Evenimentele din luna noiembrie 2024

 

Secția de Artă și Carte Franceză

 Stand de carte cu vânzare

Editura RAO.

01.11.2024 – 29.11.2024, Secția de Artă și Carte Franceză – Stand de carte cu vânzare Editura RAO.

 

Curs de limbă și cultură chineză.
06.11.2024, 13.11.2024, 20.11.2024, 27.11.2024, ora 1500, Filiala Nr. 5 – Colțul Chinezesc – Curs de limbă și cultură chineză.

 

Curs Expert accesare fonduri  structurale și de coeziune europene - COR 242213.
06.11.2024 – 29.11.2024, ora 1600, Centrul de Formare Profesională al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva – Curs Expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene – COR 242213.

 

Curs de pictură
11.11.2024, 12.11.2024, 18.11.2024, 19.11.2024, 25.11.2024, 26.11.2024, ora 1600, Biblionet – Curs de pictură.

 

Lansarea concursului județean de cultură generală Citești și câștigi!, ediția a XI-a.

14.11.2024, ora 1300, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Sala Europa – lansarea concursului județean de cultură generală Citești și câștigi!, ediția a XI-a.

         Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara, Complexul Deva Mall și cu ajutorul unor generoși sponsori: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Casina Deva, Restaurant Castelo Deva, S.C. Centum Net S.R.L. Timișoara, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, S.C. Florea & CO S.R.L. Deva (ARTIZAN), The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, Pizzeria Veneția Deva, organizează în ziua de 14 noiembrie 2024, ora 1300, la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Sala „Europa”, parter, festivitatea de deschidere a celei de-a XI-a ediții a Concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, când va avea loc tragerea la sorți a grupelor.
         Concursul se desfășoară în perioada 14 noiembrie 2024 – 10 aprilie 2025. Până în luna ianuarie 2025 elevii au o perioadă de pregătire, de studiere și aprofundare a bibliografiei alcătuite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, care vizează cunoștințe din domeniile: Științe/Generalități, Artă/Sport, Literatură, Geografie și Istorie. Marea finală va avea loc în data de 10 aprilie 2025.
         Această ediție aduce în fața juriului echipe din 25 de colegii și licee ale județului Hunedoara.

Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara
Colegiul Economic „Hermes” Petroșani
Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie
Colegiul Național „Decebal” Deva
Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara
Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani
Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani
Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva
Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru
Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani
Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva
Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara
Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan
Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie
Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani
Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva
Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria
Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad
Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg
Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni
Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia
Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara
Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva
Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva

         Acest concurs a fost conceput și organizat cu scopul de a atrage elevii spre lectură și cunoaștere, de a-i obișnui cu spiritul de competiție și fair-play. Toate edițiile au fost urmărite cu mare interes, transmiterea în direct pe pagina de Facebook a bibliotecii și în reluare pe un post local de televiziune fiind un real avantaj, iar ecourile care au ajuns la noi au fost deosebit de favorabile.
         Premiile oferite vor fi consistente și atractive: pentru locul I – 8 laptop-uri HP, pentru locul al II-lea – 8 tablete Samsung, pentru locul al III-lea – 8 smartwatch-uri Samsung Galaxy, pentru locul al IV-lea – 8 e-bookuri Reader, vouchere a câte o băutură răcoritoare, 200 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care vor fi atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale.
         Toate etapele concursului „Citești și câștigi!” vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva și pe postul regional de televiziune HD 365 și apoi difuzate pe postul local de televiziune Antena 3 Deva.
         Sperăm că interesul pentru concurs, pentru toate confruntările ce vor avea loc, va fi la fel de viu ca la edițiile din anii precedenți.

 

Giacomo Puccini, geniul nestăpânit.

                21.11.2024, ora 1330, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Sala Liviu Oros – manifestarea cultural-educativă Giacomo Puccini, geniul nestăpânit.

         Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 21 noiembrie 2024, ora 1330, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, sub genericul „Giacomo Puccini, geniul nestăpânit”, o evocare a vieții și creației muzicale a ilustrului compozitor italian care a îmbogățit arta lirică mondială cu creații nemuritoare.

Importantă instituție de cultură a județului, biblioteca noastră și-a propus să marcheze aniversarea morții lui Giacomo Puccini printr-o amplă manifestare culturală menită să facă cunoscute publicului, în mod deosebit tinerilor, viața și creația lirică a celebrului compozitor. Demersul nostru se dorește a fi și o invitație adresată tinerilor de a se apropia, de a cunoaște și de a îndrăgi muzica de operă, în mod deosebit marile sale capodopere și creatorii lor.

Prezentarea va detalia principalele momente din viața acestui compozitor născut la 22 decembrie 1858 în orașul italian Lucca și mort la 29 noiembrie 1924 la Bruxelles. Totul va fi susținut prin imagini sugestive prin care se vor pune în lumină viața tumultuoasă și capodoperele lirice create de renumitul compozitor. În deschiderea prezentării se va face o scurtă, dar necesară, trecere în revistă a principalelor repere din istoria operei, gen muzical la a cărui afirmare Giacomo Puccini a contribuit în mod substanțial.  

Grație expunerii bine documentate, cei prezenți vor putea cunoaște personalitatea lui Giacomo Puccini, contribuția sa la crearea curentului muzical realist cunoscut sub denumirea de verism în muzica și spectacolul de operă (alegerea subiectelor și a personajelor din realitatea de fiecare zi, din viața adevărată pe care o duc păturile mai modeste ale societății). 

Vor fi trecute în revistă marile creații lirice ale lui Puccini, opere care de peste un secol nu lipsesc de pe afișele marilor teatre de operă din lume: „Manon Lescaut”, „Boema”, „Tosca”, „Madama Butterfly”, „La Rondine”, „Gianni Schicchi”, „Suor Angelica” și, ultima operă, „Turandot”, operă a cărei arie a tenorului este mai mult decât celebră.

         Am considerat că prezentarea importantei personalități a lui Giacomo Puccini va veni în întâmpinarea dorinței tinerilor de a-și completa cultura generală cu un capitol important și necesar pentru înțelegerea fenomenului muzical, a istoriei muzicii universale în ansamblu.

 

Ziua Națională a României.

          28.11.2024, ora1330, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Sala Liviu Oros – manifestarea cultural-educativă Ziua Națională a României.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, va dedica Zilei Naţionale a României, ziua făuririi României Mari, o activitate cultural-educativă menită să cinstească cea mai mare sărbătoare a poporului român: la 28 noiembrie 2024, ora 1330, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, se va face o amplă prezentare a contextului intern și internațional care a dus la momentul istoric 1 Decembrie 1918, veritabilă zi astrală a istoriei noastre naționale.

Prezentarea va cuprinde imagini-document despre acest eveniment istoric. Imaginile prezentate, însoțite de comentarii, vor face o trecere în revistă atât a evenimentelor care au premers această zi, cât și a desfășurării momentelor de la Alba Iulia din acea zi de început de decembrie.

Am organizat această activitate în mod deosebit pentru publicul tânăr, pentru elevii de la liceele și colegiile din Deva cu care suntem într-un tradițional parteneriat. Manifestarea este, însă, deschisă tuturor celor care doresc să afle cât mai multe despre acest moment crucial din istoria României. 

La finalul expunerii, celor prezenți în sală li se vor adresa întrebări legate de momentul 1 Decembrie 1918, urmând ca aceia care au oferit răspunsurile corecte să fie răsplătiți cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană. 

         Tot cu acest prilej, în incinta Sălii „Liviu Oros” din cadrul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, se va organiza o expoziție de carte având ca temă Marea Unire de la 1918 şi participarea hunedorenilor la acest eveniment crucial din istoria României.