COMUNITATE

Lansare de carte organizată de Biblioteca Județeană: Gherasim Țic – “Sonata Lunii sau Fericirea de a iubi și de a fi iubit”

Lansare de carte organizată de Biblioteca Județeană: Gherasim Țic – “Sonata Lunii sau Fericirea de a iubi și de a fi iubit”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva invită iubitorii de literatură joi, 3 decembrie, la ora 17.00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, la o întâlnire cu scriitorul Gherasim Țic, care își va lansa romanul Sonata Lunii sau Fericirea de a iubi și de a fi iubit, apărut la Editura Orizonturi din București

Gherasim Țic s-a născut la 18 mai 1931 în satul Boz, comuna Brănișca. A fost elev la liceele „Decebal” din Deva și „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Ca elev în clasa a XI-a, revoltat de atmosfera generată de instalarea comunismului în România, a inițiat o organizație subversivă denumită Liga Anticomunistă, la care au aderat elevi, studenți și țărani din unele sate de pe Mureș. Student la Facultatea de Drept din Cluj, în anul 1952, a fost arestat și condamnat la 20 de ani de muncă silnică pentru activitate contrarevoluționară. A executat 12 ani (Deva, Jilava, Capul Midia, Baia Sprie, Gherla), până în 1964, când a beneficiat de amnistia generală a tuturor deținuților politici din România. După ieșirea din detenție, a devenit student la Filologie, limba engleză, facultate pe care a absolvit-o în 1969. Vreme de 21 de ani a fost profesor de limba engleză în diferite școli din București și a desfășurat și activitate literară, traducând 13 romane din engleză în română. După 1989, Gherasim Țic transpune în pagini literare experiențele trăite de-a lungul vieții și publică romanele Fii ai unui destin potrivnic (2002), Speranțe (2005),  Tinerețe furată (2010), Destinul familiei Roibu (2014).

Romanul Sonata Lunii sau Fericirea de a iubi și de a fi iubit este o amplă frescă a vieții sociale și politice din România anilor postbelici, un roman ce urmărește destinul unui intelectual ardelean de la terminarea liceului până la anii deplinei maturități. Tânărul Cosmin Deleanu, fiul unei familii de gospodari din Brănișca, licean din Deva, traversează una dintre cele mai negre perioade din istoria României: este martor al instaurării regimului comunist, al colectivizării forțate, al discriminării pe care o suferă studenții din cauza „originii lor nesănătoase”. Toate dificultățile pe care le întâlnește tânărul intelectual, viitor jurist, în toți acești ani, îi par mult mai ușor de suportat grație iubirilor pe care le cunoaște și cărora li se dedică, în toate etapele vieții sale. Dincolo de relatarea acestor iubiri, romanul prezintă foarte amănunțit atmosfera din societatea acelor ani, în special din mediul studențesc pe care autorul îl cunoaște în cele mai mici amănunte.

Din prefața semnată Floarea Necșoiu aflăm că „autorul realizează o tipologie care definește acea perioadă istorică a țării” și „cartea captivează prin fabulația ei bogată și curata limbă în care este scrisă, prin împletirea sublimului cu abjectul, pregătind tinerii cititori pentru viață, cărora personajul-autor le este un admirabil model”.

Romanul lui Gherasim Țic este cu atât mai captivant cu cât cititorul va face cunoștință cu oameni, locuri și întâmplări petrecute în așezări hunedorene, Deva și Brănișca, aceasta din urmă fiind locul de baștină al autorului, toate relatate într-un stil accesibil, limpede.

Cu prilejul acestei lansări, scriitorul va susține o sesiune de autografe.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

19 + eighteen =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

lansare Isabela Hasa

Invitație în lumea celor care nu cuvântă (A)

HunedoaraMea.ro8 decembrie 2015
salon de iarna

Pictori și fotografi expun la „Salonul de iarnă” de la Hunedoara

HunedoaraMea.ro8 decembrie 2015
elevi liceu arte

Trei premii pentru elevii de la Liceul de Arte din Deva, la Festivalul KlavierART

HunedoaraMea.ro8 decembrie 2015
immaculata

Concert de muzică sacră și colinde, la Catedrala greco-catolică “Immaculata”

HunedoaraMea.ro8 decembrie 2015
isabela hasa

Actrița Isabela Hașa lansează o carte pentru micii cititori – „Iubire fără cuvinte”

HunedoaraMea.ro7 decembrie 2015
catedrala episcopala

Concert de colinde al coralei Arhiepiscopiei Tomisului și conferință teologică, de hramul Catedralei Episcopale din Deva

HunedoaraMea.ro4 decembrie 2015
apa

Sistare de apă în Deva, Simeria, Călan și alte peste 30 de localități

HunedoaraMea.ro4 decembrie 2015
gherasim tic

Gherasim Țic, din nou la Deva (A)

HunedoaraMea.ro3 decembrie 2015
concert decebal muzeu

Concert instrumental al elevilor „decebaliști”, expoziție de pictură, grafică și tapiserie și recital de poezie, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro3 decembrie 2015

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate