NOAPTEA BIBLIOTECILOR 2016
Porțile Bibliotecii Județene au fost larg deschise şi oaspeţii s-au bucurat de un program bogat, bine alcătuit și de înaltă ținută
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și-a invitat prietenii la evenimentul cultural mult îndrăgit și așteptat în fiecare toamnă: Noaptea Bibliotecilor. Evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a VI-a ediție.
Momente de excepție oferite unui public numeros
Noaptea Bibliotecilor a devenit o activitate cu care ne mândrim, pe care o pregătim cu multă dragoste pentru prietenii noștri, la care invităm personalități de marcă ale culturii. De la un an la altul, prietenii care ne trec pragul în această primă sâmbătă din octombrie sunt tot mai numeroși, tot mai entuziaști pentru că știu că aici, la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, petrec ceasuri plăcute în compania muzicii, a teatrului, a cărților, a filmelor, a veseliei și bunei dispoziții. Am fost, prin urmare, bucuroși că am putut oferi momente de excepție unui public numeros și fidel.
Primul moment artistic a fost comedia muzicală pentru copii intitulată „Bunica şi extraterestrul”, creația actrițelor Isabela și Mara Hașa din Deva, piesă scrisă special pentru Noaptea Bibliotecilor şi care s-a jucat în premieră cu ocazia acestui eveniment.
După o sesiune de face painting și un Clown party care au sporit buna dispoziție, a urmat momentul cel mai așteptat și cel mai emoționant al serii: întâlnirea cu îndrăgitul artist Nicu Alifantis. Recitalul, intitulat Madame Mon Amour, a cuprins unele dintre cele mai cunoscute cântece ale artistului, cântece pe versurile unor mari poeți precum Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Nina Cassian, George Țărnea, Adrian Păunescu, Bulat Okudjava etc. Cântece precum Emoție de toamnă sau Ce bine că ești au intrat demult în inimile iubitorilor de muzică românească. Aplauzele fără sfârșit, oferite cu dragoste și emoție artistului Nicu Alifantis, au încheiat un moment ce va rămâne, cu siguranță, mult timp în inimile celor care au participat la spectacol.
După câteva minute de focuri de artificii, a urmat vizitarea secțiilor, a birourilor și a depozitelor bibliotecii sub îndrumarea bibliotecarilor noștri, care au fost bucuroși să poată prezenta vizitatorilor toate „secretele” acestei îndrăgite instituții de cultură. A fost un bun prilej pentru cei care ne-au trecut pragul să afle cât mai multe despre organizarea și funcționarea unei biblioteci, despre drumul cărții de la momentul achiziționării până când este așezată în raft.
Programe de educație financiară şi … „Noaptea iertării”
La Sala de Lectură a avut loc apoi o interesantă prezentare sub genericul „Acceptă provocarea! Bani IQ și Banii pe net” pe tema unor programe de educație financiară.
În acest an, începând cu ora 2230 și până dimineața la ora 200, au rulat filme istorice din fondul bibliotecii, proiecțiile având loc în curtea instituției și la Sala de Lectură.
La intrarea în curtea Bibliotecii publicul a putut vedea fotomontajul intitulat „Noaptea Bibliotecilor, an de an… ”. La Sala de Lectură a fost amenajată expoziția „Ziare şi reviste de odinioară”, iar la Secția de Artă și Carte Franceză a putut fi vizitat standul de carte cu vânzare al Grupului Editorial Trei din București.
Nu au fost uitați nici cei care nu au restituit la timp cărțile împrumutate. Aceștia au beneficiat, în mod excepțional, de „Noaptea iertării”, iar cei care au dorit să se înscrie la Bibliotecă au putut s-o facă gratuit.
Am avut, și în acest an, un public numeros, iar programul pe care l-am alcătuit a constituit un punct de mare atracție, numărul prietenilor Bibliotecii fiind tot mai mare de la un an la altul.
Dorim ca fiecare ediție a Nopții Bibliotecilor să fie unică, să fie de neuitat. Dacă reușim acest lucru, veți hotărî voi, prietenii noștri buni și fideli, dar și exigenți în privința calității activităților noastre.
Manager,
Ioan Sebastian Bara