Evenimentele din luna decembrie 2024

 

Secția de Artă și Carte Franceză

 Stand de carte cu vânzare

Editura RAO.

02.12.2024 – 31.12.2024, Secția de Artă și Carte Franceză – Stand de carte cu vânzare –Editura RAO.

 

Curs de pictură
02.12.2024, 03.12.2024, 09.12.2024, 10.12.2024, 16.12.2024, 17.12.2024, ora 1600, Biblionet – Curs de pictură.

 

Curs Expert accesare fonduri  structurale și de coeziune europene - COR 242213.
02.12.2024 – 31.12.2024, ora 1600, Centrul de Formare Profesională al Bibliotecii Județene Ovid Densusianu Hunedoara – Deva – Curs Expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene – COR 242213.

 

Bradul de Crăciun.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al unor edituri prestigioase din țară, pregătește și în acest sfârșit de an surprize frumoase pentru cei mai tineri prieteni ai săi.

An de an, Moș Crăciun a fost darnic cu micii noștri cititori atunci când au trecut pragul bibliotecii și ne-am bucurat de fiecare dată că am putut să le facem o surpriză plăcută. Crăciunul rămâne sărbătoarea iubirii, a încrederii, a solidarității și a speranței. Copiii trebuie să fie ocrotiți și ținuți departe de griji și de suferință și, de aceea, Moș Crăciun va fi darnic cu ei și în acest an și, la biblioteca județeană, le va aduce cărți care să le fie de folos și să-i bucure.

Așa cum s-a întâmplat și în alți ani, și Crăciunul anului 2024 va purta semnul generozității și al dragostei pentru copii. De aceea, vom dărui cărți celor mai tineri posesori de permis de bibliotecă, cărți de la cele mai importante edituri din țară: Editura Ars Libri, Editura Art, Editura Astro, Editura Bookzone, Editura Carminis, Editura Cartex, Grupul Editorial Corint, Curtea Veche Publishing, Editura Doxologia, Editura Humanitas, Editura Nemira, Editura Niculescu, Editura Nomina, Editura Polirom, Editura RAO, Editura Tehno Art, Editura Trei și Editura Usborne.

Inițiativa „Bradul de Crăciun” se va desfășura în perioada  2 – 24 decembrie, când Secția de Împrumut Carte pentru Copii a bibliotecii își va întâmpina tinerii cititori care îi vor trece pragul cu câte o carte pentru fiecare, adecvată vârstei. Lansăm, în acest fel, o invitație la lectură, la o călătorie în lumea minunată a cărților din toate domeniile, spre bucuria copiilor.

Sperăm că această tradiție va sădi în inimile copiilor dragostea față de carte, față de lectură, față de universul nesfârșit al cărților.

          Biblioteca, împodobită de sărbătoare, vă așteaptă, dragi prieteni, cu nerăbdare și bucurie să-i treceți pragul și să găsiți sub „Bradul de Crăciun” cartea îndrăgită.

 

Curs de limbă și cultură chineză.
04.12.2024, 11.12.2024, 18.12.2024, Filiala Nr. 5 – Colțul Chinezesc – Curs de limbă și cultură chineză.

 

Vasco da Gama – un navigator legendar. 500 de ani de la moarte.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 10 decembrie 2024, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural Drăgan Muntean Deva, o manifestare cultural-educativă desfășurată sub genericul „Vasco da Gama – un navigator legendar. 500 de ani de la moarte”.

Manifestarea, prilejuită de împlinirea unei jumătăți de mileniu de la moartea celebrului navigator portughez, va avea în centru o prezentare care va ilustra, documentat și atractiv,  principalele jaloane ale expedițiilor lui Vasco da Gama.

Una dintre cele mai importante figuri din istoria marilor descoperiri geografice, lui Vasco da Gama (1469-1524) îi revine meritul de a fi fost primul navigator european care a înconjurat Africa, a trecut de Capul Bunei Speranțe și a ajuns pe coasta de vest a Indiei. 

Pe lângă succinta biografie a navigatorului, vor fi prezentate pe larg cele două călătorii pe care Vasco da Gama le-a făcut de-a lungul Africii și dincolo de ea: prima începută în 1498, cea de-a doua, în 1502.

Imagine după imagine va aduce în fața privitorilor „filmul” captivant al celor două expediții, locurile prin care au trecut corăbiile navigatorilor portughezi, relațiile cu băștinașii, momentele de tensiune și primejdie din timpul expedițiilor care au durat ani de zile. Întreaga „epopee” a  lui Vasco da Gama va fi prezentată în contextul istoric al epocii respective, în care statele europene erau în căutarea unor căi spre Orient, spre India, spre zone de unde se puteau aproviziona cu mirodenii, mătăsuri, fildeș, aur.

Descoperirea căii maritime spre India de către portughezi a constituit unul dintre evenimentele cele mai importante din istoria comerțului portughez și a celui mondial deopotrivă.

Prezentarea este destinată, în principal, elevilor de liceu. Ea cuprinde numeroase informații bine documentate despre unul dintre cei mai celebri exploratori care a jucat un rol crucial în perioada marilor descoperiri geografice, descoperiri care au schimbat soarta întregii lumi.

         La finalul prezentării, publicul va primi un set de întrebări legate de subiectul urmărit, iar cei care vor răspunde corect vor primi premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.

 

Gib I. Mihăescu, un scriitor în cinci lunete de Mihai Petre

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 12 decembrie 2024, ora 1700, la Galeria de Arte „Corvin” din Hunedoara, un eveniment cultural cu totul deosebit prilejuit de lansarea volumului „Gib I. Mihăescu, un scriitor în cinci lunete” al cărui autor este binecunoscutul dascăl și scriitor Mihai Petre.  

Nume de referință în învățământul hunedorean, profesorul Mihai Petre a format generații întregi de elevi care au pornit în viață cu un bogat bagaj de cunoștințe și cu dragoste față de limba și literatura română, față de lectură.

Pe lângă strălucita carieră de dascăl, profesorul Mihai Petre s-a afirmat și ca un prozator de incontestabil talent, ca filolog și cercetător remarcabil în domeniul istoriei literaturii române. Este autorul unor cărți de proză („Cretă color”,  „Tăieri în alb”, „Interviuri hunedorene”, „Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de... Hunedoara”, „Birtul parcului”), a numeroase lucrări de specialitate în domeniul filologic, al toponimiei și, deloc în ultimul rând, cărți de referință, originale și impecabil documentate, din domeniul teoriei literaturii legate de mari prozatori români, „Caragiale. Lecturi, relații, perspective” și „Liviu Rebreau. Ion – un roman în cinci lecturi”. 

Nu trebuie uitată excepționala lucrare „Hunedoara acum o sută de ani”, dedicată orașului care l-a adoptat de peste patru decenii și al cărui fiu se consideră pe bună dreptate.

De data aceasta, profesorul Mihai Petre ni se prezintă cu o carte de istorie și critică literară menită să pună în lumină viața și creația lui Gib I. Mihăescu, prozator și dramaturg insuficient cunoscut și lăsat ani buni într-un nemeritat con de umbră. Autor al romanelor „Donna Alba”, „Brațul Andromedei”, „Rusoaica”, „Zilele și nopțile unui student întârziat”, precum și a numeroase nuvele, prozatorul Gib I. Mihăescu are, totuși, un loc important în literatura română și cartea aceasta argumentează foarte bine acest lucru.

Titlul cărții, Gib I. Mihăescu, un scriitor în cinci lunete”, a fost inspirat de pasiunea scriitorului pentru astronomie, pentru studierea spațiului ceresc prin lunete, pasiune care se justifică prin atracția pe care autorul o simțea față de imensitatea, liniștea și frumusețea tainică a spațiului cosmic. „Astfel focusat, ocularul lunetei ne-a permis să-l înțelegem mai bine pe cel care, prin talent și sensibilitate artistică, a adus la lumină o altă lume. A îmbrăcat-o în hainele prozei și ale dramaturgiei și, într-un stil propriu, a oferit-o cititorilor, sperând să fie înțeleasă în semnificațiile ei profunde”, ne spune autorul.

Înarmat cu o lunetă imaginară, puternică și bine focalizată, profesorul Mihai Petre face o minuțioasă, exemplar documentată și profesionistă analiză a tot ceea ce a însemnat, și înseamnă omul și scriitorul Gib I. Mihăescu, moștenirea sa literară și receptarea acesteia de către cititori și critica literară.

       Cartea profesorului Mihai Petre stă alături de cele mai importante lucrări de referință din domeniul istoriei și criticii literare din România, de la George Călinescu la Nicolae Manolescu. Este o carte care aruncă un puternic fascicul de lumină peste creația literară a unuia dintre cei mai importanți prozatori interbelici, un prozator care merită să fie citit și recitit în cheile și prin lunetele propuse de eruditul ei autor care ne convinge prin această carte că „În pustiul vieții, Gib I. Mihăescu a reușit să delimiteze o oază, asigurându-i apa vie a operei sale pe care o descoperim parțial, folosind doar cinci lunete”.

 

Avram Iancu – un om între oameni. Lucrările Conferinței Internaționale „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”, Deva, 10 - 11 mai 2024.

          Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedora - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Academia Română și Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, organizează în ziua de 13 decembrie 2024, ora 1500, în Sala de Ședințe a Consiliului Județean Hunedoara, un eveniment cultural de excepție, de mare rezonanță patriotică: lansarea la Deva a volumului Avram Iancu – un om între oameni. Lucrările conferinței internaționale „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”, Deva, 10 - 11 mai 2024. Volumul cuprinde cea mai mare parte dintre comunicările susținute de istorici, sociologi, profesori la conferința dedicată lui Avram Iancu, desfășurată în luna mai la Deva. Coordonatorii volumului sunt prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, și Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedora - Deva. Lucrarea face parte din proiectul Avram Iancu - promotor al idealurilor naționale și democratice, coordonat de Academia Română, Institutul de Istorie „George Barițiu”, Asociația Culturală „Simion Bărnuțiu” și Centrul de Studii Transilvane.
          Volumul Avram Iancu – un om între oameni este un volum monumental, cu adevărat o ofrandă remarcabilă pe care comunitatea științifică o aduce eroului nostru național. Între paginile lui găsim studii realizate cu rigoare științifică despre epoca în care a trăit și a luptat Avram Iancu, despre anul revoluționar 1848, despre configurația relațiilor politice din acea perioadă și reflectarea ei în presa vremii, volumul fiind un demers dintre cele mai complexe și mai sensibile.
          Este important de menționat faptul că finanțarea volumului, ca și a conferinței de altfel, a fost asigurată de Consiliul Județean Hunedoara, instituție implicată permanent în proiectele culturale ale județului.
          Structura volumului pune în lumină complexitatea și diversitatea punctelor de vedere, originalitatea și ineditul unor abordări. Personalități de marcă ale istoriografiei, în principal din Cluj-Napoca, dar și din București, Chișinău, Iași, Sibiu, din Franța, Italia sau Statele Unite, au elaborat studii după cele mai riguroase reguli ale cercetării științifice. Documentarea impecabilă, competența ireproșabilă și respectul față de profesia de istoric a autorilor sunt tot atâtea atuuri care conferă o valoare deosebită acestui volum care, de acum încolo, nu va lipsi din minima bibliografie legată de Avram Iancu și epoca sa, de lupta sa aflată sub semnul dragostei față de poporul său.
          Acest volum va deveni, fără îndoială, un reper în vasta bibliografie dedicată lui Avram Iancu, această figură legendară a istoriei noastre naționale.

 

Atelierul lui Moș Crăciun

Ultima lună a anului ne aduce întotdeauna bucuria și emoția așteptării Crăciunului și a Anului Nou. Cei mici se vor bucura și în acest an de surprize și momente plăcute pe care le oferă Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Colegiul Național „Decebal” din Deva. Moș Crăciun este pregătit să amenajeze un atelier în curtea bibliotecii, atelier ce va fi deschis publicului în perioada 16 – 17 decembrie 2024, între orele 1500 și 1800, iar vizitatorii sunt așteptați cu mult drag și cu bucurie.  

Pe standurile Atelierului se vor găsi numeroase și variate obiecte confecționate de elevi de la Colegiul Național „Decebal” din Deva (de la cei mai mici, din clasele pregătitoare, până la cei de clasa a VII-a). Oricine va dori va putea cumpăra podoabe de Crăciun, figurine din diverse materiale, semne de carte, felicitări, obiecte decorative, toate fiind rodul talentului și imaginației celor mici.

         Dorim ca în „Atelierul lui Moș Crăciun” să anticipăm mirajul Crăciunului, sărbătoare atât de mult așteptată de noi toți, dar în special de copii.

 

„Cu Hristos, la Betleem”, susținută de părintele Constantin Necula și preotul romano-catolic Francisc Doboș.

          Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează, în ziua de 18 decembrie 2024, ora 1800, în Sala Mare a Teatrului de Artă din Deva, conferința cu tema „Cu Hristos, la Betleem”, susținută de părintele Constantin Necula și preotul romano-catolic Francisc Doboș.
          Succesul pe care l-a avut, la recent încheiatul Salon Hunedorean al Cărții, lansarea volumului lor comun intitulat „Împăcarea cu tine însuți”, ne-a determinat să-i invităm din nou la Deva pe cei doi clerici.
          Părintele Constantin Necula, care nu are nevoie de nicio prezentare, a fost în mai multe rânduri oaspetele nostru. Aflat din nou alături de noi, preotul Francisc Doboș este un nume binecunoscut credincioșilor catolici, dar nu doar lor. Este paroh al Parohiei Romano-Catolice „Preasfânta Inimă a lui Isus” (Sacré Coeur) din București, absolvent al Institutului Teologic din Iași și al Universității Pontificale Urbaniana Santa Croce din Roma.
          Conferința pe care cei doi o vor susține în fața publicului hunedorean, manifestare deschisă atât credincioșilor, cât și celor cu gândire atee, poate fi considerată o manifestare pregătitoare a Sărbătorii Nașterii Domnului. Tema conferinței subliniază tocmai acest moment crucial, de cotitură, momentul de început al noii credințe care a prins viață cu peste două milenii în urmă. Cum bine știm, Betleemul, cu minunea care s-a petrecut în iesle, cu figurile luminoase ale Fecioarei Maria, a păstorilor și ale celor trei magi, a devenit locul binecuvântat spre care se îndreaptă, în aceste zile de tainică așteptare, gândurile tuturor celor care cred în Hristos cu credință nestrămutată.
          Despre acest moment, despre această credință va fi vorba în conferința celor doi slujitori ai Domnului, de confesiuni diferite, dar cu unul și același Iisus Hristos în inimi. Dialogul interconfesional la care suntem invitați să asistăm va arăta limpede că tot ceea ce unește confesiunile creștine este mult mai important decât ceea ce îi separă pe ortodocși, pe greco sau romano-catolici, pe luterani, pe calvini, pe unitarieni.
          Cu siguranță, cei care vor asista la conferință vor găsi în cuvintele celor doi clerici nu puține motive să-și întărească credința pentru că „credința în Dumnezeu este ca și cum un orb ar crede în Soare. Nu pentru că îl vede, ci pentru că îl simte”.