28.01.2016,  22:12:32 | 0 comentarii | 333 vizualizari
La a treia ediţie / Citeşti şi câştigi!
de Ziarul Vaii Jiului
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a dat startul celei de-a treia ediţii a îndrăgitului şi, deja, tradiţionalului concurs de cultură generală „Citeşti şi câştigi!”, care şi-a propus de la bun început să testeze cunoştinţele de cultură generală ale elevilor de la colegiile şi liceele din judeţul Hunedoara. 
 
Organizată
cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, Complexului Deva Mall (locul de desfăşurare al concursului), a unor sponsori generoşi: Cafeneaua dependentă de cultură „Jos pălăria” Deva, Editura Humanitas Bucureşti, Editura Nemira Bucureşti, Editura Trei Bucureşti, Grupul Editorial Rao Bucureşti, HeidelbergCement România SA, S.C. Drupo S.R.L. Călan, S.C. Prems Librexim S.R.L. Braşov, S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Tritonic Grup Editorial Bucureşti şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, competiţia aceasta are o denumire a cărei alegere nu este întâmplătoare. Biblioteca Judeţeană, ca instituţie de cultură a judeţului, şi-a propus să scoată în evidenţă rolul determinant, hotărâtor în educaţie, al lecturii, al cărţii. 
Cititul este condiţia de bază în formarea unei culturi generale solide cu care orice tânăr trebuie să se prezinte în lume, mai ales într-o lume dinamică şi în plină schimbare, ca cea în care trăim. Numai citind zi de zi, din domenii cât mai variate, tinerii pot să fie competitivi, să aibă un profil intelectual complex, să ştie să navigheze, nu numai pe internet, ci şi printre miile de pagini care le vor îmbogăţi cunoştinţele despre evenimente, personalităţi, curente artistice, literare etc. 
Concursul nostru, aşa cum este gândit şi organizat, se bazează atât pe cunoştinţele dobândite de concurenţi la şcoală, cât şi pe ceea ce vor afla după parcurgerea bibliografiei aferente domeniilor şi temelor stabilite pentru concurs. Este o bibliografie amplă, complexă, pentru toate cele cinci domenii ce fac obiectul concursului, pe care dacă o vor parcurge atent, vor avea toate şansele să se bucure de împlinirea îndemnului din genericul concursului nostru: Citeşti şi câştigi!
Desigur, pornind de la temele din care se vor adresa întrebări, concurenţii acestui concurs vor avea deplina libertate de a căuta informaţii, de a merge pe firul lor, din aproape în aproape şi în profunzime, cu alte cuvinte de a citi mult şi cu folos. Oare nu la asta ne îndemna şi cronicarul Miron Costin atunci când, cu peste 300 de ani în urmă, ne spunea că „nu este pe lume mai cu folos zăbavă decât cetitul cărţilor”?
Prin urmare, importanţa acestui concurs este foarte mare, participând, elevii vor acumula multe cunoştinţe care o să le fie de folos în viaţă, vor aşeza o temelie serioasă la edificiul atât de necesar al culturii lor generale. Într-o lume în care informaţia se propagă mai rapid decât gândul, pentru a folosi o metaforă, a fi la curent cu multitudinea de informaţii din cele mai importante domenii ale cunoaşterii umane este o necesitate.
Biblioteca Judeţeană, ca instituţie de cultură a judeţului, ca instituţie formatoare în domeniul culturii, dar şi al educaţiei, a înţeles perfect această necesitate, motiv pentru care a iniţiat şi organizat acest concurs de mare anvergură şi cu mare impact atât în rândul elevilor, cât şi al publicului larg, care va putea urmări transmisiile directe la televizor.
Acest concurs va fi transmis în direct pe postul local de televiziune Hunedoara TV, începând cu data de 9 martie, când va avea loc prima confruntare, până în data de 8 iunie, ziua marii finale.
Desigur, cei interesaţi vor putea vedea şi vor putea citi informaţii despre acest concurs şi cu ajutorul partenerilor noştri media: „Avântul liber”, „Accent Media”, „Big FM”, „Click News TV”, „Glasul Hunedoarei”, „Hunedoara 100%”, „Hunedoara Liberă”, „HunedoaraMea.ro”, „HunedoaraTV”, „Info HD”, „KapitalTV”, „Mesagerul Hunedorean”, „Servus Hunedoara”, „Ştiri din Vest”, „Vocea Hunedoarei”, „Vorba”, „Ziarul Hunedoreanului”, „Ziarul Văii Jiului”.
Chiar dacă este un concurs de cultură generală, el se va desfăşura după modelul unui campionat sportiv, pentru că vor exista grupe preliminare, sferturi, semifinale, finala mică şi finala mare. 
Fiecare echipă este formată din cinci elevi (un lider şi patru coechipieri), doi elevi rezerve şi un profesor coordonator. Acesta va comunica componenţa fiecărei echipe înainte de începerea confruntării. În timpul concursului se va putea face o schimbare în componenţa echipei, la solicitarea liderului acesteia, cu menţiunea ca rezerva să rămână în echipă până la finalul confruntării respective.
 
Grupe
Colegiile şi liceele înscrise la concurs au fost împărţite în şase grupe prin tragere la sorţi. Echipele din grupe se vor confrunta între ele. În cazul unei situaţii de egalitate la puncte, la finalul confruntărilor din grupe, echipa cu cel mai mare număr de răspunsuri corecte va trece în etapa următoare. 
 
