11.02.2016, 21:55:47 | 0 comentarii | 202 vizualizari
O nouă întâlnire cu istoria
Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Nume de referinţă în istoriografia românească din ultimele patru decenii, Ioachim Lazăr este autorul unui impresionant număr de cărți, comunicări științifice, articole având drept temă istoria românilor transilvăneni, cu o aplecare specială asupra celor două momente cruciale ale acestei istorii: răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan și revoluția de la 1848-1849.
La începutul lunii februarie, în organizarea Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara, a avut loc o întâlnire cu renumitul istoric care, cu acest prilej, și-a lansat volumul intitulat „Revoluția românilor din Transilvania 1848-1849 reflectată în rapoartele prefecților Avram Iancu, Ioan Axente Sever și Simion Balint”, apărut la Editura Călăuza v.b. din Deva. Este a doua ediție a lucrării apărute în 2014, la împlinirea a 190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu și a 165 de ani de la bătăliile moților din Munții Apuseni din timpul Revoluției din Transilvania 1848-1849. Dat fiind că, grație intensei munci de investigare și cercetare în arhive, istoricul Ioachim Lazăr a descoperit recent un document de importanță deosebită privind desfășurarea revoluției în Zarand, s-a impus completarea rapoartelor celor trei prefecți cu relatările unor delegați sătești din 27 de localități zărăndene referitoare la evenimentele revoluționare. În acest fel, lucrarea este întregită și oferă o imagine de ansamblu, mult mai relevantă, despre un moment istoric de mare importanță în istoria românilor, fiind încă o dovadă a preocupării constante a istoricului Ioachim Lazăr față de istoria zbuciumată a românilor transilvăneni, în mod deosebit a celor din Munții Apuseni.
Apariția acestui volum, care vede lumina tiparului la editura deveană Călăuza v.b., editură mereu deschisă publicării cărților de istorie adevărată, este o dovadă a faptului că domnul Ioachim Lazăr este un împătimit al istoriei Transilvaniei, un cercetător autentic care nu cunoaște liniște și odihnă până nu află noi documente, noi dovezi, noi date despre evenimentele pe care le studiază. Iar documentul nu poate fi contrazis, nu poate fi răstălmăcit, nu poate fi falsificat, așa cum nici istoria noastră nu poate fi contrafăcută. Istoricul Ioachim Lazăr știe foarte bine acest lucru și, cu rigoarea științifică ce îl caracterizează, investighează și pune în valoare documente care prezintă din ce în ce mai bine paginile istoriei noastre, pagini care trebuie cunoscute. Volumul reia cele trei rapoarte prezentate pe larg în prima ediție, rapoarte precedate de ample biografii ale eroilor transilvăneni Avram Iancu, Ioan Axente Sever și Simion Balint, biografii care pun și mai bine în lumină personalitățile emblemtice ale acestor mari români.
Documentul inedit pe care istoricul Ioachim Lazăr l-a scos la lumină și l-a alăturat rapoartelor publicate în prima ediție a cărții a fost întocmit la Hălmagiu, în ziua de 30 decembrie 1849, fiind solicitat de către Comanda Districtuală Baia de Criș la 15 decembrie 1849 și a fost primit de către Comisariatul Cercului Hălmagiu la 25 decembrie a aceluiași an. Acest document conține declarațiile locuitorilor din 27 de comune situate pe partea dreaptă a Crișului Alb despre „jaful, incendierile și crimele săvârșite de trupele invadatoare, cu sprijinul căpeteniilor maghiare din Baia de Criș, Brad, Crișcior și a altor nobili din Țara Zarandului” (p. 205). Este un document care descrie în amănunt momente de mare dramatism din timpul revoluției de la 1848-1849 din Țara Moților și face și mai bine cunoscută această pagină a istoriei noastre, cu relatări ample din satele Apusenilor: Ribița, Uibărești, Valea Bradului, Brusturi, Bodești, Poenari, Hălmăgel, Grohot, Groși, Lazuri, Talagiu, Pleșcuța, Gura Văii, Răstoci, Bulzești, Vaca, Aciuța, Țiohești, Cristești, Hălmagiu, Bănești. Volumul se încheie cu un impresionant și emoționant „cuvânt” al Regelui Ferdinand la aniversarea centenarului nașterii lui Avram Iancu, „viteazul între viteji”, în septembrie 1924.
Am avut bucuria, împreună cu un foarte numeros public, să asistăm la lansarea unei cărți-document, așa cum sunt toate zecile de volume semnate Ioachim Lazăr, o carte ce trebuie așezată la loc de cinste în bibliotecile tuturor românilor, pentru ca aceștia să pătrundă mai bine semnificațiile evenimentelor dramatice care au fost atât de prezente în istoria noastră.
Privind cu recunoștință și pioșenie către trecut, să nu uităm că viitorul trebuie să aparțină celor care vor ști să trăiască în comun, într-un spațiu multicultural, cu respectarea și cunoașterea valorilor fiecărei națiuni cu care împărțim acest spațiu. Viitorul nu este al conflictelor, ci al strădaniei de a crea un loc al conviețuirii într-o lume a interdependențelor în care important este ceea ce ne unește, nu ceea ce ne desparte.
Ioan Sebastian Bara
|