul Latin cu Universitatea Sorbona, cu cafenelele celebre și bulevardele boemei pariziene, toate acestea fiind și o invitație la lectură, la bibliotecă existând numeroase cărți și materiale audio-video cu tematică „pariziană”.

La final, celor prezenți în sală li se vor adresa întrebări pe marginea materialului urmărit, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.

21.03.2023, ora 1700, Sala de Lectură a Bibliotecii Județene Ovid Densusianu Hunedoara – Deva – evenimentul cultural Ziua Internațională a Poeziei.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Cultură și Artă din Județul Hunedoara, încheie seria activităților culturale organizate în luna martie cu un eveniment cultural-literar dedicat Zilei Internaționale a Poeziei. În această zi, 21 martie 2023, la ora 1700, la Sala de Lectură, va avea loc o emoționantă întâlnire cu poeți hunedoreni care vor prezenta publicului un florilegiu de poezii din creația proprie. În această zi, în întreaga lume, poezia va fi în centrul atenției tuturor celor care o iubesc și o consideră esențială pentru îmbogățirea lor spirituală. 

Cu peste 150 de ani înainte, poetul francez Charles Baudelaire considera că „Orice om sănătos poate rezista fără mâncare două zile - dar nu și fără poezie”. Este un adevăr cu care milioane de iubitori de poezie sunt de acord, iar proclamarea, în 1999, a zilei de 21 martie ca zi mondială a poeziei de către UNESCO a fost primită cu entuziasm de toți cei care iubesc poezia, fie poeți, fie cititori. Întâlnirea cu poezia este întotdeauna un prilej de bucurie pentru suflet, este un prilej de a crea o apropiere unică între poeți și cei care iubesc universul liric.

Poeții hunedoreni care vor cinsti prin creația lor Ziua Internațională a Poeziei sunt prietenii constanți și sinceri ai Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, poeți pentru care biblioteca este a doua casă, o casă primitoare ce le oferă ambianța propice de a-și deschide sufletul prin versurile pe care le-au creat cu talent și inspirație. Ambianța poetică realizată de organizatorii evenimentului va fi completată cu o serie de panouri pe care se vor găsi cele mai reprezentative creații ale poeților hunedoreni. Această întâlnire cu poezia, la început de primăvară se dorește a fi o nouă modalitate de racordare a bibliotecii noastre la viața culturală de bună calitate. Cuvintele poetului Tudor Arghezi sintetizează cum nu se poate mai bine ce înseamnă pentru noi poezia și de ce ținem să o omagiem an de an: „Poezia este copilul care rămâne în sufletul adolescentului, al omului matur și al bătrânilor, peste durere, dezamăgire și suferință”.