Evenimentele din luna iunie 2023Secția de Artă și Carte Franceză

 Stand de carte cu vânzare

Editura RAO.

 

Curs MANAGER DE PROIECT

COR: 242101

 

Curs FORMATOR

COR: 242101

 

Curs de astronomie interactivă.

 

Conferința

Actualitatea lui Titulescu

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, și în parteneriat cu Fundația Europeană „Titulescu”, organizează două întâlniri cu profesorul universitar dr. Adrian Năstase.

Oaspete al județului Hunedoara, binecunoscutul jurist și om politic va susține conferința cu tema „Actualitatea lui Titulescu” la Deva, Galeria Națională de Artă „Forma” (în data de 8 iunie 2023, ora 1700) și în Sala de Conferințe a Bibliotecii Universității Petroșani (în data de 9 iunie 2023, ora 1700).

Personalitate complexă a vieții politice și diplomatice românești din prima jumătate a secolului XX, Nicolae Titulescu și-a dedicat întreaga viață slujirii Patriei, fiind un model de om politic care până în ultima clipă a vieții a militat pentru ca România să ocupe un loc demn pe harta Europei.

Excelent jurist și diplomat, prof. dr. Adrian Năstase, unul dintre cei mai avizați și mai dăruiți cunoscători ai moștenirii pe care ne-a lăsat-o Nicolae Titulescu, este fondatorul și președintele Fundației Europene „Titulescu”, organizație ce are ca scop restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, operă ce trebuie cunoscută, înțeleasă și însușită de toți cei care iubesc România și se preocupă de viitorul ei. De aceea, orice acțiune menită să aducă în atenția noastră personalitatea și moștenirea lui Nicolae Titulescu merită salutată și promovată, cu atât mai mult când ea aparține unui exeget de talia domnului prof. dr. Adrian Năstase. 

Nu întâmplător, conferințele susținute de distinsul nostru oaspete sunt denumite „Actualitatea lui Titulescu”: traversăm o perioadă extrem de dificilă, o perioadă care ne pune pe toți la grea încercare și ne cufundă în teamă, neliniște, îndoială. În astfel de momente, ideile și realizările diplomatice ale lui Nicolae Titulescu sunt mai actuale ca oricând și ne oferă modele de comportament valabile și astăzi, la peste opt decenii de când au fost exprimate. Cu un devotament desăvârșit, Nicolae Titulescu rostea aceste cuvinte atât de potrivite și astăzi: „Nu dau dreptul nimănui din afară să se amestece în treburile noastre lăuntrice; cer, dimpotrivă, ca directivele politicii noastre interne să fie pur româneşti. Cu această concepţie şi în acest spirit am condus politica externă a ţării (...). Dar tocmai pentru că vreau ca românul să fie stăpân la el acasă, doresc să găsească el singur, în plina lui suveranitate, normele cele mai bune pentru păstrarea unităţii noastre naţionale.”

Un element de mare interes, pe lângă conținutul conferințelor, îl va constitui o mică expoziție sui-generis formată din câteva obiecte autentice care i-au aparținut lui Nicolae Titulescu: documente și fotografii de epocă originale cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera sa politică, obiecte personale (livretul militar, pașaportul, jurnalele anilor 1920-1930, bicornul de diplomat, cărți de vizită, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor, fotografii înfățișându-l pe Nicolae Titulescu la cele mai importante evenimente diplomatice din Europa interbelică etc.). Expoziția a fost concepută și alcătuită de doamna Adina Rențea, președinta Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase.  

Toate acestea vor spori interesul pentru cele două manifestări care, fără nicio îndoială, vor avea o puternică înrâurire asupra auditoriului și vor trezi emoție în inimile tuturor celor care vor dori să cunoască, din cea mai competentă sursă, portretul complet și complex al uneia dintre cele mai ilustre personalități ale diplomației românești.

 

Concert DE VAră

Concert de muzică folk susținut de trupa E Smart

-

Trofeul Micului Cititor.

An de an, în preajma zilei de 1 iunie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează un atractiv eveniment cultural prin care sunt premiați câștigătorii concursului „Trofeul Micului Cititor”. Anul acesta, festivitatea de premiere va avea loc în ziua de 13 iunie 2023, ora 1000, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala Mare.

