O carte de referință despre etnicii germani
Autorul este de părere că, prin acest volum, a reușit să recupereze „un mic fragment dintr-o istorie care moare”
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște, a organizat un eveniment cultural de înaltă ținută: lansarea volumului intitulat Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală, volum semnat de istoricul Cosmin Budeancă. Alături de autor, au fost prezenți și au vorbit despre carte domnul Dan Mărgărit, directorul Editurii Cetatea de Scaun din Târgoviște, doamna dr. Livia Sicoie-Coroi, domnul dr. Dorin Petresc și domnul cercetător științific dr. Daniel I. Iancu. Volumul a apărut la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște în anul 2016.
A trăit în acest spațiu multicultural, multietnic, un spațiu al conviețuirii
Evenimentul a fost cu atât mai atractiv, cu cât autorul amplului volum, Cosmin Budeancă, este un fiu al acestor locuri, fiind originar din Orăștie. A trăit în acest spațiu multicultural, multietnic, un spațiu al conviețuirii și, de cele mai multe ori, al armoniei, în special dintre comunitatea germană și populația română majoritară. Acest model de conviețuire, un model cu adevărat european, a constituit și obiectul preocupărilor domnului Budeancă, în calitate de istoric, alte teme abordate fiind rezistența anticomunistă din România, fenomenul totalitar românesc, regimul comunist din România. De altfel, Cosmin Budeancă, doctor în istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, este expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Autorul a fost preocupat de relația majoritate-minoritate în România, de modul în care sunt percepute minoritățile etnice și care este imaginea acestora la nivelul mentalului majorității românești. Prin urmare, volumul care s-a lansat este rezultatul unei ample cercetări făcute, în mare parte, cu metodele specifice istoriei orale, astfel încât majoritatea informațiilor provin din relatările unui număr de 122 de subiecți, martori, din județul nostru fiind intervievați români din Orăștie, Aurel Vlaicu, Romos și Batiz. Dincolo de caracterul ei științific intrinsec, cartea lui Cosmin Budeancă se citește cu mare ușurință, oralitatea exprimării martorilor fiind atrăgătoare, plină de savoare, cu un puternic simț al observației. Astfel, îi vedem pe germanii din cele trei județe analizate în cele mai variate ipostaze: la muncă, în viața politică, trăind în timpul unor ideologii dintre cele mai diverse, de la național-socialism la comunism, îi vedem în gospodăriile lor, îi vedem la sărbători, la biserică, le vedem îmbrăcămintea, le observăm obiceiurile, aflăm despre trăsăturile specifice etniei germane și toate acestea datorită migalei și atenției cu care istoricul Cosmin Budeancă s-a aplecat asupra unui subiect atât de vast și atât de generos sub aspectul informațiilor care au rezultat în urma cercetării pe care a efectuat-o de-a lungul mai multor ani.
Numeroase povești de viață
Autorul este de părere că, prin acest volum, a reușit să recupereze „un mic fragment dintr-o istorie care moare, deoarece România a cunoscut după 1989 o scădere dramatică a numărului etnicilor germani, atât datorită emigrării masive spre Germania, cât mai ales trecerii necruțătoare a timpului”. Grație stăpânirii tehnicilor de istorie orală, prin consemnarea declarațiilor martorilor, autorul a înregistrat numeroase povești de viață care au ajutat la conturarea unei imagini cât mai corecte a comunității germane din aceste trei județe ardelenești.
Volumul lui Cosmin Budeancă este valoros prin noutatea abordării relației majoritate-minoritate într-un spațiu multietnic, caracterizat prin multiculturalism și conviețuire îndelungată.
La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către istoricul Cosmin Budeancă.
Manager,
Ioan Sebastian Bara