Meniu

Copiii sunt invitați la lectură

Biblioteca Județeană organizează,  cu prilejul Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii, un concurs literar  destinat elevilor din ciclul primar

 

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează și în acest an, cu prilejul Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii, festivitatea de premiere a câștigătorilor concursurilor „Dacă aş fi scriitor…” și „Dacă aș fi ilustrator…”, ediția a XI-a.

Decernarea premiilor va avea loc în ziua de 1 aprilie 2016, ora 1000, în Sala Mare a Teatrului de Artă din Deva.

 

Concursul „Dacă aş fi scriitor…”

De peste un deceniu, în preajma zilei de naștere a marelui povestitor danez Hans Christian Andersen, născut la 2 aprilie 1805 la Odense, în Danemarca, Biblioteca Județeană organizează un concurs literar și artistic destinat elevilor din ciclul primar, o atractivă competiție prin care copiii sunt invitați la lectură, la stimularea fanteziei și a talentului lor artistic.

Concursul „Dacă aş fi scriitor…” este pregătit din timp, împreună cu elevii claselor I-IV, coordonați de învățătorii lor. Concret, cu câteva luni înainte, cadrele didactice primesc titlurile unor povești cunoscute copiilor din literatura română și universală. Anul acesta, au fost selectate opt povești: Albă ca Zăpada, Cei trei purceluși, Hansel și Gretel, Harap Alb, Mica Sirenă, Rățușca cea urâtă, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte și Tom Degețel.

 

Copiii sunt invitați să creeze propria lor variantă

Elevii sunt invitați să le recitească, să se transpună în universul acestora și apoi, cu imaginație și talent, să rescrie aceste povești, să creeze propria lor variantă, propria lor așteptare în legătură cu firul epic și faptele eroilor. Copiii sunt puși în ipostaza de mici scriitori și au întreaga libertate de a da frâu liber imaginației lor, să născocească noi peripeții, noi ipostaze ale eroilor. În final, fiecare copil va trimite la concurs varianta proprie a poveștii. Toate poveștile sunt trimise la Bibliotecă, unde un juriu format din bibliotecari citeşte toate aceste creaţii ale copiilor și ține cont de criteriile stabilite: originalitate, imaginaţie, creativitate, fără a neglija aspectele legate de corecta folosire a limbii române, respectarea elementelor caracteristice basmului, învățămintele desprinse din basm. De asemenea, se urmărește exprimarea cursivă, coerentă, cu folosirea unor figuri de stil adecvate.

 

Concursul „Dacă aș fi scriitor…” se desfășoară în două secțiuni:

  1. pentru clasele I și a II-a;
  2. pentru clasele a III-a și a IV-a.

 

Concursul „Dacă aş fi ilustrator…”

Cu același prilej, se organizează și concursul „Dacă aş fi ilustrator…”, care se adresează tot micilor cititori, invitați să-și valorifice talentul grafic, artistic, și să creeze o copertă de carte cu titlul uneia dintre poveştile selecționate pentru a fi rescrise. Lucrările prezentate trebuie să fie originale, atractive, să pună în valoare imaginația, talentul artistic și bunul gust al copiilor.

 

Concursul „Dacă aș fi ilustrator…” se desfășoară în două secțiuni:

  1. pentru clasele pregătitoare, I și a II-a;
  2. pentru clasele a III-a și a IV-a.

Festivitatea de premiere se va încheia, și în acest an, cu parada costumelor inspirate de personajele din poveştile aflate în concurs şi cu decernarea de diplome și premii din partea juriului.

 

Manager,

Ioan Sebastian Bara

 

 

 

 

 



« (Stirea precedenta)



Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*