Tradiționalul „trofeu” este acordat cu scopul de a atrage spre bibliotecă, spre lectură, un număr cât mai mare de copii cărora dorim să le cultivăm dragostea față de cărți.

Criteriul care a determinat decernarea premiilor micilor cititori a fost fidelitatea copiilor față de bibliotecă, fidelitate pe care am „măsurat-o” ținând seama de numărul de împrumuturi de carte. Am hotărât să-i premiem pe acei mici prieteni ai bibliotecii care ne-au trecut pragul de cele mai multe ori, care   s-au arătat a fi cei mai interesați de cărți, care au fost în permanență în legătură cu biblioteca. De aceea, acei copii care au venit cel mai des la bibliotecă, cei care au citit cel mai mult s-au dovedit demni să primească premii.

Vor fi acordate trei premii și zece mențiuni care-i vor recompensa pe cei mai fideli mici prieteni ai bibliotecii. 

         Festivitatea de acordare a „Trofeului Micului Cititor” va începe cu un frumos spectacol artistic. Anul acesta, talentații artiști ai Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani au răspuns cu același entuziasm invitației bibliotecii și vor prezenta spectacolul „Pinocchio” de Carlo Collodi, regia Valentin Neacșu.

        Mai trebuie spus că, încă de la intrarea în Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, copiii vor avea surpriza să întâlnească câteva statui vivante care vor executa grațioase numere coregrafice și vor interacționa cu copiii.

La încheierea evenimentului copiii vor avea parte de surprize care, sperăm, îi vor bucura și îi vor face să îndrăgească și mai mult biblioteca.

         Nu pot fi uitați profesorii care au îndrumat în fiecare zi copiii, le-au recomandat cărți specifice vârstei și i-au îndreptat spre bibliotecă. Pentru toate acestea, cadrele didactice merită mulțumirile noastre și vor fi și ele premiate.

 

 

Lansarea volumului

Clepsidra de Nicolae Rădoi

.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Cultură și Artă din județul Hunedoara, organizează în ziua de 14 iunie 2023, ora 1700, la Sala de Lectură, o întâlnire cu scriitorul Nicolae Rădoi, care își va lansa cu acest prilej cartea intitulată Clepsidra, apărută în acest an la Editura LIMES din Cluj-Napoca.

Volumul este prefațat de Ion Popescu-Brădiceni, iar postfețele sunt semnate de Lazăr Popescu și belgianul Laurent Lesage.

Absolvent în anul 1979 al Facultății de Filologie, Secția Engleză - Franceză, a Universității din Timișoara, Nicolae Rădoi vădește un talent literar remarcabil dublat de un excepțional simț al observației și capacitatea de a pătrunde în esența tuturor fațetelor realităților românești.

Nicolae Rădoi a publicat proză scurtă în reviste de cultură ca Antemeridian and Postmeridian, Caietele Columna, Miracol de Brădiceni, Caietele de literatură, Critică și teoria artelor, Serile la Brădiceni, Argeș, Luceafărul de dimineață.

Textele din volumul Clepsidra surprind cititorul prin abordarea extrem de curajoasă, directă și fără menajamente a trăsăturilor dominante care au caracterizat și continuă să caracterizeze viața noastră cotidiană în aceste vremuri tot mai greu de explicat. Cu umor, cu ironie, dar și cu necesarul sarcasm nemilos, autorul nu lasă nimic să scape ochiului său pătrunzător, atent la orice detaliu ce definește tipologia unor indivizi, de la oameni de rând la ocupanții celor mai sus situate funcții.

Așa cum aflăm dintr-o prezentare de pe site-ul librărie.net, „proza lui Nicolae Rădoi este de o oralitate activă, dinamică, satirică și chiar vitriolantă, dacă autorul simte nevoia să îngroașe tușa etică (...) cartea sa e plină de surprize, momente inspirate de criza social-politică a momentului”.

Cititorul va avea, la fiecare pagină, satisfacția de a găsi, dincolo de un excelent cunoscător al limbii române, un „cronicar” al vremurilor noastre care scrie limpede tot ceea ce simțim și noi, dar nu întotdeauna îndrăznim să și spunem.

          La finalul întâlnirii cu scriitorul Nicolae Rădoi va avea loc o sesiune de autografe.

