Evenimentele din luna ianuarie 2025

 

Secția de Artă și Carte Franceză

 Stand de carte cu vânzare

Editura RAO.

08.01.2025 – 31.01.2025, Secția de Artă și Carte Franceză – Stand de carte cu vânzare –Editura RAO. .

 

Curs Expert accesare fonduri  structurale și de coeziune europene - COR 242213.
08.01.2025 – 23.01.2025, ora 1600, Centrul de Formare Profesională al Bibliotecii Județene Ovid Densusianu Hunedoara – Deva – Curs Expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene – COR 242213.

 

Curs de limbă și cultură chineză.
08.01.2025, 15.01.2025, 22.01.2025, 29.01.2025, Filiala Nr. 5 – Colțul Chinezesc – Curs de limbă și cultură chineză.

 

Curs de pictură.
13.01.2025, 14.01.2025, 20.01.2025, 21.01.2025, 27.01.2025, 28.01.2025, ora 1600, Biblionet – Curs de pictură.

 

Eminescu în inimile poeților hunedoreni.

PLIANT

 

        Potrivit tradiției încetățenite de ani buni, și în acest an, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale, va fi marcată așa cum se cuvine de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva.
        Poetul nostru național, reper fundamental al spiritualității românești, va fi omagiat printr-o manifestare culturală specială organizată cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.
        În fiecare zi de 15 ianuarie, îi invităm pe toți cei care îl poartă în suflet pe Mihai Eminescu și poezia sa minunată să vină în Parcul Municipal „Cetate” din Deva, lângă statuia poetului, și să asiste la o veritabilă sărbătoare a poeziei și cântului așezată sub genericul Eminesciana – Năzuința spre absolut.
       Acest generic este inspirat din impresionanta monografie „Eminescu” scrisă acum peste 60 de ani de Zoe Dumitrescu-Bușulenga, personalitate emblematică a spiritualității românești, dar și de titlul unei ample exegeze a cărei autoare este Rosa del Conte, profesoară de literatură română la Universitatea din Roma, „Eminescu sau despre Absolut”, lucrare considerată cea mai amplă monografie scrisă de un specialist străin dedicată lui Mihai Eminescu. Am considerat că năzuința spre absolut, spre perfecțiune, spre desăvârșire, spre acumularea permanentă și neobosită de cunoaștere face parte din profilul de geniu al poetului nostru național.
        Toți cei care vor veni la aceste manifestări vor avea bucuria să asiste la un program artistic jalonat de recitaluri de poezie și muzică la care își vor da concursul îndrăgiții cântăreți Ciprian Roman, Cristian Fodor și Ovidiu Olari, actrițele Isabela Hașa și Cristina Lazăr.
        Amintirea poetului o purtăm în suflet în fiecare zi, versul eminescian ne este alături la bucurie sau necaz, așa cum a fost alături de atâtea generații care ne-au precedat și sperăm ca și cei ce vor veni după noi să-l iubească pe Eminescu așa cum îl iubim noi.
        Pe toți cei care îl iubesc și îl prețuiesc pe Mihai Eminescu îi așteptăm la statuia lui, la întâlnirea din miez de ianuarie cu Luceafărul nostru.

 

 

Unirea Principatelor Române.

PLIANT

        Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu colegiile și liceele devene, organizează în data de 23 ianuarie 2025, ora 1000, o manifestare cultural-educativă menită să cinstească amintirea unuia dintre cele mai îndrăgite momente din istoria românilor: Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.
        Această zi se află de 166 de ani în memoria tuturor celor care poartă România în suflet, este ziua care a unit românii de pe cele două maluri ale Milcovului, când munteni și moldoveni și-au dat mâna și au făurit noul stat, România. Mica Unire a fost preludiul momentului 1 Decembrie 1918, al creării României Mari.
        Ziua de 24 ianuarie nu poate fi despărțită de figura luminoasă și îndrăgită a celui pe care românii l-au ales în fruntea Principatelor Unite: domnitorul Alexandru Ioan Cuza, personalitatea istorică pe care românii o iubesc poate cel mai mult. În toate epocile, românii l-au privit pe Domnul Cuza ca pe un model de conducător, ca pe un om apropiat de sufletul fiecăruia, un domn patriot cu adevărat.
        Cuvintele pe care Mihail Kogălniceanu le-a rostit la alegerea acestuia ca domn al Principatelor Române reflectă perfect chipul acestui conducător care, în doar șapte ani, a făcut ca România să strălucească și să pășească pe calea modernizării: „Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire”. De astfel de conducători a avut nevoie România, mai ales în momentele grele ale istoriei, de aceea amintirea Domnului Cuza este atât de dragă românilor.
        Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au o simbolistică specială aici la Deva, deoarece în noaptea de 14 februarie 1866 orașul a fost loc de popas al Domnului Cuza, însoțit de Elena Doamna, în drumul său spre exilul din care nu i s-a mai permis să revină în țara pe care a iubit-o atât de mult. Noul principe i-a respins sec, în iunie 1867, cererea de reîntoarcere în patrie: „(…) este mai înțelept din partea dumneavoastră să nu vă grăbiți a reveni în țară!”
        Efigia de pe fostul Hotel Mare, ulterior numit Crucea Albă, unde azi funcționează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, consemnează lapidar trecerea lui Alexandru Ioan Cuza prin Deva și, de aceea, este an de an locul de suflet unde reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, ai Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva și ai colegiilor și liceelor devene depun o jerbă de flori în semn de prețuire și de neuitare pentru Domnul Unirii de la 1859. Este momentul care dă startul manifestărilor dedicate acestei îndrăgite sărbători naționale.
        Vă așteptăm la biblioteca județeană în curtea căreia va răsuna atât de iubita Horă a Unirii în care vă veți prinde toți cei care veți trece pragul bibliotecii și veți dori să petreceți clipe de emoționantă simțire cu adevărat patriotică.
        Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române se vor desfășura în ziua de 23 ianuarie 2025 după următorul program:
Ora 1000  – Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara:
- Moment de reculegere și depunerea unei jerbe la placa comemorativă amplasată pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, locul unde a fost hotelul în care a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 14 februarie 1866, în drumul său spre exil.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva:
- Hora Unirii în curtea bibliotecii județene;
- „Unirea Principatelor Române – 166 de ani de la Unirea cea Mică” – Sala de Lectură și Secția de Împrumut Carte pentru Copii. Prezentarea va fi urmată de un concurs pe tema Unirii Principatelor Române;
- Vizitatorii bibliotecii vor putea admira o bogată expoziție de carte cu tematica Unirii de la 1859.