Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, împreună cu Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul „Confucius” din Sibiu, a pus, în anul 2012, bazele unui amplu și îndrăzneț proiect de colaborare, în urma căruia an de an sunt organizate, pe lângă cursuri de limba și civilizația chineză, activități culturale menite să facă tot mai cunoscute tradițiile și obiceiurile poporului chinez. Printre acestea, se numără sărbătorirea Anului Nou Chinezesc, așezat în fiecare an sub semnul unuia dintre cele 12 animale care, potrivit legendei, s-au prezentat în fața Împăratului de Jad: șobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, oaie, maimuță, cocoș, câine și porc. Fiecare lună a anului a fost numită după numele câte unui animal. Anul Nou, care începe la 28 ianuarie, se află acum sub semnul Cocoșului de Foc, iar cei născuți în anul acesta vor fi harnici, descurcăreți, neobosiți în tot ceea ce fac, dotați cu mult talent și foarte încrezători în sine.
Numit și Sărbătoarea Primăverii, Anul Nou Chinezesc este prilej de bucurie, de optimism și încredere în viitor, de întâlnire cu cei dragi, în primul rând cu familia. De asemenea, sub semnul Dragonului care alungă spiritele rele, se organizează în toate spațiile de civilizație chineză serbări impresionante, pline de exuberanță, de veselie, cu urări de prosperitate, viață lungă și fericire.
Anul acesta, la Deva, festivitățile dedicate Anului Nou Chinezesc vor avea loc la 1 februarie 2017, ora 14.00, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, și vor începe prin cuvinte de deschidere și de întâmpinare rostite de organizatori: Ioan Sebastian Bara, manager al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, prof. Gheorghe Ioan Mihuț, director al clasei „Confucius” de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, președintele Institutului „Confucius” și prof. univ. dr. Song Shaofeng, directorul Institutului „Confucius” de pe lângă Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Va putea fi admirată apoi o frumoasă expoziție de caligrafie și pictură chinezească și o expoziție de caractere chinezești, după care profesorul Zhao Qi va invita publicul la o incursiune în fascinantul univers al obiceiurilor și tradițiilor chinezești. Mult așteptata paradă a costumelor tradiționale chinezești Qipáo se va desfășura sub ghidajul prof. Ma Wei. Nu vor lipsi nici muzica și dansul, momentele muzicale fiind susținute de formații ale Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva: formația camerală „Armonia”, pregătită de prof. Flavius Demian, va evolua cu piese muzicale tradiționale chinezești; un dans tradițional chinezesc va fi interpretat sub îndrumarea prof. Adela Mateș, iar în încheiere formația de muzică ușoară a liceului, pregătită de prof. Călin Sân, va interpreta piese din repertoriul muzicii ușoare chinezești. ˮSerbarea Anului Nou Chinezesc va fi și acum un excelent prilej de apropiere a noastră de cultura și civilizația chineză, de valorile culturale milenare ale unui popor care a avut o contribuție remarcabilă la tezaurul spiritual al omenirii”, spune managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.
Facebook
YouTube
RSS