Ziare - evenimente evidentiate in presa hunedoareana
Evenimentele din luna ianuarie 2022
14.01.2022, Eminesciana - „Eminescu, mândria noastră...”
 

Ca în fiecare an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, cinstește memoria lui Mihai Eminescu printr-o suită de manifestări cultural-educative, anul acesta purtând genericul „Eminescu, mândria noastră...”. Am ales aceste cuvinte pline de profunde înțelesuri cu care criticul și istoricul literar Zoe Dumitrescu-Bușulenga își încheia monografia dedicată Poetului. Avem toate motivele să ne mândrim cu Eminescu, să ne mândrim că pe acest pământ românesc a trăit și a creat, a iubit și a suferit cel care strălucește ca un astru pe firmamentul culturii române.  

Este deja o tradiție a Bibliotecii Județene ca, la fiecare miez de ianuarie, să ne amintim de marele nostru poet a cărui zi de naștere a devenit Ziua Culturii Naționale. În această zi, mai mult ca oricând, ne îndreptăm gândurile către cel care ne-a lăsat o monumentală moștenire spirituală pe care avem datoria s-o prețuim și cu care trebuie să ne mândrim.

La manifestările comemorative dedicate lui Mihai Eminescu îi invităm să ia parte pe toți cei care poartă în suflet minunata slovă a poetului, pe cei care îl simt alături pe poet la bucurie și la durere. Oricât de greu ne-ar fi, oricâte încercări avem de trecut, vom afla întotdeauna bucurie și alinare în poezia, proza sau publicistica marelui nostru poet. Versul eminescian a însoțit generații întregi de români în ultimul secol și jumătate și, fără îndoială, Eminescu va fi la fel de iubit și de către cei care vor veni după noi. „Să ne aducem pururi aminte de Eminescu” este îndemnul scriitorului Mihail Sadoveanu, îndemn pe care îl urmăm cu sfințenie. 

Vă așteptăm, așadar, la întâlnirea de suflet cu versul eminescian ale cărui farmec și frumusețe tainică nu încetăm să le deslușim și să le iubim tot mai mult.

Momentele dedicate lui Mihai Eminescu se vor desfășura în ziua de 14 ianuarie 2022, conform programul de mai jos:

Ora 1000 – Parcul Municipal „Cetate” Deva:

-         Evocarea poetului național;

-         Recital muzical susținut de Alexandrina, Iuliana și Florian Chelu Madeva, membri ai Fundației Rock Filarmonica Oradea, care va consta în interpretări originale pe versurile poetului Mihai Eminescu – sonete, poezii și romanțe;

-         Recital Mariana Anghel – „Eminescu, patriot și iubitor de folclor”;

-         Depunere de flori la statuia poetului.

Ora 1200 – Deva Mall, etajul 3, Salle dʼOr:

-         „Eminescu – Muntele fără poteci”, concurs între elevii de la colegiile și liceele din Deva pe subiecte legate de viața și creația marelui nostru poet.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, Sala de Lectură:

Expoziție de carte din opera lui Mihai Eminescu, cărțile prezentate făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Județene.
 

20.01.20222, Ziua Unirii Principatelor Române

An de an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, sărbătorește cu mult entuziasm ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale românilor.

Cu deosebită plăcere invităm alături de noi, în ziua de 20 ianuarie 2022, pe toți cei care vor să-și arate bucuria de a serba așa cum se cuvine acest memorabil eveniment istoric, moment de cotitură în istoria românilor: unirea Moldovei cu Țara Românească. Este o zi dragă nouă tuturor, este ziua în care Hora Unirii a însuflețit mii de piepturi de moldoveni și munteni, de români trăitori în provinciile noastre istorice. „Mica Unire”, cum mai este numită, a devenit una dintre cele mai iubite sărbători ale românilor. Anul acesta, acest eveniment memorabil din istoria noastră va putea fi marcat așa cum se cuvine, așa cum merită marii noștri patrioți care au făcut posibilă unirea Moldovei cu Țara Românească.

Sub faldurile tricolorului românesc și în acordurile Horei Unirii, vom încerca să reînviem atmosfera de entuziasm și bucurie din 24 ianuarie 1859, când cele două principate române s-au unit sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, bărbatul de stat, patriotul adevărat și apropiat de popor despre care Nicolae Iorga a spus că „ ... a rămas pentru poporul nostru nu idolul de o clipă, ci neuitatul părinte și binefăcător”. Amintirea acestui domnitor român este păstrată cu sfințenie și recunoștință în inimile românilor, ca o efigie luminoasă și model de adevărat conducător de țară.

Sărbătorirea Micii Uniri la Deva are pentru noi o semnificație în plus: aici, la Hanul Mare, a poposit, în noaptea de 14 februarie 1866, domnul Cuza în drumul său spre exil „departe de pământul pe care nu va avea îngăduința a-l mai vedea vreodată”. Sunt cuvinte amare și emoționante scrise pe placa așezată pe clădirea ce adăpostea Hanul Mare.

Unirea Principatelor Române va fi marcată printr-o suită de momente artistice și educative prin care dorim să facem cunoscut faptul că acest eveniment de răscruce al istoriei românilor trebuie să fie sărbătorit de către toți cei care se simt ai acestui pământ și, mai ales, de către tineri. Ori de câte ori auzim „hora noastră cea frățească”, să trimitem un gând de cald omagiu făuritorilor Unirii de la 24 ianuarie 1859.

Vă așteptăm, așadar, la manifestările organizate de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva în semn de prețuire și respect față de Unirea Principatelor Române de la a cărei înfăptuire se împlinesc 163 de ani.

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române se vor desfășura în ziua de 20 ianuarie 2022 după următorul program:

Ora 1000 – Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara:

-         Moment de reculegere și depunerea unei jerbe la placa comemorativă de pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, locul unde a fost hotelul în care a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866 în drumul său spre exil.

 

Ora 1100 – Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva:

-         Hora Unirii în curtea Bibliotecii Județene;

-         „Unirea Principatelor Române – 24 Ianuarie 1859” – Sala de Lectură;

Prezentarea va fi urmată de un concurs pe tema Unirii Principatelor Române;

Vizitatorii Bibliotecii vor putea admira o bogată expoziție de carte cu tematica Unirii de la 1859.