COMUNITATE

Titu Maiorescu – o efigie a culturii române (A)

Titu Maiorescu – o efigie a culturii române (A)

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la moartea marelui om de cultură Titu Maiorescu, personalitate emblematică a vieții culturale și politice românești de la finele secolului XIX și începutul secolului XX.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat, cu acest prilej, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva o manifestare cultural-educativă în care a fost evocată viața și opera lui Titu Maiorescu.

Filosofia, critica literară, eseistica, dreptul, politica – toate aceste domenii    i-au oferit lui Titu Maiorescu prilejul de a se afirma și de a contribui în mod esențial la dezvoltarea culturii și civilizației românești.

Titu Maiorescu rămâne în cultura română ca personalitatea care, cu un autentic spirit critic și estetic, a contribuit esențial la afirmarea lui Mihai Eminescu, intuindu-i geniul, a salutat cu competență creația marilor noștri clasici care i-au fost contemporani: Ion Creangă, Ioan Slavici, I. L. Caragiale. Numele lui Titu Maiorescu este strâns legat de crearea societății literare „Junimea”, al cărei mentor a fost, a spiritului junimist și de apariția criticii literare moderne bazate pe criteriul estetic. Iar noua direcție în literatura și cultura română trebuia să se caracterizeze „prin simţământ naţional, prin adevăr, prin înţelegerea ideilor ce omenirea întreagă le datoreşte civilizaţiei apusene şi totodată prin păstrarea şi chiar accentuarea elementului naţional”.

Titu Maiorescu a fost și un mare om politic, un om al cetății, care și-a iubit patria cu adevărat și a slujit-o cu întreaga putere, cu întreaga capacitate cu care a fost hărăzit. În galeria marilor noștri înaintași, el ocupă un loc de frunte și, de aceea, viața și opera lui trebuie cunoscute în special de cei tineri care au nevoie de modele.

Ca om politic, Titu Maiorescu a ajuns până la demnitatea de ministru al justiției, ministru de externe și prim-ministru, poziții care l-au ajutat să militeze activ pentru realizarea idealului național al românilor.

Pe drept cuvânt comparat cu marile personalități ale Renașterii, Titu Maiorescu a fost cu adevărat un om universal care a luminat cu personalitatea sa impresionantă domeniile cele mai importante ale vieții culturale, sociale și politice ale României care, după Unirea de la 1859, pornise pe drumul modernizării.

Prezentarea noastră a dorit să vină în completarea informațiilor pe care elevii le primesc la orele de curs și am dorit să creionăm cât mai elocvent imaginea acestei personalități complexe, enciclopedice, a culturii noastre. Au fost prezentate cele mai importante fațete ale acestui mare om politic și om de cultură, a fost pusă în lumină activitatea lui multilaterală desfășurată în diferite domenii, cu competența conferită de impresionanta lui erudiție.

Activitățile pe care le organizăm, inclusiv această întâlnire de astăzi, au drept scop să facă mai bine cunoscute, într-o manieră cât mai accesibilă și mai atractivă, oamenii mari ai acestei țări, personalitățile marcante ale lumii. Dorim ca și de la această activitate cultural-educativă cei prezenți, tinerii, să plece mai bogați spiritual, mai bine informați despre o personalitate impresionantă ce ocupă un loc de cinste în galeria marilor oameni de cultură și oameni politici.

La finalul prezentării, au fost adresate publicului întrebări legate de tematica abordată, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

2 × 5 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

muzeu deva noaptea muzeelor (23)

“Noaptea muzeelor”, la muzeele din Deva, Orăștie și Brad. Simbolistica tatuajului, reconstituiri de lupte antice, ateliere de meșteșuguri antice, piese de teatru, recitaluri, expoziții etnografice

HunedoaraMea.ro16 mai 2017
lansare voicu lazarut

O carte despre suferință (A)

HunedoaraMea.ro16 mai 2017
flautul fermecat

Turneul “Flautul Fermecat”, la Deva

HunedoaraMea.ro16 mai 2017
ulpia traiana

Simpozion național „Roma și provinciile dunărene de la Augustus până la Traian”, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro14 mai 2017
voicu lazarut

Lansare de carte Voicu Lăzăruț – „Suferințe ascunse, vieți irosite”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro13 mai 2017
intalnire voluntari geoparc 01

Voluntarii pentru Geoparc au parte de o mulțime de proiecte, evenimente și activități educaționale în acest an

HunedoaraMea.ro13 mai 2017
festival

Festivalul „Fruhlingsfest”, la Deva. Formaţii germane, fanfară, dansuri săsești, delicii culinare săsești și românești și bere din belșug

HunedoaraMea.ro11 mai 2017
IF

Liceul „Mircea Eliade” din Lupeni și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, în finala concursului de cultură generală „Citești și câștigi”

HunedoaraMea.ro10 mai 2017
IF

9 Mai, Ziua Europei (A)

HunedoaraMea.ro9 mai 2017

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate