De peste 20 de ani, Biblioteca Județeană marchează această zi prin manifestări speciale în care sunt antrenați în primul rând tineri, elevi de la colegiile, liceele și școlile gimnaziale din județul Hunedoara, dar ne bucură și prezența unor vechi prieteni ai bibliotecii.
Originile cuvântului „francofonie” trebuie căutate la sfârșitul secolului XIX, când geograful francez Onesime Reclus, în 1880, l-a folosit pentru prima oară pentru a desemna totalitatea ţărilor, a popoarelor care folosesc limba franceză ca mijloc de comunicare. Un secol mai târziu, la 20 martie 1970, prin semnarea Tratatului de la Nyamei, a fost creată Organizația Internațională a Francofoniei. Inițiatorii acesteia au fost câțiva șefi de stat din spațiul francofon – Senegal, Niger, Cambodgia, Algeria – care sunt considerați adevărații „părinți fondatori” ai mișcării francofone. Esența francofoniei este atașamentul față de limba franceză și prețuirea valorilor pe care Franța le-a dăruit civilizației omenești de-a lungul timpului.
România, cu puternice și adânci rădăcini în relațiile cu Franța, face parte din marea familie a ţărilor francofone din anul 1993, când a obţinut statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei. Trebuie remarcat că România este cea mai importantă ţară francofonă din Europa Centrală şi de Est. Limba franceză este studiată în școală, cultura și civilizația franceză se bucură de aprecierea unui public extrem de numeros. Chiar și în epoca globalizării, a răspândirii și utilizării în masă a limbii engleze, limba franceză continuă să fie o limbă iubită, o limbă a cărei frumusețe și bogăție nu încetează să fascineze. Imaginea Franței în lume este percepută de mii de oameni ca fiind purtătoare a unor valori universale cu rădăcini în Epoca Luminilor și în principiile Revoluției Franceze.
Anul acesta, la Deva, Ziua Internațională a Francofoniei va fi marcată prin întâlnirea cu o celebră manifestare sportivă din Franța: Turul ciclist al Franței. Publicului prezent i se va prezenta istoricul Turului Franței, cu referiri la câștigători celebri ai maioului galben și, cel mai important, vor fi prezentate cele mai cunoscute localități și regiuni prin care vor trece rutierii în iulie 2018: din fascinanta Bretagne la Chartres, cu celebra mănăstire gotică, de la Arras (oraș înfrățit cu Deva) la renumitele stațiuni montane din Alpi, de la cetatea Carcassonne la mănăstirea Lourdes, trecând prin Pirinei spre orașul Pau, loc de naștere al regelui Henric al IV-lea, turul imaginar terminându-se cu spectaculoasa intrare în Paris. Va fi o atractivă călătorie imaginară prin Franța, se va vorbi despre monumente și locuri demne de interes de pe traseul din acest an al Turului Franței.
În final, așa cum ne-am obișnuit deja publicul, se vor adresa întrebări din tema prezentată, iar cei care au urmărit cu atenție și interes expunerea și au dat răspunsurile corecte vor fi răsplătiți cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.
Ultimele comentarii