Evenimente
Evenimentele din luna ianuarie 2023
 
03.01.2023 - 31.01.2023, Stand de carte cu vânzare Editura Rao.
 
13.01.2023 - manifestarea cultural - educativă „Eminesciana”.

Și în acest mijloc de ianuarie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu colegiile și liceele devene, organizează o manifestare cultural-educativă prin care cinstește memoria lui Mihai Eminescu în preajma zilei sale de naștere, devenită Ziua Culturii Naționale.

An de an, locuitorii din județul Hunedoara care iubesc creația lui Mihai Eminescu, cei care poartă în suflet versul nemuritor al poetului nostru național se strâng în număr mare la statuia acestuia din Parcul Municipal „Cetate” și se lasă pătrunși de slova poetului și de acordurile muzicale născute din versurile lui.

Anul acesta, cea de-a XIV-a ediție a manifestării Eminesciana am situat-o sub genericul Constelația Eminescu. Am ales această sintagmă pornind de la ideea că fiecare poezie, fiecare vers, fiecare pagină de proză zămislite de marele nostru poet compun o adevărată revărsare de stele, o uriașă constelație ce strălucește cu putere de peste 150 de ani pe firmamentul culturii române și în tezaurul culturii universale. Întreaga moștenire eminesciană este un minunat mănunchi de stele care au răsărit ca să umple de lumină sufletele a milioane de români pentru care Eminescu a fost, este și va rămâne icoana sfântă a versului românesc.

Programul artistic pe care l-am organizat se distinge prin ținuta estetică înaltă, artiștii ce vor da glas versului eminescian fiind personalități de marcă ale culturii românești.

Menționăm în mod deosebit participarea membrilor Fundației Rock Filarmonica din Oradea, din nou oaspeții noștri, cu un extrem de original și atractiv program care ne va oferi sonete eminesciene ilustrate muzical, grație talentului excepțional al artiștilor ce compun formația.

Dorul de neam și de cântec în lirica eminesciană va fi ilustrat de vocea caldă și expresivă a îndrăgitului cântăreț Cristian Fodor.

În aceste zile, în întreaga Românie au loc astfel de manifestări, astfel de evenimente speciale dedicate lui Mihai Eminescu. Amintirea poetului, memoria lui, tot ce înseamnă Eminescu pentru noi, românii, le purtăm în suflet zi de zi, la bucurie și la necaz, când râdem sau când avem lacrimi în ochi, pentru că sprijinul pe care ni-l dă Eminescu nu cunoaște răgaz, el este în permanență cu noi. De câte ori citim „măiastra carte” semnată Eminescu, devenim mai puternici, mai încrezători în viitorul nostru, mai pregătiți să înfruntăm toate valurile vieții, știind că „ce e val ca valul trece”. Iar în perioade grele, dureroase, înțelepciunea pe care o sorbim din creația lui Eminescu ne dă puterea de a merge mai departe.

Momentele dedicate lui Mihai Eminescu se vor desfășura în ziua de 13 ianuarie 2023, conform programul de mai jos:

Ora 1000 – Parcul Municipal „Cetate” Deva:

Evocarea poetului național;

„Sonetul muzical eminescian” – în interpretarea artiștilor Florian Chelu Madeva, Alexandrina Chelu-Schorr și Florin Petroniu Avram, membri ai Fundației Rock Filarmonica Oradea;

„Nemărginitul dor de neam și cântec” – recital Cristian Fodor;

Depunere de flori la statuia poetului.

Ora 1200 – Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Sala „Europa”, parter:

„Eminescu – Muntele fără poteci”, concurs între elevii de la colegiile și liceele din Deva pe subiecte legate de viața și creația marelui nostru poet.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, Sala de Lectură:

Expoziție de carte din opera lui Mihai Eminescu, cărțile prezentate făcând parte din patrimoniul bibliotecii județene.

 

20.01.2023 - manifestarea cultural - educativă „Unirea Principatelor Române”.

       Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu colegiile și liceele devene, organizează în data de 20 ianuarie 2023, ora 1000, o manifestare cultural-educativă menită să cinstească amintirea unuia dintre cele mai îndrăgite momente din istoria românilor: Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

Această zi se află de peste 160 de ani în memoria tuturor celor care poartă România în suflet, este ziua care a unit românii de pe cele două maluri ale Milcovului, când munteni și moldoveni și-au dat mâna și au făurit noul stat, România. Mica Unire a fost preludiul momentului 1 Decembrie 1918, al creării României Mari.

Ziua de 24 ianuarie nu poate fi despărțită de figura luminoasă și îndrăgită a celui pe care românii l-au ales în fruntea Principatelor Unite: domnitorul Alexandru Ioan Cuza, personalitatea istorică pe care românii o iubesc poate cel mai  mult. În toate epocile, românii l-au privit pe Domnul Cuza ca pe un model de conducător, ca pe un om apropiat de sufletul fiecăruia, un domn patriot cu adevărat.

Cuvintele pe care Mihail Kogălniceanu le-a rostit la alegerea acestuia ca domn al Principatelor Române reflectă perfect chipul acestui conducător care, în doar șapte ani, a făcut ca România să strălucească și să pășească pe aleea modernizării: „Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire”. De astfel de conducători a avut nevoie România, mai ales în momentele grele ale istoriei, de aceea amintirea Domnului Cuza este atât de dragă românilor. 

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au o simbolistică specială aici la Deva, deoarece orașul a fost loc de popas în noaptea de 14 februarie 1866 a Domnului Cuza, însoțit de Elena Doamna, în drumul său spre exilul din care nu i s-a mai permis să revină în țara pe care a iubit-o atât de mult. Noul principe i-a respins sec, în iunie 1867, cererea de revenire în țară: „(…) este mai înțelept din partea dumneavoastră să nu vă grăbiți a reveni în țară!” 

Efigia de pe fostul Hotel Mare, ulterior numit Crucea Albă, unde azi funcționează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, consemnează lapidar trecerea lui Alexandru Ioan Cuza prin Deva și, de aceea, este an de an locul de suflet unde reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, ai Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva și ai colegiilor și liceelor devene depun o jerbă de flori în semn de prețuire și de neuitare pentru Domnul Unirii de la 1859. Este momentul care dă startul manifestărilor dedicate acestei îndrăgite sărbători naționale.

Vă așteptăm la biblioteca județeană în curtea căreia va răsuna atât de iubita Horă a Unirii în care vă veți prinde toți cei care veți trece pragul bibliotecii și veți dori să petreceți clipe de emoționantă simțire cu adevărat patriotică.    

         Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române se vor desfășura în ziua de 20 ianuarie 2023 după următorul program:

Ora 1000 – Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara:

Moment de reculegere și depunerea unei jerbe la placa comemorativă de pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, locul unde a fost hotelul în care a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866 în drumul său spre exil.

 

Ora 1100 – Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva:

Hora Unirii în curtea bibliotecii județene;

„Alexandru Ioan Cuza – Domnul Unirii” – Sala de Lectură;

Prezentarea va fi urmată de un concurs pe tema Unirii Principatelor Române;

Vizitatorii bibliotecii vor putea admira o bogată expoziție de carte cu tematica Unirii de la 1859.