COMUNITATE

Aurelian Sârbu, arhipelagul din cuvinte (A)

Aurelian Sârbu, arhipelagul din cuvinte (A)

Personalitățile hunedorene din toate domeniile se bucură de atenția Bibliotecii Județene, viața și realizările acestora fiind consemnate în biobibliografii elaborate cu profesionalism de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. De-a lungul timpului, și înainte de 1989, și după aceea, au fost elaborate numeroase astfel de biobibliografii oferite, de regulă, la ceas aniversar celor sărbătoriți.

Cunoscutul poet și dascăl Aurelian Sârbu a fost oaspetele Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, care l-a sărbătorit la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cu acest prilej, i-a fost oferită biobibliografia intitulată Aurelian Sârbu – Arhipelag din cuvinte.

Dascălului, poetului și omului de cultură Aurelian Sârbu i se dedică acum, la cei 70 de ani de viață, prima biobibliografie, o biobibliografie în care este redată, cu mult profesionalism, întreaga carieră literară a lui Aurelian Sârbu. Această carieră a început cu peste 50 de ani în urmă, în 1968, când revista timișoreană Scrisul bănățean i-a oferit tânărului de 22 de ani posibilitatea de a-și publica primele poeme. A urmat o pauză de aproape 20 de ani, o perioadă de gestație, de espectativă, o pauză impusă de hotărârea lui Aurelian Sârbu de a nu face „compromisuri, nici tematice, nici stilistice” în regimul comunist. A revenit, apoi, în forță în paginile revistelor literare și în volume, devenind o voce distinctă a poeziei românești. De altfel, calitatea de membru al Uniunii Scriitorilor din România este o dovadă și o garanție a valorii creației literare a lui Aurelian Sârbu.

În cazul lui, această creație literară s-a îngemănat zi de zi cu activitatea de eminent dascăl de limba și literatura română, postura de dascăl dându-i posibilitatea să transmită zecilor de promoții de elevi dragostea față de limba și literatura română.

Aniversarea dascălului și poetului Aurelian Sârbu a fost un moment de bucurie pentru toți cei care îi cunosc și îi prețuiesc truda permanentă de migălire a slovei, de realizare a unor imagini poetice unice, create de un poet autentic.

Am dorit ca această biobibliografie să fie și o invitație la lectură, la îmbogățirea permanentă a cunoștințelor, pentru că numai prin lectură se poate crea un orizont cultural larg.

Aurelian Sârbu a reușit, de-a lungul anilor, să transmită dragostea pentru limba română, pentru literatura română, zecilor de generații de elevi pe care i-a educat și format, pentru că creația poetică a reușit s-o împletească atât de frumos cu profesia, cu vocația de dascăl.

Dar paleta preocupărilor lui Aurelian Sârbu nu se limitează la literatură, la activitatea de la catedră. Dascălul poet se mișcă cu aceeași ușurință și în analiza folclorului românesc, dovadă atâtea studii și articole dedicate bogatei noastre tradiții folclorice pe care o iubim și o prețuim. De asemenea, este și un avizat critic literar, a scris numeroase studii și articole despre opera poetică a lui Octavian Goga, Nichita Stănescu, a hunedoreanului Dan Constantinescu.

Și, nu în ultimul rând, artele plastice îi sunt la fel de apropiate, a făcut prezentări avizate ale operei unor artiști hunedoreni ca Mircea Bâtcă, Adrian Samson, Ion Cârjoi.

Toate acestea vădesc preocupările unui adevărat om de cultură, ale unui autentic intelectual și toate acestea le-am consemnat în biobibliografia pe care i-am dăruit-o acum, la această frumoasă întâlnire menită să ofere prietenilor lui Aurelian Sârbu prilejul de a-i spune La mulți ani!

În semn de prețuire și recunoștință, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a acordat dascălului și poetului Aurelian Sârbu o Diplomă de Excelență pentru frumusețea versurilor oferite literaturii române.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

five × two =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

card national sanatate

Sistemul cardului de sănătate, nefuncțional. CNAS: Medicii pot elibera rețete off-line

HunedoaraMea.ro7 noiembrie 2016
afis-aurelian-sarbu

Lansare de carte Aurelian Sârbu – “Arhipelag din cuvinte” (A)

HunedoaraMea.ro3 noiembrie 2016
sfantul-anton

Relicva Sfântului Anton de Padova, la Biserica greco-catolică din Orăștie. Programul liturghiilor și rugăciunilor speciale la Sfântul Anton

HunedoaraMea.ro2 noiembrie 2016
obiecte-petru-groza

Obiecte care i-au aparținut lui Petru Groza, expuse la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

HunedoaraMea.ro2 noiembrie 2016
IF

Sub semnul bucuriei și al vrajei – Carnaval de Halloween, la Biblioteca Județeană din Deva (A)

HunedoaraMea.ro29 octombrie 2016
lansare-mihai-andrei-lazar

O tânără speranță a literaturii noastre (A)

HunedoaraMea.ro28 octombrie 2016
halloween

Carnaval de Halloween, la Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro27 octombrie 2016
geoparc

Ambasadorii Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, la prima misiune în străinătate

HunedoaraMea.ro25 octombrie 2016
afis-mihai-andrei-lazar-2016

Tânărul scriitor Mihai-Andrei Lazăr își lansează, la 18 ani, a doua carte

HunedoaraMea.ro25 octombrie 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate