La mijlocul lunii februarie 2017, la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, a fost organizat un eveniment cultural dedicat poetului Nicolae Crepcia la împlinirea vârstei de 65 de ani. Cu acest prilej Biblioteca Județeană i-a oferit biobibliografia intitulată Nicolae Crepcia – o viață sub semnul poeziei.
În viața literară a județului Hunedoara, dar nu numai, poetul Nicolae Crepcia ocupă un loc aparte, un loc cucerit prin talent, sensibilitate și originalitate a mesajului liric din întreaga lui creație. Dăruit cu har poetic, a făcut din poezie o pasiune de o viață, versurile pe care le-a scris încă din fragedă tinerețe fiind remarcate și apreciate atât de cititori, cât și de criticii literari și de confrații întru poezie. Acum, la vârsta deplinei maturități, poetul Nicolae Crepcia se prezintă cu o operă poetică impresionantă, cu volume care îi vădesc talentul cu totul remarcabil.
Nicolae Crepcia, „poetul de la Brotuna”, unde s-a născut la 16 februarie 1952, este un autor care își află un binemeritat loc în pleiada de poeți hunedoreni remarcabili: Dan Constantinescu, Iv Martinovici, Neculai Chirica, Sânziana Batiște, Valeriu Bârgău, Eugen Evu, Ioan Evu, Gligor Hașa, Radu Igna, Mariana Pândaru, Paulina Popa, Aurelian Sârbu și mulți alții.
De-a lungul carierei sale poetice, Nicolae Crepcia a primit numeroase premii, a fost menționat în cronici literare elogioase semnate de nume prestigioase ale literaturii române. A fost și este, însă, o prezență discretă, neostentativă în viața culturală, lăsând ca paginile de literatură pe care le scrie să vorbească de la sine.
Într-adevăr, cine va citi această biobibliografie va vedea foarte limpede că întreaga viață a lui Nicolae Crepcia a stat numai sub semnul poeziei, a unei poezii sensibile, inspirate, șlefuite parcă cu tot sufletul, o poezie care prin fiecare vers pune în lumină talentul deosebit al autorului.
Toate cele peste 20 de volume semnate Nicolae Crepcia s-au bucurat de la bun început de o foarte bună primire atât din partea iubitorilor de poezie, care au recunoscut imediat talentul deosebit al poetului, cât și din partea confraților într-ale poeziei și din partea criticilor literari. În textele pe care scriitori precum Gligor Hașa, Ladislau Daradici, Dumitru Hurubă, Miron Țic, Constantin Stancu și nu doar ei le-au dedicat creației poetice a lui Nicolae Crepcia se subliniază fără excepție calitățile cu totul deosebite ale operei, originalitatea liricii lui Nicolae Crepcia, sensibilitatea și sinceritatea cu care poetul își exprimă trăirile în vers.
Nicolae Crepcia mărturisește, cu inima deschisă, că își iubește cititorii, că ne iubește pe toți. La acest emoționant eveniment, l-am încredințat pe poet că și noi îl iubim, că îi prețuim întreaga creație literară, că îi iubim poezia, că ne bucurăm de fiecare nou volum pe care ni-l oferă, că suntem onorați de prietenia pe care ne-o poartă.
Lansarea biobibliografiei poetului Nicolae Crepcia a fost un bun prilej pentru publicul iubitor de poezie să se întâlnească cu acest remarcabil poet, tot mai apreciat de cei care înțeleg valoarea poeziei adevărate.
La ceas aniversar, i-am urat din tot sufletul poetului Nicolae Crepcia viață lungă, împliniri în creația literară, inspirație și același impresionant talent cu care și-a scris până acum poeziile.
În semn de prețuire, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a oferit poetului o Diplomă de Excelență pentru contribuția remarcabilă la afirmarea literaturii hunedorene.