Preocupată de promovarea valorilor culturale hunedorene, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 13 aprilie 2016, la Salle dʼOr, din incinta Deva Mall, evenimentul cultural intitulat „Ion Urda – poetul cu pană de înger”, cu prilejul sărbătoririi poetului, care a împlinit de curând frumoasa vârstă de 65 de ani. Cu acest prilej a fost lansată biobibliografia scriitorului, realizată de Biblioteca Județeană. Aceasta este o amplă trecere în revistă a vieții și a activității literare a celui sărbătorit, împreună cu numeroase referințe critice ale unor scriitori și critici literari despre opera acestuia. Tot cu această ocazie a fost lansată și antologia lirică „Granit îndurerat”, semnată Ion Urda.
Ne-a făcut o mare plăcere să-i urăm și să-i cântăm „La mulți ani” împreună cu Corala „Sargeția”, sub bagheta dirijorului Nicolae Icobescu, care la finalul evenimentului, a susținut un moment muzical.
În semn de prețuire și recunoștință, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a acordat scriitorului Ion Urda o Diplomă de Excelență pentru contribuția valoroasă la promovarea literaturii hunedorene.
Încă de acum două decenii, numele lui Ion Urda a devenit nelipsit din viața culturală a județului Hunedoara, paginile revistelor literare găzduindu-i cu generozitate creațiile poetice. Deși inginer de profesie, obișnuit al rigurozității, al cifrelor exacte și al gândirii științifice, Ion Urda a avut și are o înclinație specială pentru poezie, are o sensibilitate pe care, cu talent, o transpune în versuri. De altfel, nu este singurul caz din literatură în care pregătirea tehnică face casă bună cu literatura de calitate, cu poezia în mod deosebit, iar Ion Urda ne demonstrează acest lucru în mod strălucit. De la volumul de debut, Redefiniri sentimentale, apărut la Deva în 1998, Ion Urda a dovedit, cu fiecare nou volum, cu fiecare vers, faptul că poezia face parte din însăși ființa lui, că trăiește întru și pentru poezie.
Întreaga creație a lui Ion Urda ne oferă surpriza plăcută de a cunoaște un poet adevărat, autentic, cu un stil bine conturat, o voce distinctă în peisajul poetic hunedorean, un maestru al slovei pentru care arta lirică nu are secrete. Format în buna tradiție a marilor noștri poeți hunedoreni – Iv Martinovici, Neculai Chirica, Dan Constantinescu –, Ion Urda este un poet-filosof, un gânditor de profunzime care este preocupat de marile teme existențiale – viața („ca o tablă de șah”), dragostea („iubiri risipite prin vreme”), curgerea timpului („ne împresoară-a timpului capcană”), trăirile intime („mi-e sufletul o anticameră, sală de așteptare pentru speranțe”) – teme pe care le îmbracă în versuri pline de sensibilitate. Imaginile poetice, metaforele și puternica încărcătură simbolică fac din fiecare poezie semnată Ion Urda o mică bijuterie lirică.
Fiecare volum de poezie semnat Ion Urda este un dar pe care poetul îl face tuturor celor care îi iubesc creația, care sunt familiarizați cu lirica lui atât de profundă, de sensibilă și de originală. Creația sa privită în ansamblu este, în realitate, o adevărată meditație poetică, un ansamblu de cugetări izvorâte din experiența de viață.
Pentru Ion Urda poezia reprezintă însăși esența existenței, un mod de a se raporta la realitate, la univers, la această lume în veșnică frământare.
Din întreaga creație poetică a lui Ion Urda se vede cu claritate că, odată ce „s-a băgat ucenic la cuvinte”, cum spunea un poet, el are priceperea și talentul de a extrage din cuvinte sensurile lor cele mai profunde, cele mai ascunse și mai tainice. La el, inteligența se îmbină cu talentul, cu originalitatea și arta de a sonda cele mai nebănuite înțelesuri ale cuvintelor care devin poezie. De o tinerețe spirituală remarcabilă, Ion Urda ne va mai dărui, cu siguranță, multe volume care îi vor demonstra de fiecare dată talentul și harul poetic.
Personalitate de marcă a culturii, a vieții literare hunedorene, Ion Urda este un nume binecunoscut tuturor celor care sunt familiarizați cu evenimentele culturale din județul nostru, care citesc revistele noastre literare, care sunt la curent cu activitatea editorială. De ani buni, puține au fost numerele din reviste ca Semne, Ardealul literar, Provincia Corvina din care să lipsească numele lui Ion Urda așezat sub un grupaj de poezii, un text de proză, un eseu, o cronică literară. Ca în atâtea alte cazuri cunoscute din istoria literaturii, și Ion Urda s-a format în domeniul științelor exacte, în rigoarea calculelor inginerești, unde nu este loc de visare. Cu toate acestea, sensibilitatea, dragostea față de literatură și dorința de a-și face cunoscute trăirile sufletești l-au atras definitiv pe Ion Urda în universul fermecător al literaturii, un univers în care se simte în largul său și știe să se exprime cu har.
O caracterizare sintetică și foarte exactă îi face scriitorul Constantin Stancu: „Ion Urda este atent la poemul pe care îl scrie, umblă în vârful picioarelor printre versuri, îi e teamă să nu strivească clipa de fericire prinsă în cuvinte. Are un ritual special de a se apropia de cele eterne, îşi scrie solia către lume şi către viitor cu pană de înger (…)”. Într-adevăr, parafrazând titlul unui volum de versuri semnat Ion Urda, poetul își scrie versurile cu pană de înger, cu delicatețe, cu simțire, cu sensibilitate, cu un har care face parte din ființa lui.
Biblioteca Județeană se bucură de prietenia și prețuirea tuturor scriitorilor hunedoreni și este onorată să-i poată sărbători în momentele importante ale vieții lor. Ion Urda a trecut de curând pragul unei frumoase vârste, o vârstă a maturității depline, a înțelepciunii, a experienței, a tâmplelor cărunte. Este un model de urmat pentru tinerii care vor să se afirme în lumea literelor, este un exemplu pentru cei care, având pregătire tehnică, au talent literar și vor să-l fructifice.
Biobibliografia pe care Biblioteca Județeană i-a dăruit-o este o ofrandă izvorâtă din recunoștința iubitorilor de versuri către un maestru al slovei, un făuritor de poezie.
Sebastian Bara
Ultimele comentarii