Eveniment cultural oferit de Marioara Ardelean
Marioara Ardelean vine în fața publicului cu trei cărți dedicate copiilor: Universul copilăriei
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 21 septembrie 2017, ora 1100, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural oferit de doamna Marioara Ardelean, care vine în fața publicului cu trei cărți dedicate copiilor: Universul copilăriei, apărută în anul 2015, la Editura Emma, din Orăștie, condusă de regretata Ileana Lucia Floran; Din tainele poveștilor, apărută în anul 2016 la Editura Armonii Culturale din Adjud, județul Vrancea, și cartea de poezii pentru preșcolari și școlarii mici, Alfabetul poeziei, apărută la aceeași editură în anul 2017.
Trei volume scrise cu dragoste pentru copii
Marioara Ardelean s-a născut în anul 1950, în județul Hunedoara, petrecându-și copilăria și adolescența la Deva, unde locuiește și în prezent. Încă de mică a fost pasionată de lumea fascinantă a cărților și a petrecut foarte mult timp în compania lor. A scris poezii de foarte tânără, în special poezie de dragoste și religioasă, dar le-a ținut pentru sine, fără să se gândească vreodată să le publice.
Deși viața nu i-a oferit, în tinerețe, posibilitatea să-și dezvolte talentul cu care a fost înzestrată, Marioara Ardelean a simțit că trebuie să-și urmeze vocația și, după pensionare, a reînceput să scrie. Rezultatul au fost aceste trei volume scrise cu multă dragoste pentru copii, dar și cu talent și sensibilitate.
De-a lungul timpului a colaborat cu câteva reviste literare precum: Dăruiri Literare – editată sub egida Asociației Florema Design, Cluj-Napoca; Apollon Junior, Urziceni, jud. Ialomița; Confluențe Literare și Cenaclul qPoem – reviste în format electronic; Eminesciana – fondată de cunoscutul grafician Mihai Cătrună; Contraste Culturale – fondator, prof. Izabela Tănasă etc.
Prima carte a Marioarei Ardelean, Universul copilăriei, cu o prefață semnată de Maria Toma Damșa, cuprinde circa 100 de poezii, grupate în șase capitole distincte, cu titluri incitante: Peripeții ale necuvântătoarelor, Întâmplări cu învățăminte (fabule inspirate din povestirile lui Alexandru Mitru), Natura umană, Anotimpuri, Popas printre petale, Din viață.
Cel de-al doilea volum, Din tainele poveștilor, cu o prefață scrisă de poeta Adriana Tomoni, include 40 de povești, în care „autoarea pune față în față binele și răul, frumosul și urâtul”, într-o antiteză din care „câștigă invariabil binele și frumosul”.
Cel de-al treilea volum, Alfabetul poeziei, cuprinde 49 de poezii, având o prefață semnată de scriitoarea Elena C. Petruț. Cartea are o grafică atrăgătoare, care se poate colora de către copii, stimulându-le imaginația.
Toate trei volumele vor fi prezentate de către autoare care, în finalul întâlnirii, va dialoga cu micii cititori cărora le-a dăruit aceste cărți.
Manager,
Ioan Sebastian Bara