Ziua de 31 mai a venit cu bucuria și emoțiile aduse de marea confruntare finală a îndrăgitului concurs de cultură generală „Citești și câștigi!”, ediția a IV-a. Inițiat și organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și Complexului Deva Mall, și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, concursul a adus față în față, în dueluri transmise în direct, echipele colegiilor și liceelor din județul Hunedoara care au răspuns invitației noastre.
De la bun început, ne-am propus să oferim tinerilor o ocazie deosebită de a-și îmbogăți cunoștințele prin intermediul lecturii. După ce au citit sute de pagini din cele cinci mari domenii ale cunoașterii (științe, artă/sport, literatură, geografie, istorie) pe care le-am ales pentru concurs, elevii au luat parte cu entuziasm la competiție. Ei au fost, o dată în plus, atrași spre lectură și spre cercetarea unor teme noi, cu care nu se întâlnesc neapărat la școală, teme de interes pentru tinerii de azi: astronomie, mijloace de comunicare, actori români, arta culinară, codul bunelor maniere, tenis, călător prin țara Hațegului, lumea carstică, creștinismul.
La a patra ediție a concursului de cultură generală „Citești și câștigi!” au luat startul următoarele 22 de colegii și licee hunedorene:
– Colegiul Național „Avram Iancu” Brad,
– Colegiul Național „Decebal” Deva,
– Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,
– Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva,
– Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva,
– Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva,
– Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,
– Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,
– Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu,
– Colegiul Național „I. C. Brătianu” Hațeg,
– Colegiul Economic „Emanoil Gojdu” Hunedoara,
– Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara,
– Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara,
– Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara,
– Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,
– Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni,
– Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie,
– Colegiul Economic „Hermes” Petroșani,
– Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,
– Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,
– Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani,
– Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan.
Plini de emoție, susținuți de colegii și profesorii lor, concurenții au trecut prin filtrele serioase ale etapelor, au răspuns la întrebările deloc ușoare care le-au testat cunoștințele de cultură generală. Întrebările legate de științe, artă/sport, literatură, geografie și istorie au oferit concurenților ocazia de a se autoevalua, de a-și testa nivelul de cultură.
Fiecare etapă a concursului a reprezentat un pas spre marea zi a confruntării finale în care au rămas cei mai buni: Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani.
Marea finală a fost așteptată cu emoție și nerăbdare. Concurenții știau că din această confruntare va ieși învingătoare echipa cea mai bună, că vor fi primii cei care vor face față cu succes tuturor întrebărilor. Întrebările nu au fost deloc simple și au presupus un amplu periplu prin nesfârșitul univers al cunoașterii. A fost o bucurie să constatăm că liceenii-concurenți au dovedit că știu bine și astronomie, și chimie, că sunt familiarizați cu marile personalități ale lumii, de la Galileo Galilei la Mozart, de la Newton la Lev Tolstoi, Picasso și Liviu Rebreanu, că istoria nu are taine pentru ei, că le este cunoscută și domnia lui Vlad Țepeș, și epoca lui Napoleon, dar și președinții americani, că ei cunosc deopotrivă literatură contemporană, mari actori, dar și sport și bune maniere, artă culinară și geografie. Într-un cuvânt, ultima confruntare ne-a prilejuit întâlnirea cu tineri bine pregătiți, cu o solidă cultură generală.
Colegii concurenților, profesorii lor, aflați în sală, toți au întreținut o atmosferă de adevărată competiție din care, în final, cei mai buni au câștigat.
Concursul a fost câștigat de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni, pe locul doi s-a clasat Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, iar locul al treilea a fost ocupat de Colegiul Național „I. C. Brătianu” Hațeg.
Premiul juriului s-a acordat echipei Liceului Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia pentru seriozitatea, implicarea și nivelul ridicat la care s-au prezentat la concurs.
Cei care au citit, cei care au studiat, cei care s-au informat au câștigat, iar premiile au fost pe măsura efortului lor. Am avut alături de noi contribuția unor sponsori generoși:
BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ,
DOMNUL RADU BARB,
BISTRO LEX DEVA,
COMPLEXUL DEVA MALL,
EDITURA ALL BUCUREȘTI,
EDITURA HUMANITAS BUCUREȘTI,
EDITURA NEMIRA BUCUREȘTI,
EDITURA NICULESCU BUCUREȘTI,
EDITURA POLIROM IAȘI,
EUROSPORT D.H.S. S.A. DEVA,
GRUPUL EDITORIAL RAO BUCUREȘTI,
GRUPUL EDITORIAL TREI BUCUREȘTI,
GRUPUL EDITORIAL TRITONIC BUCUREȘTI,
DOAMNA CARMEN HĂRĂU, SENATOR PNL,
LIBRĂRIA ONLINE OKIAN.RO BRAȘOV,
NS ARBORIA SRL DEVA (BISTRO ARBORIA),
ROMINSURANCE BROKER DE ASIGURĂRI,
S.C. ADACONI S.R.L. HAȚEG,
S.C. APA PROD S.A. DEVA,
S.C. AQUALAND DEVA S.R.L.,
S.C. BONIMET S.R.L. DEVA (PIZZERIA „VENEȚIA”),
S.C. CORSO S.R.L. DEVA (PIZZERIA „PLAY”),
S.C. EVITA FOOD S.R.L. DEVA (PIZZERIA „NAPOLI”),
S.C. NADYDAN CAFFE S.R.L. DEVA (AKADEMIA DE BERE),
S.C. P.B. GARDA CONSTRUCT S.R.L. DEVA (COFETĂRIA „ARTA”),
S.C. RAMONDENIS DRINKS S.R.L. DEVA (DUBLIN IRISH PUB),
S.C. SERVICE AUTOMOBILE S.A. DEALER DACIA, RENAULT, NISSAN, DEVA,
S.C. TOP TECH S.R.L. DEVA,
S.C. WEST GLOBAL INDUSTRIES S.R.L. DEVA (PARFUMERIA EVA COSMETICS),
TIPOGRAFIA S.C. COLOFON PRINT S.R.L. DEVA
și VODAFONE ROMÂNIA.
Premiile puse în joc au fost deosebit de atractive: 8 laptopuri pentru locul I, 8 biciclete pentru locul II, 8 dispozitive Kindle pentru locul III, 176 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză. În plus, la finalul festivității de premiere a avut loc o tragere la sorți a premiilor surpriză, cei norocoși primind din partea sponsorilor 2 telefoane mobile, o tabletă, o ramă foto digitală, cinci invitații pentru două persoane la Aqualand Deva, șase invitații la pizza pentru șase echipe, o invitație la restaurant pentru o echipă, un tort, un set de produse cosmetice, zece premii constând din șepci, pixuri, memory sticks, creioane, căști inscripționate BCR, 20 de premii constând din articole școlare (geantă umăr, ghiozdan, agendă nedatată, caiet A4, calculator, set pix plus creion mecanic, pix trei funcții, clipboard dublu, penar borsetă etc.), șase premii în bani a câte 100 de lei fiecare.
Îi felicităm pe câștigători, dar felicitările noastre se îndreaptă și spre toți cei care au participat la această competiție, spre profesorii care, desigur, se mândresc că au astfel de elevi. Și Biblioteca Județeană se bucură și se mândrește cu tinerii ei prieteni care au dovedit că lectura este o activitate ce nu va dispărea niciodată, că avem nevoie de carte, că internetul nu este îndeajuns, că trebuie să ne informăm zi de zi pentru a dobândi vaste cunoștințe de cultură generală.
Pentru noi, Biblioteca Județeană, această a patra ediție a concursului „Citești și câștigi!” a fost un adevărat succes pentru că reprezintă încununarea unei munci desfășurate cu dăruire și mai ales cu profesionalism de către colegii mei (Carmen Maria Drăgoi, Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Diana Trif, Mihaela Țoța, Luminița Vulcan, Daniel Oprean și Emil Scripcariu), dovadă fiind nivelul ridicat al întrebărilor adresate concurenților de-a lungul tuturor etapelor concursului.
Felicitări câștigătorilor, felicitări tuturor concurenților, felicitări profesorilor, ne bucurăm împreună de această reușită a noastră!
Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,
Ioan Sebastian Bara
Facebook
YouTube
RSS