Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează marți, 16 mai, la ora 17.00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, lansarea cărții intitulate Suferințe ascunse, vieți irosite, semnată Voicu Lăzăruț, apărută în acest an sub egida Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.
Autorul este absolvent al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Matematică, și pe lângă activitatea profesională din domeniul sistemelor informatice, a desfășurat o bogată activitate de cronicar sportiv, înainte de 1990, la ziarul județean „Drumul socialismului”. Pasionat de literatură, de lectură, a început să scrie proză și, până acum, este autorul volumelor: Generații cu frică, Clepsidra fricii, Mama mea, „gladiatoarea”, Caleidoscopul de pe Terasă, Viața după dosar, În umbra fricii și Blestem basarabean.
În volumul Suferințe ascunse, vieți irosite Voicu Lăzăruț părăsește tonul confesiv, autobiografic și se apleacă asupra unor destine frânte în timpul regimului comunist, destinele unor personalități din județul Hunedoara și din țară. Din primele rânduri ale cărții, autorul trasează linia călăuzitoare a întregului volum: „Trebuie să reabilităm memoria și viața de erou a tuturor deținuților politici.” De aceea, sunt prezentate pe larg, în urma unei minuțioase cercetări și pe baza a nenumărate discuții cu foștii deținuți, destinele unor oameni pe care i-a cunoscut: Dumitru Cristea, Ștefan Bălan, Ovidiu Hagea (fost primar țărănist al Devei după 1990), Mircea Mureșan, Ioan Iuga etc. Este prezentat și destinul scriitorului I.D. Sîrbu, iar volumul se încheie cu un emoționant portret al lui Avram Iancu, eroul pentru care Voicu Lăzăruț nutrește un veritabil cult.
„Volumul este interesant prin minuțiozitatea documentării, prin acuratețea cu care sunt prezentate date și fapte despre cumplitele suferințe ale unor semeni ai noștri”, spune managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.
Facebook
YouTube
RSS