13.04.2016, 17:49:43 | 0 comentarii | 184 vizualizari
Lansare de carte, la Deva
Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Primăria Municipiului Deva în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, organizează în ziua de 21 aprilie 2016, ora 1700, în Foaierul Central al Casei de Cultură „Drăgan Muntean” Deva, un eveniment editorial de importanță excepțională: lansarea lucrării „Deva, monografie”, apărută în condiții grafice deosebite la Casa de Editare Emia din Deva. Proiectul este rezultatul unui parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Deva și Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. De altfel, Primăria și Consiliul Local Deva au acordat întregul suport financiar pentru activitatea de cercetare a documentelor inedite și de publicare a monografiei.
Aceasta este prima lucrare cu caracter științific, de mare anvergură, prima monografie autentică a municipiului Deva. La elaborarea ei a luat parte un colectiv interdisciplinar format din cunoscuți specialiști – naturaliști, istorici, profesori, bibliografi – care au studiat documente de arhivă, majoritatea acestora aduse pentru prima dată la cunoștința publicului. A fost valorificat imensul fond documentar al Devei, sutele de dosare aflate la Arhivele Naționale și necercetate până acum. Autorii monografiei nu au făcut o simplă descriere a documentelor, ci acestea au fost analizate, explicate și contextualizate în funcție de epoca la care se refereau.
Monografia este structurată în două volume. Principalele capitole prezintă cadrul natural al Devei, istoria orașului din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, cu un capitol special dedicat Cetății – simbolul orașului – și cu detalierea unor momente cruciale din istoria așezării, precum Revoluția de la 1848-1849 și Marea Unire de la 1918. Este prezentată pe larg Primăria Municipiului Deva, cu istoricul ei și cu evoluția serviciilor de bază, datele demografice privite în evoluție istorică, principalele confesiuni și culte religioase cu așezămintele lor, învățământul, cultura și activitatea editorială a orașului. Monografia conține o bogată și, în mare parte, inedită iconografie.
Monografia Devei este o lucrare complexă, îndelung așteptată atât de specialiști, cât și, mai ales, de locuitorii Devei, de cei care îndrăgesc acest oraș și vor să-i cunoască istoria. Turiștii care vin în oraș au, la rândul lor, ocazia să afle o sumedenie de informații interesante despre trecutul așezării noastre și pot să-și facă o impresie imediată despre felul în care a evoluat orașul, despre oamenii care l-au locuit.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
|