Ziare - evenimente evidentiate in presa hunedoareana
Evenimentele din luna decembrie 2021
 
01.12.2021 - 31.12.2021, Secția de Artă și Carte Franceză - Stand de carte cu vânzare Editura RAO.
 

06.12.2021 - 24.12.2021, Moș Crăciun vine la Biblioteca Județeană

   
   
   
   
   

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al unor edituri prestigioase din țară pregătește și în acest sfârșit de an surprize frumoase pentru cei mai tineri prieteni ai ei. 

An de an, Moș Crăciun a fost darnic cu ei atunci când au trecut pragul bibliotecii și ne-am bucurat de fiecare dată că am putut să le facem o surpriză plăcută. Crăciunul rămâne sărbătoarea iubirii, a încrederii, a solidarității și a speranței. Copiii trebuie să fie ocrotiți și ținuți departe de griji și de suferință și, de aceea, Moș Crăciun va fi darnic cu ei și în acest an și, la Biblioteca Județeană, le va aduce cărți care să le fie de folos și să-i bucure.

Așa cum s-a întâmplat și în alți ani, și Crăciunul 2021 va purta semnul generozității și al dragostei pentru copii. De aceea, vom dărui cărți celor mai tineri posesori de permis de bibliotecă, cărți de la cele mai importante edituri din țară: Editura All, Editura Art, Editura Astro, Editura Cartier, Grupul Editorial Corint, Curtea Veche Publishing, Editura Emia, Editura Humanitas, Editura Nemira, Editura Niculescu, Editura Polirom, Editura Rao, Editura Trei, Editura Univers, Editura Univers Enciclopedic Books, Editura Usborne, Editura Zorio.

Acțiunea „Bradul de Crăciun” se va desfășura în perioada  6 – 24 decembrie, când Secția de Împrumut Carte pentru Copii a Bibliotecii își va întâmpina în fiecare zi tinerii cititori care îi vor trece pragul cu câte o carte pentru fiecare, adecvată vârstei. Lansăm, în acest fel, o invitație la lectură, la o călătorie în lumea minunată a cărților din toate domeniile, spre bucuria copiilor.

Sperăm că această tradiție, va sădi în inimile copiilor dragostea față de carte, față de lectură, față de universul nesfârșit al cărților.

         Biblioteca, împodobită de sărbătoare, vă așteaptă, dragi prieteni, cu nerăbdare și bucurie să-i treceți pragul și să găsiți sub „Bradul de Crăciun” cartea îndrăgită.

09.12.2021, ora 1230, Gustave Flaubert: Artă și creație în opera unui perfecționist.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, și în parteneriat cu Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, organizează în ziua de 9 decembrie 2021, ora 1230, la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, o prezentare cultural-educativă dedicată bicentenarului nașterii scriitorului francez Gustave Flaubert.

Sub genericul „Artă și creație în opera unui perfecționist”, va fi prezentată viața și creația unuia dintre cei mai iluștri prozatori francezi, continuator al romancierilor Balzac și Stendhal și precursor al unor alți mari prozatori francezi din secolul XIX precum Emile Zola, Guy de Maupassant sau Anatole France. 

Născut la 12 decembrie 1821 în orașul Rouen din Franța, ca fiu al unui reputat chirurg, Gustave Flaubert va moșteni de la acesta înclinarea către observația exactă și precizia științifică, trăsături care îi vor caracteriza creația literară.

Primul său roman, Madame Bovary, apărut în anul 1857, este și cel mai cunoscut și cel mai apreciat de cititori și de critica literară. Deși autoritățile vremii i-au intentat un proces pentru pretinsa imoralitate a cărții, cu acest roman Gustave Flaubert a intrat definitiv în galeria prozatorilor iluștri. Au urmat celelalte trei romane: Salammbô (1862), Educația sentimentală (1869) și Bouvard și Pecuchet, apărut la puțină vreme după moartea autorului, în 1881.  A mai scris povestiri și a lăsat o foarte bogată corespondență. 

Gustave Flaubert a fost un impecabil observator al societății, al tipurilor umane din Franța secolului XIX, și a transpus în cărțile sale, cu un realism extraordinar, personaje care își dezvăluiau cele mai profunde trăsături de caracter. Asemenea succesorilor săi, și Flaubert a creat unele tipuri nemuritoare care caracterizează trăsăturile unei epoci întregi.

Proza lui Flaubert se caracterizează prin stilul extrem de îngrijit în care precizia detaliului se împletește cu armonia și perfecțiunea frazei. Numărul relativ mic de opere literare pe care a apucat să le scrie se explică prin faptul că muncea ani de zile la un roman și îl cizela până când acesta atingea desăvârșirea. 

         Biografia lui Gustave Flaubert și opera acestuia vor fi prezentate într-un amplu material, extrem de bine documentat, iar la sfârșitul prezentării vor fi adresate întrebări celor prezenți, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu frumoase premii în cărți.

20.12.2021 - 23.12.2021, orele 1600 - 1800 , Atelierul lui Moș Crăciun, expoziție cu vânzare a obiectelor confecționate de elevi ai claselor I-VI de la Colegiul Național „Decebal” din Deva.

           În așteptarea sărbătorilor de sfârșit de an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Colegiul Național „Decebal” Deva, pregătește pentru prietenii ei surprize dintre cele mai plăcute. Una dintre acestea va fi „Atelierul lui Moș Crăciun”, deschis în perioada 20-23 decembrie 2021. Timp de o săptămână, în curtea bibliotecii va fi amenajată o expoziție cu vânzare unde vor fi prezentate obiecte confecționate de elevi ai claselor I-VI de la Colegiul Național „Decebal” din Deva. Vizitatorii vor putea admira și cumpăra obiecte dintre cele mai diverse, în special podoabe de Crăciun, pe care micii elevi le-au create manual pentru a aduce un pic de bucurie celor care vor trece pragul bibliotecii. Expoziția va fi accesibilă zilnic între orele 1600 și 1800, iar vizitatorii ei sunt așteptați cu mult drag și cu speranța că vor afla, printre creațiile elevilor, obiecte care să le facă plăcere.