Un nou cenaclu literar la Deva
Conceput sub genericul „Sămânța ta de vorbă”, cenaclul a luat naștere la inițiativa scriitorului Dumitru Tâlvescu și a doamnei Elena Morar
Peisajul cultural al municipiului Deva s-a îmbogățit, începând cu luna mai a acestui an, cu un cenaclu literar menit să descopere talentele literare ale elevilor din colegiile și liceele devene. Organizat sub egida Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și conceput ca o rampă de lansare pentru cele mai tinere talente literare, cenaclul va funcționa în incinta în care este organizat „Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active Deva” din Deva Mall, etajul doi.
„Sămânța ta de vorbă”
Conceput sub genericul „Sămânța ta de vorbă”, cenaclul a luat naștere la inițiativa scriitorului Dumitru Tâlvescu și a doamnei Elena Morar, cei care vor modera dezbaterile din cenaclu, vor crea ambianța necesară, atmosfera propice unui cenaclu literar autentic, vor atrage tinerii înzestrați și preocupați de creația literară.
Pentru a face cunoscut acest demers cultural, inițiatorii au luat legătura cu toți directorii de colegii și licee din Deva, cu profesorii de limba și literatura română care au făcut o serioasă muncă de descoperire a elevilor cu talent literar, care sunt preocupați de literatură și vor să-și facă publice creațiile. Cenaclul va funcționa în prima și a treia zi de joi din fiecare lună și dorește să fie o veritabilă punte de legătură între toți tinerii care vor să scrie, să publice și să se afirme, pe de o parte, și scriitorii cu experiență, care le pot îndruma pașii pe drumul literaturii, pe de altă parte.
Tinerii au venit cu încredere alături de noi
În această lume a informaticii, a internetului, a calculatorului, este foarte important ca tinerii să fie încurajați să scrie, să se exteriorizeze, să vină în contact cu alte tinere talente și cu scriitori consacrați.
Pentru noi a fost deosebit de plăcut să constatăm că demersul celor care au pus pe picioare acest cenaclu a fost atât de fructuos, că tinerii au venit cu încredere alături de noi. Cel mai important lucru, acum, este ca tinerii talentați să-și facă o deprindere din a frecventa cenaclul, de a-și împărtăși creațiile – poezie, proză, eseu, piese de teatru – pentru că numai astfel își pot valorifica talentul literar pe care îl au.
Pe lângă întâlnirile obișnuite, specifice activității de cenaclu, tinerii talentați vor lua parte la așa-numitele zile tematice, dedicate fie poeziei, fie prozei, eseului sau creației dramatice. Vor fi prezenți, cu sfaturile și experiența lor, scriitori consacrați din județul Hunedoara: poetele Paulina Popa și Mariana Pândaru, prozatorul Dumitru Hurubă, scriitorii Gligor Hașa, Eugen Evu, Ioan Evu, Radu Igna, Constantin Stancu, Ioan Vasiu, Miron Țic și alți scriitori care, pe parcurs, se vor alătura cenaclului.
În timp, cenaclul „Sămânța ta de vorbă” va deveni un adevărat punct de atracție pentru tinerii care au talent literar și vor să se afirme pentru a deveni scriitori. Cenaclul va fi acel loc căutat de tineri în care spiritul de competiție, curajul exprimării și emulația creatoare vor fi nelipsite pentru afirmarea unor talente literare autentice.
Manager,
Ioan Sebastian Bara