 

 

Vernisajul expoziției

Credință, ie și natură în artă

.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 21 iunie 2023, ora 1700, vernisajul expoziției de pictură cu tema „Credință, ie și natură în artă”. Expoziția va fi amenajată pe holul principal al Consiliului Județean Hunedoara, la etajul 1.

Lucrările expuse sunt creația membrilor Clubului de arte plastice „Curcubeu”, club care și-a început activitatea în luna februarie 2022 sub îndrumarea doamnei Simona Locsei, bibliotecară și, totodată, talentat artist plastic. Cursul desfășurat în cadrul Clubului Curcubeu a avut drept scop cultivarea talentului pentru pictură al oricărei persoane cu vârsta de peste 16 ani care simte o chemare spre artă, spre pictură, spre exteriorizarea sentimentelor cu ajutorul imaginii artistice. Toți cei care au dorit să aprofundeze o tehnică precum pictura în acuarelă, pictura în acrilic, pictura în ulei pe pânză, pictura pe sticlă și piatră și care vor să experimenteze desenul în creion, cărbune sau pastel au găsit în aceste cursuri modalitatea ideală de a-și pune în valoare talentul. Îndrumați cu competență, cursanții au realizat lucrări de mare sensibilitate, majoritatea cu valoare artistică, în care autorii lor și-au materializat sentimentele. Temele alese au fost variate, în concordanță cu personalitatea și inspirația fiecăruia, astfel că au rezultat lucrări cu vădite calități estetice, stilistice și artistice. De la peisaj la portret, de la alegorii la pictură abstractă, nonfigurativă, fiecare artist amator și-a pus amprenta pe lucrarea realizată cu limbajul plastic propriu, adecvat personalității sale.

Lucrările ce vor fi vernisate aduc laolaltă o tematică generoasă, o triadă care a dat ocazia autorilor de a da frâu liber sentimentelor inspirate de noțiunile sub semnul cărora este organizată expoziția: credință sinceră, tradiție românească și dragostea pentru natura în veșnică schimbare și mereu gata să inspire talente.  

În spațiul generos pus la dispoziție de Consiliul Județean Hunedoara, lucrările vernisate își găsesc un loc ideal pentru a bucura privirile celor care iubesc frumosul și doresc să petreacă clipe reconfortante în universul mereu tânăr al artei.

         Expoziția va putea fi vizitată în perioada 21 iunie – 21 iulie 2023.

 

 

Lansare de carte

Camelia Ardelean

Biblioteca Județeană  „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 29 iunie 2023, ora 1700, la Sala de Lectură a bibliotecii județene, o întâlnire cu scriitoarea Camelia Ardelean care, cu această ocazie, își va lansa mai multe titluri apărute între anii 2018 și 2023. 

Camelia Ardelean este un nume binecunoscut în mediul literar hunedorean. Poetă de mare sensibilitate, a semnat până acum zece volume de poezie a căror notă dominantă este dată de profunzimea și sinceritatea trăirilor transpuse în limbaj liric.

La această lansare, autoarea se va prezenta cu volumele: Inimi de porțelan, Baghete de sticlă (în colaborare cu Miron Țic), Flacăra cuvintelor (în colaborare cu scriitorul albanez Baki Ymeri), Anotimpurile cuvântului, La margine de curcubeu și Ecouri din tenebre.

Alte trei volume, intitulate Urme de condei, pun în lumină calitățile de cronicar literar ale Cameliei Ardelean, care strânge între paginile acestora cronici literare, eseuri, editoriale, interviuri și reportaje apărute în numeroasele reviste literare din județ și din țară.

O mențiune aparte merită volumul de dialoguri pe care Camelia Ardelean le-a purtat cu scriitorul, filosoful și publicistul Ionel Necula, un intelectual profund care își dezvăluie personalitatea grație întrebărilor incitante și pertinente pe care i le adresează interlocutoarea, astfel încât eruditul om de cultură își pune „sufletul în palma cititorului”.

Toate aceste volume semnate Camelia Ardelean definesc profilul unei scriitoare cu multiple valențe, cu talent incontestabil atât ca poetă, cât și ca autoare a unor texte în proză de mare valoare, scrise cu nerv și cu o sinceritate debordantă.

Publicul prezent la lansare va descoperi în persoana Cameliei Ardelean o personalitate valoroasă a culturii hunedorene.