Sferturi
Cele şase echipe care au ajuns în sferturi vor fi repartizate electronic, în două grupe, A şi B. Din sferturi se vor califica în semifinale primele două clasate. La fel în cazul unei situaţii de egalitate, vor fi luate în considerare răspunsurile corecte.
 
Semifinale
În semifinale, prima echipă clasată din grupa A se va confrunta cu echipa situată pe locul doi în grupa B, iar ocupanta locului doi din grupa A, va întâlni echipa clasată pe locul întâi din grupa B.
 
Finale
Echipele câştigătoare din semifinale se vor întâlni în finală, iar celelalte două îşi vor disputa locul 3.
Se vor adresa întrebări cu patru variante de răspuns, din care doar o variantă este corectă, şi întrebări cu răspuns Adevărat/Fals, din cinci domenii: Ştiinţe, Artă/Sport, Literatură, Geografie, Istorie.
 
În cadrul fiecărui domeniu există şase teme de cultură generală pe care echipele le vor putea alege în timpul confruntărilor. Concursul fiind pe teme de cultură generală, întrebările vor viza cunoştinţele acumulate de elevi de-a lungul anilor, şcolar sau extraşcolar. La fiecare întâlnire va fi obligatoriu ca echipele să răspundă la 40 de întrebări din toate cele cinci domenii, din fiecare domeniu vor fi câte opt întrebări. Într-o confruntare se vor putea alege doar patru teme din cele şase existente în cadrul aceluiaşi domeniu. Dificultatea întrebărilor va creşte de la o etapă la alta.
Întrebările şi variantele de răspuns vor fi afişate pe un ecran de proiecţie. Pentru ambele echipe, liderul de grup va nota răspunsul pe o tăbliţă pusă la dispoziţie de către organizatori, iar la expirarea timpului, va arăta răspunsul. Timpul alocat unei întrebări şi răspunsului este de 1 minut.
Un răspuns corect=1 punct. Echipa cu cele mai multe răspunsuri corecte va fi declarată câştigătoarea confruntării. 
În clasamentul general pe grupe, pentru fiecare dispută câştigată se vor acorda 3 puncte, echipele aflate la egalitate vor primi 1 punct, iar echipa care va pierde nu va fi punctată.
În caz de neprezentare, echipa absentă va fi declarată învinsă, iar echipa prezentă va primi 3 puncte în clasamentul pe grupă (40 de răspunsuri corecte). 
La finalul etapei de calificare se realizează un clasament pe baza punctajelor obţinute în timpul concursului. În cazul unei situaţii de egalitate la finalul etapei de calificare, departajarea se va face în funcţie de numărul răspunsurilor corecte.
În cazul unei situaţii de egalitate în sferturi, semifinale şi finale, stabilirea echipei câştigătoare se va face prin mai multe întrebări de departajare alese de către organizatori.
Echipele ajunse în finale vor răspunde la un set de 40 de întrebări de cultură generală alese de organizatori din cele 5 domenii, care vor fi obligatorii.
Pe parcursul confruntărilor echipele vor putea veni însoţite de un grup de susţinători de la fiecare colegiu/liceu. 
Pentru aprofundarea temelor se poate folosi orice sursă de informare şi documentare care abordează subiectul respectiv. Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva împreună cu bibliotecile publice din judeţ vor pune la dispoziţia participanţilor o bibliografie orientativă, care nu este obligatorie.
La acest concurs s-au înscris 17 colegii şi licee din judeţul Hunedoara: Colegiul Naţional „Avram Iancu” Brad, Colegiul Naţional „Decebal” Deva, Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva, Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” Deva, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, Colegiul Naţional „I. C. Brătianu” Haţeg, Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara, Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara, Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara, Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăştie, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani, Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva” 
Petroşani şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan.
Au fost puse în joc premii în valoare de aproximativ 40.000 lei, sumă concretizată în cele 8 biciclete pentru locul I, 8 tablete pentru locul II, 8 dispozitive Kindle pentru locul III, 136 de pachete cu cărţi, trofee, diplome, precum şi premii surpriză care  vor fi atribuite concurenţilor, prin tragere la sorţi, chiar în ziua finalei.
Dar dincolo de premii, marele câştig al acestui concurs îl reprezintă cunoştinţele pe care elevii participanţi le vor dobândi după ce vor parcurge diverse surse de informare.
Juriul concursului este asigurat de Biblioteca Judeţeană, el fiind format din: Ioan Sebastian Bara, manager, Luminiţa Mioara Vulcan, şef Serviciu Relaţii cu Publicul, Carmen Drăgoi, bibliotecar, Diana Ferencz, bibliotecar, Camelia Mestecănean, bibliotecar, Diana Trif, bibliotecar, Daniel Oprean, analist programator.
Va fi o competiţie serioasă, nu va fi uşoară, dar calea spre succes este presărată cu spini, este o cale pe care o vor străbate cu fruntea sus şi cu multe cunoştinţe acumulate. Fie ca cei mai buni să câştige! 
Ioan Sebastian BARA

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


     5 plus 8   = ?  

Diverse




Booking.com




Publicitate
Provident Romania - Premium
Miniprix.ro
Newsletter