Ziua de 8 iunie a venit cu bucuria și emoțiile aduse de marea confruntare finală a îndrăgitului concurs de cultură generală „Citești și câștigi!”, ediția a III-a. Inițiat și organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, concursul a adus față în față, în dueluri transmise în direct, echipele colegiilor și liceelor din județul Hunedoara care au răspuns invitației noastre. Dacă prima ediție a implicat doar colegii și licee din Deva, a doua și a treia ediție au fost mai ample și au atras în competiție și instituții de învățământ din alte orașe și municipii hunedorene.

De la bun început, ne-am propus să oferim tinerilor o ocazie deosebită de a-și îmbogăți cunoștințele prin intermediul lecturii. După ce au citit sute de pagini din cele cinci mari domenii ale cunoașterii (științe, artă/sport, literatură, geografie, istorie) pe care le-am ales pentru concurs, elevii au luat parte cu entuziasm la competiție. Ei au fost, o dată în plus, atrași spre lectură și spre cercetarea unor teme noi, cu care nu se întâlnesc la școală, teme de interes pentru tinerii de azi: castele și cetăți din România, gimnastică, istoria Egiptului, filme de Oscar, titanii Renașterii, Parcul Național Retezat, obiceiuri și tradiții la români, muzică pop-rock etc.

La a treia ediție a concursului de cultură generală „Citești și câștigi!” au luat startul următoarele 17 colegii și licee hunedorene:

– Colegiul Național „Avram Iancu” Brad,

– Colegiul Național „Decebal” Deva,

– Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,

– Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva,

– Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva,

– Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,

– Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,

– Colegiul Național „I. C. Brătianu” Hațeg,

– Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara,

– Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara,

– Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara,

– Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,

– Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni,

– Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie,

– Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,

– Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani    și

– Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan.

Plini de emoție, susținuți de colegii și profesorii lor, concurenții au trecut prin filtrele serioase ale etapelor, au răspuns la întrebările deloc ușoare care le-au testat cunoștințele de cultură generală. Întrebările legate de științe, artă/sport, literatură, geografie și istorie au oferit concurenților ocazia de a se autoevalua, de a-și testa nivelul de cultură.

Fiecare etapă a concursului a reprezentat un pas spre marea zi a confruntării finale în care au rămas cei mai buni: Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani și Colegiul Național „Decebal” din Deva.

Confruntarea finală a fost palpitantă, a fost o luptă strânsă până la ultima întrebare. Concurenții s-au dovedit a fi bine pregătiți, s-au mișcat cu ușurință prin toate întrebările, fie că a fost vorba de personajele lui Alexandre Dumas, de continentul american sau de stațiuni din România, de citate și expresii celebre, de istoria Angliei, de personajele din opera lui Ion Creangă, dar și ale literaturii pentru copii, fie că au fost întrebați despre femei câștigătoare ale Premiul Nobel sau despre Albert Einstein. Atmosfera concursului a fost electrizantă, în spatele echipelor s-au aflat colegi, profesori, toți își încurajau echipa și s-au bucurat împreună de victorie.

Concursul a fost câștigat de Colegiul Național „Decebal” din Deva, pe locul doi s-a clasat Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, iar locul al treilea a fost ocupat de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni.

Premiile puse în joc au fost deosebit de atractive: opt biciclete pentru locul întâi, opt tablete pentru locul al doilea, opt dispozitive Kindle pentru locul al treilea, 136 de pachete cu cărți, trofee și diplome. În plus, la finalul festivității de premiere a avut loc o tragere la sorți a premiilor surpriză, cei norocoși primind din partea sponsorilor 7 telefoane mobile, o tabletă, un aparat foto, un birou, trei polițe de asigurare în caz de accident, cinci invitații pentru două persoane la Aqualand Deva, trei invitații la pizza pentru trei echipe și un tort.

Îi felicităm pe câștigători, dar felicitările noastre se îndreaptă și spre toți cei care au participat la această competiție, spre profesorii care, desigur, se mândresc că au astfel de elevi. Și Biblioteca Județeană se bucură și se mândrește cu tinerii ei prieteni care au dovedit că lectura este o activitate ce nu va dispărea niciodată, că avem nevoie de carte, că internetul nu este îndeajuns, că trebuie să ne informăm zi de zi pentru a dobândi vaste cunoștințe de cultură generală.

Pentru noi, Biblioteca Județeană, această a treia ediție a concursului „Citești și câștigi!” a fost un adevărat succes pentru că este încununarea unei munci desfășurate cu dăruire și mai ales cu profesionalism de către colegii mei (Carmen Maria Drăgoi, Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Diana Trif, Luminița Vulcan, Daniel Oprean și Emil Scripcariu), dovadă fiind nivelul ridicat al întrebărilor adresate concurenților de-a lungul tuturor etapelor concursului.

Am încheiat, așadar, a treia ediție a îndrăgitului concurs și ne pregătim deja pentru următoarea ediție pe care o așteptăm cu nerăbdare noi toți: elevi, profesori, bibliotecari.

Felicitări câștigătorilor, felicitări tuturor concurenților, felicitări profesorilor, ne bucurăm împreună de această reușită a noastră!

Sebastian Bara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus