Momentele aniversare dedicate personalităților hunedorene sunt nelipsite de pe agenda Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, momente pe care le pregătim din vreme, cu drag, dar și cu profesionalism. În după-amiaza zilei de 6 noiembrie 2015, în îmbietoarea ambianță a Salle d’Or din incinta Deva Mall, a fost rândul artistului-muzician Mircea Goian, la a 60-a aniversare, să fie sărbătorit așa cum se cuvine, pe măsura impresionantului său talent.
Atunci când vorbim despre cultura județului Hunedoara nu putem omite numele Mircea Goian, un nume care, de peste patru decenii, ne face onoare, ne reprezintă cu succes în județ, în țară și în străinătate. Muzicianul Mircea Goian a devenit un nume important în viața spirituală a țării, dovadă stau zecile de apariții în spectacole de prestigiu, emisiunile televizate, discografia bogată realizată împreună cu formațiile muzicale pe care le-a creat și promovat.
Întreaga sa carieră de prestigiu poate fi găsită, expusă pe larg, în biobibliografia pe care Biblioteca Județeană i-a întocmit-o, o biobibliografie pe care noi i-am oferit-o acum, cu mult drag, un dar la ceas aniversar. În acest fel răsplătim și noi atâtea daruri spirituale pe care ni le-a oferit Mircea Goian de-a lungul unei vieți închinate artei, muzicii, frumosului.
Nu e ușor să găsești cuvintele cele mai nimerite ca să caracterizezi cât mai grăitor tot ceea ce a însemnat munca unei vieți întregi puse în slujba frumosului.
Mircea Goian a avut chemare spre muzică, spre universul miraculos al sunetelor măiestrit îngemănate încă din fragedă tinerețe. Anii petrecuți la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Arad și-au pus, desigur, amprenta asupra viitoarelor realizări ale artistului. Astrele i-au fost favorabile și l-au menținut mereu pe traiectorii de succes, fie că ne referim la cunoscutul grup folk-rock CANON, fondat de el împreună cu poetul Ioan Evu, fie la ultimele sale realizări de marcă împreună cu formația Huniadi Cantores.
Înregistrări la radio, emisiuni la televiziune, participări la festivaluri prestigioase reprezintă doar o mică parte din tot ceea ce a înfăptuit Mircea Goian, cu harul său deosebit, vreme de peste patru decenii. Anii petrecuți la Hunedoara, în aerul tare al istoriei ce răzbate din străvechile ziduri ale Castelului Huniazilor, au fost determinanți în conturarea profilului artistic complex, multilateral al acestui artist care trăiește, respiră prin artă și pentru artă. A adus la lumină zvon de muzică veche, a pus în valoare moștenirea muzicală a unui Ardeal medieval bogat în spiritualitate, toate acestea fiind concretizate în minunatele piese interpretate cu colegii de la Huniadi Cantores sau Corvinia. Succesul lor a fost, este și va fi incontestabil.
Remarcabilă este și contribuția pe care Mircea Goian o are la valorificarea și popularizarea valorilor folclorului autentic din zona Hunedoarei, acest inestimabil rezervor de melos popular niciodată îndeajuns studiat și pus în valoare.
Spiritualitatea rurală se află în atenția lui Mircea Goian care știe să descopere comori ascunse în orice colț al satelor hunedorene.
De arta lui Mircea Goian s-au bucurat mii de iubitori de muzică, spectacolele sale reprezintă adevărate lecții de profesionalism în artă, de seriozitate și respect pentru spectatori. Cu o astfel de încărcătură artistică, este firesc că arta lui Mircea Goian a răsunat pe scena Ateneului Român și în fața iluștrilor membri ai Casei Regale a României. Și, desigur, succesul a fost mare și în numeroasele apariții din turneele peste hotare, din Ungaria în Franța, din Germania în Italia și Belgia.
Cei care vor citi această biobibliografie vor avea plăcuta surpriză să cunoască un artist în adevăratul înțeles al cuvântului, vor vedea cum se construiește o carieră artistică de succes, cum truda și perseverența, dublate de un talent înnăscut, reprezintă secretul unei ascensiuni sigure pe firmamentul artei.
Ne bucurăm că putem să oferim cititorilor noștri, prin această biobibliografie, un model de personalitate cu care județul Hunedoara se mândrește.
Oricine va parcurge această biobibliografie va fi impresionat de cariera strălucită a domnului Mircea Goian, de profilul său de artist multilateral și om de presă, de activitățile pe care le-a desfășurat și momentele de vie rezonanță artistică oferite de-a lungul anilor iubitorilor de frumos.
Acest impresionant palmares nu mai necesită niciun comentariu, orice cuvânt în plus este cu adevărat de prisos. Prietenii prezenți în sală au vorbit în cuvinte calde despre omul, artistul multilateral Mircea Goian. La zi aniversară, i s-a urat lui Mircea Goian viață lungă, cu împliniri și nenumărate momente de bucurie dăruite celor care îi îndrăgesc arta.
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a oferit artistului-muzician Mircea Eugen Goian o Diplomă de Excelență pentru contribuția excepțională la promovarea culturii autentice și răspândirea valorilor artistice românești în țară și în lume.
Totodată, cei prezenți au putut urmări filmul „Menestrel la umbra furnalelor”.
La cei 60 de ani pe care tocmai i-a împlinit, cu o tinerețe a spiritului demnă de invidiat, i-am urat domnului Mircea Goian să-și urmeze cu același succes steaua norocoasă care l-a călăuzit de-a lungul acestor decenii în care a știut să ofere numai bucurii și satisfacții artistice.