Ziua de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, a fost marcată și în acest an de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu instituțiile de învățământ devene, printr-o manifestare cultural-educativă dedicată acestui eveniment istoric. Anul acesta, evocarea Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859 a fost pusă sub semnul Centenarului Marii Uniri, eveniment ce focalizează atenția întregii națiuni române.
Manifestările organizate de bibliotecă au fost menite să reînvie evenimentele din iarna anului 1859 când s-a realizat Unirea Principatelor Române sub sceptrul curajos și vizionar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Unirea de la 1859 este, poate, evenimentul istoric pe care românii îl iubesc cel mai mult, momentul din istoria lor care le este cel mai apropiat de suflet.
Pentru a marca această sărbătoare a românilor, am chemat alături de noi tineri și vârstnici pentru ca, împreună, să sărbătorim evenimentele cruciale petrecute la Iași și București acum 159 de ani.
Și în acest an, Ziua Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie 1859 – a fost sărbătorită și onorată de către Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu colegiile, liceele și școlile din Deva, printr-o suită de manifestări menite să reînvie un moment de o importanță crucială în istoria patriei.
În dimineața zilei de 23 ianuarie, lângă statuia împăratului Traian din Piața Unirii, reprezentanții Bibliotecii Județene s-au întâlnit cu profesori și elevi de la colegiile, liceele și școlile din Deva (Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Școala Eco Europeană „Andrei Șaguna”), veniți în număr mare să serbeze Ziua Unirii Principatelor Române. Cu steaguri tricolore în mâini, într-o impresionantă procesiune, în acordurile Horei Unirii, cei prezenți au pornit pe strada 1 Decembrie 1918, salutați cu bucurie de trecători.
În fața plăcii comemorative amplasate pe Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, placă ce amintește popasul lui Alexandru Ioan Cuza din 14 februarie 1866, în drumul său spre exil, o delegație formată din domnul Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, domnul Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, domnul Sorin Marin Demeter, directorul Colegiului Tehnic „Transilvania”, doamna Alina Maria Sârbu, directoarea Liceului de Arte „Sigismund Toduță”, doamna Luminița Mariana Benea, directoarea Liceului Tehnologic „Grigore Moisil” și cadre didactice de la instituțiile de învățământ devene au depus o jerbă de flori în memoria lui Alexandru Ioan Cuza.
Coloana a pornit mai departe spre Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în a cărei curte s-a intrat printr-un impresionant tunel format din steagurile tricolore purtate de elevii de la Colegiul Tehnic „Transilvania”. Este al nouălea an când toți cei prezenți, cu mic, cu mare, s-au prins în tradiționala și îndrăgita Horă a Unirii, un cântec care nu cunoaște vârstă și care a fost iubit de zeci de generații de români.
Ea nu este un simplu cântec, ea este un crez și un legământ pe care fiecare român îl face în fața poporului său, în fața Patriei. Pentru că toți cei cu inima română trebuie să fie uniți, toți cei cu inima română trebuie să pună umărul la dezvoltarea țării, mai ales atunci când țara trece prin momente grele, toți cei cu inima română trebuie să dea dovadă de solidaritate și unitate. Pentru că din binecunoscutele versuri ale Horei Unirii se degajă și astăzi învățăminte pe care un adevărat patriot trebuie să și le însușească. În continuare, au fost vizionate expozițiile de carte dedicate Unirii de la 24 ianuarie 1859, organizate la Sala de Lectură, Secția Împrumut Carte pentru Copii, Secția de Împrumut, Secția de Artă și Carte Franceză și la filialele bibliotecii.
După acest moment, la Sala de Lectură a Bibliotecii și la Secția de Împrumut Carte pentru Copii, a urmat evocarea Unirii de la 24 ianuarie 1859, a făuritorilor acesteia și sublinierea importanței acestui eveniment crucial în istoria României, la care au luat parte elevi din ciclul primar. Ca de obicei, la final, au fost adresate întrebări din prezentări, iar răspunsurile corecte au fost recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de bibliotecă.
Și în acest an, Ziua Unirii Principatelor Române a adus la bibliotecă un mare număr de prieteni, de tineri doritori să cunoască istoria, să cunoască marile evenimente din istoria poporului român.
Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,
Ioan Sebastian Bara
Facebook
YouTube
RSS