De peste patru ani, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva face parte dintr-un amplu și îndrăzneț parteneriat cultural, alături de Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul „Confucius” din Sibiu, parteneriat concretizat în realizarea unor proiecte culturale menite să familiarizeze publicul hunedorean cu civilizația și cultura chineză, cu tradițiile milenare ale acestui mare popor. Alături de cursurile de limba chineză, de funcționarea filialei cu cărți în limba chineză a Bibliotecii Județene, prima de acest gen din România, activitățile culturale ocupă un loc tot mai important în cadrul acestui parteneriat, pentru că ele reprezintă cea mai bună ocazie de a face cunoștință cu frânturi din imensul tezaur cultural al poporului chinez.
Printre acestea, se numără sărbătorirea Anului Nou Chinezesc, pus în fiecare an sub semnul unuia dintre cele 12 animale care, potrivit legendei, s-au prezentat în fața Împăratului de Jad: șobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, oaie, maimuță, cocoș, câine și porc. Fiecare lună a anului a fost numită după numele câte unui animal. Anul Nou care a început la 28 ianuarie se află acum sub semnul Cocoșului de Foc, iar cei născuți în anul acesta vor fi harnici, descurcăreți, neobosiți în tot ceea ce fac, dotați cu mult talent și foarte încrezători în sine.
Numit și Sărbătoarea Primăverii, Anul Nou Chinezesc este prilej de bucurie, de optimism și încredere în viitor, de întâlnire cu cei dragi, în primul rând cu familia. De asemenea, sub semnul Dragonului care alungă spiritele rele, se organizează în toate spațiile de civilizație chineză serbări impresionante, pline de exuberanță, de veselie, cu urări de prosperitate, viață lungă și fericire.
Anul acesta, la Deva, festivitățile dedicate Anului Nou Chinezesc au avut loc la 1 februarie 2017, la Deva Mall, Salle d’Or, într-o ambianță primitoare și caldă, și au început prin cuvinte de deschidere și de întâmpinare rostite de organizatori și invitați: Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, președintele Institutului „Confucius”, prof. univ. dr. Song Shaofeng, directorul Institutului „Confucius” de pe lângă Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. Aurel Mihail Țîțu, managerul Centrului „PatLib” din Sibiu, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, prof. Gheorghe Ioan Mihuț, directorul Clasei „Confucius” de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
A fost admirată apoi o frumoasă expoziție de caligrafie și pictură chinezească, cu delicate desene în tuș, cu ideograme și imagini de mare sensibilitate, urmată de o expoziție de caractere chinezești, după care prof. Qian Liu a invitat publicul la o incursiune în fascinantul univers al obiceiurilor și tradițiilor chinezești. Mult așteptata paradă a costumelor tradiționale chinezești, Qipáo, explozie de culoare, de grație și ingeniozitate, care a smuls aplauzele celor prezenți, s-a desfășurat sub ghidajul prof. Adela Ioana Mateș. Desigur, nu au lipsit nici muzica și dansul, momentele muzicale fiind susținute de formații ale Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva: Formația camerală „Armonia”, pregătită de prof. Flaviu Demian, a evoluat cu piese muzicale tradiționale chinezești; un dans tradițional chinezesc a fost executat cu grație și farmec sub îndrumarea prof. Adela Ioana Mateș, iar în încheiere, formația de muzică ușoară a Liceului de Arte, „Trio Chinese Band”, pregătită de prof. Călin Sân, a încântat publicul cu piese din repertoriul muzicii ușoare chinezești.
Serbarea Anului Nou Chinezesc a fost și acum un excelent prilej pentru noi de apropiere de cultura și civilizația chineză, de valorile culturale milenare ale unui popor care a avut o contribuție remarcabilă la tezaurul spiritual al omenirii.
Alături de prietenii noștri chinezi, am pășit în Anul Cocoșului de Foc cu bucurie, încredere în forțele proprii, dorința de a munci mai bine și de a oferi bucurie celor din jur.
Ioan Sebastian Bara
Ultimele comentarii