Comunicat de presă
Cu câteva zile înainte de Ziua Internațională a Francofoniei, 20 martie, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a marcat această zi printr-o manifestare cultural-educativă desfășurată la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, în prezenţa unui public format din elevi ai colegiilor și liceelor devene.
Anul acesta, subiectul ales pentru Ziua Francofoniei a fost „Napoleon Bonaparte în filatelie”.
Şi în acest an, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a oferit publicului obişnuit cu activităţile noastre o manifestare cultural-educativă de ţinută, o temă care a captat interesul celor prezenţi. S-a făcut o trecere în revistă a celor mai importante momente din extraordinara viață a lui Napoleon Bonaparte, de la nașterea, la 15 august 1769, în Corsica, trecând prin mărețele bătălii câștigate sau pierdute, până la moartea lui, în exil, pe Insula Sf. Elena, la 5 mai 1821. Toate aceste momente au fost susținute cu timbre emise de numeroase țări, cu plicuri-prima zi și cu ilustrate maxime, reflectarea în filatelie a temei „Napoleon Bonaparte” fiind foarte generoasă.
Dincolo de cunoștințele dobândite la orele de istorie, dincolo de ceea ce se poate afla din biografiile care s-au scris despre Napoleon, dincolo de filmele în care a fost evocat, informațiile pe care le aflăm prin defilarea în fața ochilor noștri a unor timbre dedicate lui Napoleon conturează imaginea completă a acestui extraordinar bărbat care și-a pus definitiv amprenta asupra istoriei universale.
Prezentarea s-a dorit a fi și o familiarizare a tinerilor cu o pasiune extrem de frumoasă și folositoare pentru formarea culturii generale: filatelia, acest izvor inepuizabil de cunoștințe, un hobby care aduce numai avantaje.
Ca de obicei, în finalul prezentării au fost adresate întrebări din tematica activității, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.
**********
Ziua Internaţională a Francofoniei este o zi specială dedicată limbii franceze, limbă vorbită de peste 200 de milioane de locuitori în întreaga lume şi 870 de milioane de persoane din cele 70 de state şi guverne ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. În această zi, în 1970, s-a semnat la Niamey, capitala Nigerului, Tratatul cu privire la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), entitate devenită azi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). De atunci, an de an, manifestările dedicate Francofoniei au devenit tot mai numeroase, iar solidaritatea dintre toţi cei care folosesc limba franceză ca mijloc de comunicare a fost tot mai intensă.
România este o țară în care interesul pentru limba și civilizația franceză a fost constant, de peste 150 de ani, încă de pe când tineri intelectuali români, ca Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Ion Brătianu, Barbu Știrbei, Alecu Russo etc., au studiat la Paris și au fost influențați de ideile progresiste și de idealurile revoluției de la 1848 din Europa. Întorși în țară, au promovat aceste idei și, desigur, au propagat cultura și civilizația franceză într-o țară ca România care avea rădăcini milenare cu popoarele de origine romană. Încă în secolul XIX, străinii care vizitau România erau impresionați de numărul mare de români care vorbeau, mai bine sau mai rău, limba franceză și care puteau comunica foate ușor cu francofonii. Limba franceză nu a fost scoasă niciodată din programa școlilor românești, nici chiar în cei mai negri ani din prima perioadă a comunismului.
Ultimele comentarii