Cea mai mare sărbătoare a noastră, cea mai îndrăgită zi din șirul zilelor intrate în istorie este ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Și în acest an, această zi este pentru noi toți un prilej de emoţie şi bucurie, o ocazie deosebită de a evoca acest moment istoric de o atât de mare importanță în viața națiunii române.
Și în acest an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a pregătit evocarea momentului 1 Decembrie 1918 cu respect și recunoştinţă față de realizarea înaintașilor noștri, dar și cu profesionalism, pentru a putea face cunoscute, în special tinerilor, multiplele implicații ale istoricului an 1918. Ca de obicei, manifestarea a avut loc în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.
Istoria românilor, a națiunii noastre, „cartea sfântă” a acestui neam, cum atât de frumos o numea Nicolae Bălcescu, are multe și importante momente care au jalonat evoluția prin veacuri a acestui popor. Am avut momente de glorie, de înălțare, dar și momente de mare durere și vitregii ale sorții. Dintre toate momentele care se înșiră prin ani în istoria noastră, dintre nenumăratele momente de mare cumpănă și încercare pe care le-a trăit poporul român, evenimentul cel mai important este, cu siguranță, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Atunci, la Alba Iulia, participanții au strigat toți într-o suflare, cu hotărâre și speranță, „vrem Unirea cu România, vrem Unirea cu Patria-Mamă!”. A fost punctul de plecare pentru strângerea majorității românilor într-o singură și mare Românie, o Românie unită și puternică, în stare să înfrunte orice vitregii. De atunci, ziua de 1 Decembrie este păstrată cu dragoste în inimile tuturor celor care simt românește, care se simt fii ai acestui popor. Această zi a fost iubită și în anii în care această sărbătoare a fost interzisă și scoasă din cărțile de istorie, dar niciodată nu a putut fi alungată din sufletele românilor. Așa cum n-au fost uitați nici cei care au contribuit esențial la făurirea Unirii și a României Mari: Regele Ferdinand Întregitorul, Regina Maria, Ion I. C. Brătianu și mulți alții. Astăzi, când românii și-au redobândit istoria, avem dreptul, dar mai ales datoria, să ne cunoaștem istoria adevărată, nefalsificată, să arătăm tinerilor cât de importantă a fost ziua de 1 Decembrie 1918.
Este ceea ce am făcut și noi, cu prilejul manifestării speciale pe care am dedicat-o Zilei Naționale a României, când le-am vorbit tinerilor despre Marea Unire și importanța ei pentru devenirea neamului nostru.
Am mers împreună pe firul istoriei și am evocat cele mai importante momente legate de formarea statului național unitar român și făurirea României Mari. Aceste întâlniri le vom organiza an de an, în așteptarea marii noastre sărbători.
În continuarea prezentării Unirii de la 1 Decembrie 1918, dascălul și scriitorul Gligor Hașa a oferit un moment de mare emoție prin recitarea unui grupaj de poezii străbătute de un puternic fior de patriotism, întreaga sală trăind clipe de adevărată vibrație patriotică.
La finalul prezentării, elevilor li s-au adresat o serie de întrebări, iar răspunsurile corecte au fost răsplătite cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.
Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,
Ioan Sebastian Bara
Facebook
YouTube
RSS