Evenimente
Evenimentele din luna octombrie 2022
 
01.10.2022 - 31.10.2022, Stand de carte cu vânzare Editura Rao

01.10.2022, ora 1800, Sediul central al bibliotecii județene – evenimentul cultural Noaptea bibliotecilor.

        Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează, în primul sfârșit de săptămână din luna octombrie, cea de-a XI-a ediție a manifestării culturale desfășurate sub genericul Noaptea Bibliotecilor. Biblioteca își va deschide porțile și își va aștepta prietenii în ziua de 1 octombrie 2022, ora 1800, iar publicul va putea petrece ore plăcute până după miezul nopții.

Publicul fidel al bibliotecii este deja familiarizat cu această manifestare ce are loc la fiecare început de octombrie și de fiecare dată este prezent la Noaptea Bibliotecilor pentru a lua parte la evenimentele bogate și diverse pe care le-am pregătit, după cum se poate observa în programul următor:

Ø 1800 – 1900 – „Frozen – Regatul de Gheață”, regia și scenografia Dan

Mirea, spectacol de teatru pentru copii susținut în premieră de Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani (Curtea Consiliului Județean Hunedoara);

Ø 1800 – 0100 – „Biblioland”: tobogane gonflabile, modelaj de baloane,     

                         vată de zahăr, oglindă foto: fotografii la minut, jocuri și alte   

 surprize (Curtea Consiliului Județean Hunedoara);

       Pictură pe față (Curtea bibliotecii județene);

Ø 1900 – 2000 – „Robotică și noi tehnologii”: inițiere în domeniu și aplicații  

practice (Sala de Lectură);          

Ø 2000 – 2100 – Concert DELIA (Curtea Consiliului Județean Hunedoara);

                              ***Foc de artificii;

Ø 2130 – 2230 – Vizitarea secțiilor, birourilor și depozitelor bibliotecii sub               

                     îndrumarea unui ghid;

Ø 2230 – 0100 – „Cartea și filmul” (proiecție de film la Sala de Lectură).

 Expoziții:

Ø 1900 – 2000 – „Farmecul culorii” – vernisajul expoziției realizate de cursanții clubului de artă Curcubeu (Curtea bibliotecii județene);

Ø 1800 – 0100 – Stand de carte cu vânzare – Grupul Editorial RAO din București (Secția de Artă și Carte Franceză).

În această noapte utilizatorii care au întârziat să returneze documentele împrumutate vor putea să le restituie fără niciun fel de penalizare, iar înscrierea utilizatorilor va fi gratuită.

De fiecare dată, Noaptea Bibliotecilor ne dă ocazia să prezentăm în fața prietenilor noștri fideli, în fața tuturor celor care ne trec pragul, activitatea noastră, specificul și frumusețea muncii de bibliotecar, să atragem cât mai mulți viitori prieteni ai bibliotecii. Cu siguranță, cei care vor lua parte la Noaptea Bibliotecilor vor înțelege și mai bine rolul bibliotecii noastre în viața culturală a județului Hunedoara. Copii sau adulți, ei se vor simți apropiați de această instituție a cărei primă preocupare este să fie cât mai utilă tuturor celor care aleg să fie alături de noi.

Celor care ne vor fi oaspeți la Noaptea Bibliotecilor le promitem momente agreabile pe care le-am pregătit cu foarte mult drag și responsabilitate față de toți cei care ne prețuiesc munca și au încredere în noi. Menționăm că toate activitățile în aer liber programate pentru Noaptea Bibliotecilor se vor desfășura în curtea încăpătoare a Consiliului Județean Hunedoara, spațiu care ne-a fost pus la dispoziție cu aceeași generozitate cu care această instituție ne acordă sprijin ori de câte ori este necesar.

12.10.2022 - 15.10.2022, orele 1000 – 2000, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, evenimentul cultural Salonului Hunedorean al Cărții.

           Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează, în perioada 12 – 15 octombrie 2022, cea de-a XXI-a ediție a Salonului Hunedorean al Cărții, eveniment cultural devenit tradițional, foarte apreciat de iubitorii de carte din Deva și din județul Hunedoara. 

            Salonul va fi accesibil publicului zilnic între orele 1000 și 2000, intrarea fiind gratuită.  

            Salonul Hunedorean al Cărții este evenimentul cultural pe care biblioteca județeană îl pregătește din timp, cu mult profesionalism, cu drag și respect față de cititorii fideli, față de toți prietenii cărții, față de oaspeții noștri: scriitori, edituri, librari.

            Ca și în anii precedenți, și la această ediție vom avea o participare numeroasă, concretizată în cele peste 80 de edituri din țară și din județ.

             Din țară vor fi prezente următoarele edituri:

             - din Alba Iulia: Aeternitas;

             - din Baia Mare: Proema;

             - din Brașov: Arco Iris, Okian;

             - din Brăila: Torent Press;

            - din București: Academia Română - Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Alcor Edimpex S.R.L., Alias Publishing, All, Amurg Sentimental, Art, Asociația Macedonenilor din România, Bookzone, Cartex, Corint, Corint Junior, Crime Scene Press, Curtea Veche Publishing, Diana Press, Editura Militară, Eikon, Flamingo, For You, Ganesha, Girasol, Humanitas, Leda, Litera, Meteor Press, Nemira, Niculescu, Noi Media Print, Orizonturi, Paideia, Prior Media Group, RAO, Romhelion, Saeculum IO, Semne - Artemis, Trei, Tritonic, Univers, Univers Enciclopedic Books, Vivaldi, Vremea, Zorio;

             - din Buzău: Academia Virtuților;

            - din Cluj-Napoca: Argonaut, Ari, Asociația Culturală Myrobiblion, Byton Music, Casa Cărții de Știință, Librăria Online „Piața de Carte”, Mega, Presa Universitară Clujeană, Redacția Tribuna, Risoprint, Școala Ardeleană;

            - din Drobeta-Turnu Severin: Ștef;

            - din Iași: Colecția de Carte și Artă „Harnău”, Doxologia, Polirom;

            - din Pitești: Carminis, Diana, Nomina;

            - din Satu Mare: Inspirescu;

            - din Sibiu: Agnos, D*A*S, Neo Drom;

            - din Slatina: Hoffman;

            - din Târgoviște: Cetatea de Scaun;

            - din Târgu Mureș: Vatra veche.

            Acestora li se alătură Editura Usborne din Marea Britanie.

            Editurile hunedorene, ca de obicei, vor fi prezente şi vor organiza lansările unor scriitori cunoscuți sau care își vor lansa volumele de debut. Vor fi prezente următoarele edituri din județ:

            - din Deva: Accent Media, Călăuza v.b., Danimar, Editura Episcopiei Devei și Hunedoarei, Emia, Karina, Paula, SETRAS, Vultur ZM;

            - din Hațeg: Elena Francisc Publishing;

            - din Petroșani: Tehno-Art;

            - din Simeria: Traian Dorz.

            Un moment deosebit de emoționant, care va bucura publicul prezent la Salonul Hunedorean al Cărții, va fi dedicat împlinirii unui secol de la istorica încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia. Oaspeții noștri, membrii Asociației Culturale pentru Istorie Vie din Alba Iulia vor pune în scenă, la nivel de reconstituire vizuală, acest moment de importanță crucială din istoria românilor. Cu ajutorul unei recuzite specifice, cu elementele esențiale din regalia României (mantii, coroane, sceptru) și cu un impresionant joc actoricesc, se va face o reconstituire sui generis a momentului încoronării regilor României Mari. 

            Așteptat cu nerăbdare de miile de iubitori de lectură care îi vor trece pragul, Salonul Hunedorean al Cărții va prilejui întâlnirea cu personalități de marcă ale culturii noastre care își vor lansa cărțile la Deva. De asemenea, editurile, distribuitorii de carte, librarii și bibliotecarii prezenți la Deva vor fi într-un permanent dialog cu un public avizat, care știe să aprecieze valoarea unei cărți. Este o bucurie pentru noi să constatăm că, deși ne aflăm în era internetului, lectura cărților în format tradițional, pe hârtie, nu și-a spus încă ultimul cuvânt și plăcerea cititului, a răsfoitului unei astfel de cărți nu va dispărea prea curând. Așteptăm, prin urmare, același public numeros, de toate vârstele și ocupațiile, iubitorii de carte și de lectură pentru care, an de an, Salonul Hunedorean al Cărții este o mare sărbătoare a spiritului.

12.10.2022, ora 1700, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, o întâlnire cu binecuoscutul și îndrăgitul artist și om de cultură Horațiu Mălăele.

          Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu editurile All și Bookzone din București, organizează, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a tradiționalului Salon Hunedorean al Cărții, o suită de lansări de carte și întâlniri cu scriitori.

          În ziua de 12 octombrie 2022, ora 1700, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, vom avea bucuria să fim gazdele binecunoscutului și îndrăgitului artist și om de cultură Horațiu Mălăele. Dincolo de profesiunile de actor și regizor pe care le îndeplinește cu har și succes de peste patru decenii, Horațiu Mălăele este și un scriitor de mare talent și un caricaturist expresiv. La această ediție a Salonului Hunedorean al Cărții, Horațiu Mălăele va fi prezent cu trei cărți. Prima, „O poveste cam ciudată și alte două povestiri”, apărută anul acesta la editura bucureșteană Bookzone, cuprinde proză scurtă ce trimite direct la scrierile lui Franz Kafka, povestirile lui fiind „stranii și armonioase, tulburătoare și exacte, frumoase, simple și profunde”, în opinia jurnalistului Doru Bușcu. O povestire cu conotații autobiografice, „o muzică venită de dincolo de pasiunea vieții și de vremelnicia lucrurilor, o lacrimă a trecutului – nostalgia”, așa își prezintă Horațiu Mălăele  povestirea „Tehomir”, apărută în anul 2020 la Editura ALL. În sfârșit, cartea ce completează profilul artistic al autorului este „Poezii și vorbe-n vânt”, ce cuprinde „aforisme executate cu precizia unei săbii de samurai”, cum caracterizează criticul literar Dan C. Mihăilescu, prefațatorul volumului, aceste miniaturi însoțite de desene ale autorului, extrem de inspirate și sugestive. Deși extrem de popular, Horațiu Mălăele nu și-a pierdut niciodată modestia, simplitatea, atitudinea de om obișnuit, dar plin de haruri, apropiat de public. Vorbind despre sine, el mărturisea într-un interviu: „Eu nu urmăresc să devin popular, pentru mine popularitatea e un efect, nu un scop; când vine, vine de la sine. Eu doar îmi văd de treaba mea și mă străduiesc să fac totul cât mai bine. Și când lucrezi onest și profesionist, popularitatea nu întârzie mult (…), la mine ea este efectul, nu cauza sau scopul. Dar ce minunat este când reușești ca produsul strădaniei tale, ceea ce prezinți spectatorilor, să atragă oameni de diferite pregătiri, dar sensibili și inteligenți. Și dacă ei te urmează și te acceptă, dacă ies din sală cu zâmbetul și lacrima între gene, înseamnă că vor duce și acasă o raniță plină de trăiri și idei prețioase.”

          Publicul care va trece pragul Salonului Hunedorean al Cărții va avea privilegiul să cunoască, să dialogheze, să adreseze întrebări acestui artist multilateral, Horațiu Mălăele. Cu siguranță, fiecare va duce cu sine acea „raniță plină de trăiri și idei prețioase”. Sperăm ca iubitorii de artă, de frumos, de adevăr să fie alături de noi la această întâlnire cu maestrul Horațiu Mălăele și să-i acorde binemeritate aplauze, actorul oferindu-le la final autografe.

12.10.2022, ora 1800, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, o întâlnire cu istoricul Adrian Cioroianuu,

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Polirom din Iași și Curtea Veche Publishing din București, organizează, în ziua de 12 octombrie 2022, ora 1800, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, o întâlnire cu istoricul Adrian Cioroianu, care își va prezenta cu acest prilej patru cărți.

Este vorba de trilogia intitulată Cea mai frumoasă poveste, care cuprinde volumele: „Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, „Nu putem evada din Istoria noastră” și „O țară se construiește zi de zi”, toate apărute la Curtea Veche Publishing. A patra carte, coordonată și editată de Adrian Cioroianu, poartă titlul „A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos”. 

Adrian Cioroianu este, de peste două decenii, profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din București. Este bine cunoscut publicului pentru activitatea sa politică și diplomatică, amintim doar că a deținut portofoliul de Externe în perioada 2007-2008. Este autorul a numeroase volume de istorie, eseuri pe teme de istorie sau de politică, scenarii pentru documentare istorice etc. Pasionat de istorie încă din copilărie, a fost mereu preocupat să prezinte imaginea trecutului nostru istoric într-o manieră cât mai accesibilă pentru un public dornic să fie informat dintr-o sursă competentă. La ora actuală, Adrian Cioroianu este managerul Bibliotecii Naționale a României. 

Dintre cărțile pe teme de istorie scrise de Adrian Cioroianu și apărute la Curtea Veche Publishing pot fi amintite: Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc, 2005 (ediţia a II-a, 2007), şi versiune e-book, 2013; Ce Ceaușescu qui hante les Roumains. Le mythe, les représentations et le culte du Dirigéant dans la Roumanie commmuniste, 2004 (ediția a II-a, 2005); Geopolitica Matrioșkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială (vol. I), 2009; Visul lui Machiavelli. 150 de povești despre lucruri pentru care ați putea renunța la Paradis, 2010, şi versiune e-book, 2013; Epoca de aur a incertitudinii. America și China, ideile și Primăvara arabă, Clio, Clausewitz și Lady Gaga la începutul secolului XXI, 2011; Carol I. Primul și cel mai mare Rege al românilor, 2015; Maria a României. Regina care a iubit viața și patria, 2015; Cea mai frumoasă poveste. Nu putem evada din Istoria noastră (vol. al II-lea), 2016; Mihai I al României. Un rege cu onoare, loialitate și credință, 2016; Elena a României. Regina-Mamă, regina suferintei și a speranței, 2018;  Elisabeta. Carmen Sylva. Prima regină a României, suverana artistă, 2019; Carol al II-lea. Un rege român sub povara epocii sale, 2019; Cea mai frumoasă poveste. O țară se construiește zi de zi (vol al III-lea), 2019.

Toate aceste volume sunt alcătuite din „capsulele de trecut” pe care Adrian Cioroianu le-a prezentat la televiziune în scurte expuneri având drept subiect câte un episod din istoria modernă și contemporană a României. Concluzia istoricului era, de fiecare dată, aceea că „istoria este cea mai frumoasă poveste”. 

Scurtele, dar foarte sinteticele, „capsule de trecut” fac o amplă panoramare a istoriei României începînd cu domnia lui Carol I până în epoca lui Ceaușescu, trecând prin Războiul de Independență, Primul Război Mondial, făurirea Unirii, perioada interbelică, Al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului. Toate aceste evenimente istorice sunt dublate de ample portrete ale unor mari personalități care ne-au marcat istoria – regi, lideri politici, oameni de cultură și de știință –, dar și de prezentarea unor momente mai puțin cunoscute din istoria noastră.

A patra carte este o culegere de studii elaborate de tineri istorici, cercetători ai perioadei de după 1921, anul formării Partidului Comunist din România, devenit în 1948 Partidul Muncitoresc Român, iar în 1965, Partidul Comunist Român. Sunt prezentări ale unor lideri comuniști, de la Gheorghe Gheorghiu-Dej la Nicolae Ceaușescu, de la Ana Pauker la comuniștii din Basarabia, texte care vădesc o migăloasă muncă de documentare. Cei care au trăit anii de dinainte de 1990 își vor putea clarifica unele nelămuriri, tinerii vor cunoaște amănunte despre o pagină controversată a istoriei României.

Toate cărțile lui Adrian Cioroianu sunt scrise cu multă acribie, într-un limbaj accesibil, dar care nu face rabat de la ținuta științifică. Este o lectură plăcută, scrisă cu multă dragoste față de această poveste frumoasă care este Istoria și care trebuie cunoscută așa cum a fost, fără nicio încercare, din nicio parte, de a o murdări sau de a o cosmetiza, după criterii subiective.

Toate aceste cărți semnate Adrian Cioroianu compun un tablou al României ultimelor două secole, un tablou pe care istoricul îl zugrăvește ținând parcă seamă de o binecunoscută rubrică a revistei „Magazin istoric” intitulată „Așa vă place istoria?”. Iar cei care iubesc cu adevărat istoria vor răspunde afirmativ la această întrebare.

Prezentarea cărților va fi urmată de un dialog cu istoricul Adrian Cioroianu și, în final, de o sesiune de autografe.
 
13.10.2022, ora 1800, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, întâlnire cu prozatorul, traducătorul, editorul, omul de televiziune Radu Paraschivescu

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Humanitas din București, organizează, în ziua de 13 octombrie 2022, ora 1800, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, o întâlnire cu prozatorul, traducătorul, editorul, omul de televiziune Radu Paraschivescu. Cu acest prilej, autorul își va lansa cele mai recente trei cărți, toate apărute în ultimul an la Editura Humanitas:  Noi suntem români (nimeni nu-i perfect), care cuprinde considerații despre realitățile românești de astăzi, scrise cu inteligență, umor și cu un acut simț al observației; Acul de aur și ochii Glorianei – un palpitant roman a cărui acțiune se petrece în Italia Papei Clement al VIII-lea și în Anglia elisabetană, în care se întâlnesc „(...) întâmplări și personaje care nu au existat aievea și care trăiesc alături de oameni a căror existență pe pământ poate fi identificată cu eforturi mai mici sau mai mari” și, în sfârșit, Cu inima smulsă din piept, un roman care poartă cititorul în Portugalia secolului al XIV-lea, unde se petrece o cutremurătoare poveste de dragoste care a inspirat, peste secole, poeți și muzicieni.

Radu Paraschivescu este autorul a peste 30 de cărți (romane, eseuri), majoritatea cu mare succes la public, și a tradus un număr de 120 de cărți ale unor autori precum James Joyce, John Steinbeck, Julian Barnes, Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, ca să-i amintim pe cei mai cunoscuți.

A susținut interesante și captivante rubrici dedicate limbii române (Pastila de limbă) și lecturii (Dă-te la o carte), fiind numit pe drept cuvânt „sanitarul de serviciu al limbii române”. Este unanim recunoscut că limba română are în Radu Paraschivescu un slujitor de mare nădejde, cu iubire, respect și perfectă cunoaștere a ei, mereu gata să pună în lumină întreaga bogăție a limbii noastre și să sancționeze fără milă, dar cu mult umor, atât de desele abateri de la corecta exprimare și scriere. 

Iubitorii sportului, ai fotbalului, își amintesc savuroasele sale apariții televizate unde a urmărit partide de fotbal pe marginea cărora a făcut comentarii și analize pline de umor, rostite cu pricepere și sinceritate. Întâlnirea cu scriitorul Radu Paraschivescu va fi un excelent prilej pentru publicul care va veni să cunoască una dintre personalitățile de valoare ale vieții culturale românești actuale, un scriitor de mare talent, un om spiritual, deschis dialogului, plin de vervă, cu un excepțional simț al umorului.

14.10.2022, ora 1800, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, întâlnire cu Pr. Constantin Necula și Dan Negru.

     Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Agnos din Sibiu, organizează, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Salonului Hunedorean al Cărții, o întâlnire cu binecunoscutul preot și profesor Dr. Constantin Necula, care va lansa la Deva cartea Printre cuvinte, între prieteni, apărută recent la Editura Agnos din Sibiu. Este o carte care cuprinde dialoguri dintre părintele Necula și realizatorul de televiziune Dan Negru.

      Acest eveniment cu o puternică încărcătură spirituală va avea loc în ziua de 14 octombrie 2022, ora 1800, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or.

     Așa cum aflăm din prefața semnată de Romeo Petrașciuc, această carte a fost scrisă „(...) în prelungirea unei conferinţe pe care părintele Constantin Necula şi Dan Negru au susţinut-o la Bacău, în 7 mai 2022, la invitaţia Fundaţiei şi Farmaciilor Sf. Spiridon”.

      Între părintele Constantin Necula și celebrul om de televiziune Dan Negru există o foarte frumoasă prietenie, iar dialogurile din carte sunt clădite pe sinceritate, deschidere, dorința de a merge direct la inima cititorilor, de a-i bucura și a le oferi răspunsuri la numeroasele întrebări care îi frământă.       

      Autorii, aflăm tot din prefață, „deţin acel potenţial mobilizator care reclamă interogaţia ofensivă, asumată. Fiecare pretext de discuţie, între cei doi şi între ei şi auditoriu, e unul care ne ajută să destructurăm încă un temei de gând, să dezamorsăm încă un loc comun al derizoriului şi, de ce nu, să ne neliniştim fertil în rătăcirile noastre întru aşezare.”

      Părintele Constantin Necula este absolvent al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu și este doctor în teologie, specializarea catehetică-omiletică și pedagogie creștină. Este o personalitate foarte cunoscută, de la enoriașii care îi ascultă predicile, la cei care îi citesc cărțile, îi urmăresc aparițiile în mass-media și, în general, în spațiul public, este un slujitor al bisericii foarte îndrăgit și cu o putere de atracție deosebită la publicul de toate vârstele.

      Acest eveniment editorial organizat la Deva își propune să adune laolaltă oameni dornici să învețe, să înțeleagă ce înseamnă a trăi în spirit creștin, cu iubire și smerenie, cu dăruire și grijă față de cel de lângă noi. Așa cum se știe, părintele Necula este un duhovnic, un intelectual care crede cu tărie că Dumnezeu este mereu cu noi și, indiferent de încercările la care ne supune viața, credința puternică în Dumnezeu Tatăl și în Iisus Hristos este cea care ne arată calea și ne dă speranțe atunci când credem că totul e pierdut.

     Autorii cărții „ţin să ne arate că succesul, notorietatea, atunci când sunt de partea lui Hristos, nu generează dependențe, cât un efort continuu de a te împlini în ceilalţi, de a dobândi acea autenticitate cât se poate de reală în raport cu Dumnezeu şi cu cei pe care El ţi-i aduce înainte.”

      Atât părintele Constantin Necula, cât și Dan Negru, prin dialogul lor viu, sincer consemnat în carte, caută calea direct spre sufletele oamenilor, se apropie cu aceeași dragoste frățească de oameni din cele mai variate straturi sociale și de toate vârstele, știu să tălmăcească slovele sfinte mai ales pentru cei care poate își spun atât de dramatic „Cred, Doamne, ajută necredinței mele!”.

15.10.2022, ora 1100, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, întâlnire cu scriitorul de literatură pentru copii Alec Blenche.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Univers din București, organizează în ziua de 15 octombrie 2022, ora 1100, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, o întâlnire cu scriitorul de literatură pentru copii Alec Blenche, care își va lansa cartea „Aventuri în Țara Emoțiilor”, apărută la Editura Univers din București, alături de celelalte trei din serie: „Aventuri în Țara Virtuților”, „Aventuri în Țara Prieteniei” și „Aventuri în Țara Nevirtuților”.

Alec Blenche este un nume bine cunoscut micilor cititori și părinților acestora, este autorul a peste 30 de cărți și e considerat cel mai de succes scriitor de cărți pentru copii din România, la ora actuală. Cărțile sale merg direct la sufletul celor mici care îndrăgesc eroii cu care Alec Blenche le face cunoștință în povestiri pline de farmec: Emma, unicornul Lily, pisoiul Jup, Erus, prințul Păpădie, Pac și Mac și mulți alții care aduc bucurie copiilor. 

Dragostea pentru literatura pentru copii i s-a sădit în suflet în copilărie, când asculta povești de pe plăcile de vinil, când mergea la bunici și intra parcă într-o lume de basm.

Alec Blenche iubește copiii, își iubește fetița, pe Emma, iubește legătura extraordinară pe care a realizat-o cu micii lui cititori și se află în permanentă relație cu aceștia. Profesiunea sa de credință este sintetizată în următoarele gânduri pe care le-a împărtășit cititorilor săi: „Eu îmi doresc pentru copilul meu să își trăiască viața după cum îi bate inima. Să trăiască corect, să își urmeze pasiunea. Să aibă un vis care să o facă fericită pe ea, dar și pe cei din jur. Consider că cele mai importante valori pentru un copil sunt răbdarea, generozitatea, iubirea și recunoștința. Dacă acestea sunt învățate și structurate bine în primii ani de viață, restul lucrurilor se vor așeza mult mai clar și mai ușor peste această fundație morală.”

Cartea care se va lansa, precum și celelalte trei din serie, care vor fi și ele prezentate, au o trăsătură extrem de importantă: pe lângă tonul copilăresc, pe lângă firul narațiunilor, din ele se desprind foarte multe învățăminte care, odată asimilate de copii, îi vor ajuta să dobândească  cele mai importante virtuți. Micii cititori vor învăța ce este prietenia, generozitatea, compasiunea, loialitatea, modestia, sinceritatea, respectul și să nu-și piardă niciodată încrederea în ei. Valoarea cărților este sporită de frumoasele ilustrații realizate de Doina Zavadschi și Ion Andrei Puican. Și aceste cărți ce poartă semnătura Alec Blenche sunt, așa cum spune autorul însuși, „dătătoare de încredere, curaj și, mai presus de orice, bucuria de a trăi cu autenticitate, a învăța și a crește”.

28.10.2022, ora 1800, Evenimentul Carnaval Halloween

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 28 octombrie 2022, ora 1800, la sediul central, în curtea instituției, o petrecere de Halloween la care sunt invitați, cu deosebită plăcere, toți prietenii bibliotecii noastre, de la mic la mare.   

Dorim să oferim o atractivă seară de Halloween și, în acest scop, vom crea decorul adecvat acestei îndrăgite sărbători, care a venit din lumea anglo-saxonă: curtea bibliotecii va fi împodobită cu zeci de bostani, iar programul va desăvârși atmosfera tainică și de magie specifică unei veritabile petreceri de Halloween. Copiii se vor bucura de câteva ore pline de surprize plăcute, cum ar fi fotografii la minut și dulciuri.

Seara va începe cu prezentarea obiceiurilor legate de această zi, cei prezenți vor afla originea și semnificația Halloween-ului, după care va începe petrecerea propriu-zisă. Ca în fiecare an, și acum vom lăsa copiii să-și pună fantezia la încercare și le vom oferi prilejul de a lua parte la cele două îndrăgite și palpitante concursuri: „Cel mai înspăimântător costum” și „Dovleacul de groază”. Așa cum ne-au obișnuit deja din anii trecuți, copiii își vor manifesta imaginația și simțul artistic în realizarea unor costume de monștri, schelete, vrăjitoare, vampiri. Toate acestea vor crea o atmosferă de mister și vrajă, ingrediente ce nu pot lipsi de la o petrecere de Halloween adevărată. 

 Seara se va încheia cu o petrecere la care muzica și dansul vor fi nota dominantă. Prietenii bibliotecii de toate vârstele sunt așteptați cu drag la această îndrăgită sărbătoare a sfârșitului de octombrie.