COMUNITATE

Concursul de cultură generală „Citești și câștigi!”, ediție aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri

Concursul de cultură generală „Citești și câștigi!”, ediție aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a dat startul celei de-a cincea ediții a îndrăgitului și, deja, tradiționalului concurs de cultură generală „Citești și câștigi!”, care și-a propus de la bun început să testeze cunoștințele de cultură generală ale elevilor de la colegiile și liceele din județul Hunedoara.

Ediția din acest an a concursului „Citești și câștigi!” o dedicăm Centenarului Marii Uniri de la 1918. În acest sens, printre cele cinci domenii din care se vor adresa întrebările am inclus la loc de cinste domeniul „Marea Unire”. În acest fel dorim să transmitem elevilor concurenți dorința și interesul de a se documenta, de a citi și de a se informa în profunzime despre evenimentele ce au premers acest mare moment istoric, despre înfăptuirea unirii tuturor provinciilor românești și, în final, despre încununarea luptei și a aspirațiilor seculare ale românilor – Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. De aceea, în domeniul „Marea Unire”, în cele șase teme, vor fi inserate întrebări legate atât de evenimente, despre contextul intern și extern al Unirii, cât și întrebări despre marile personalități românești care au ctitorit Unirea: Regele Ferdinand, Regina Maria, Ion Brătianu, Vasile Goldiș etc. Nu vor lipsi figurile de hunedoreni care au luat parte la Marea Unire, avocatul și jurnalistul Aurel Vlad fiind unul dintre aceștia. Astfel, în acest an, concursului „Citești și câștigi!” dorim să-i imprimăm o puternică notă de mândrie patriotică prin care să ne raliem la manifestările de evocare a Marii Uniri care se organizează peste tot în țară.

Concursul nostru s-a bucurat de la un an la altul atât de aprecierea participanților, cât și de prețuirea deosebită a publicului. Anul acesta, cea de-a cincea ediție înregistrează un adevărat record de participare, fiind înscrise 23 de colegii și licee din județul Hunedoara.

Organizată cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, Complexului Deva Mall (locul de desfășurare a concursului), al unor sponsori generoși: S.C. Anorom S.R.L., Banca Comercială Română, Bistro Lex Deva, Eurosport DHS S.A., Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Top Tech S.R.L. Deva, și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, competiția aceasta are o denumire a cărei alegere nu este întâmplătoare. Biblioteca Județeană și-a propus să scoată în evidență rolul determinant, hotărâtor în educație, al lecturii, al cărții.

La ediția din acest an a concursului „Citești și câștigi!”, ediție situată sub semnul Centenarului Marii Uniri, a fost prezent și președintele Consiliului Județean Hunedoara, domnul Mircea Flaviu Bobora. În cuvântul pe care l-a rostit, Domnia Sa a felicitat Biblioteca pentru inițiativa de a organiza de-a lungul anilor acest îndrăgit concurs și a subliniat rolul educativ de maximă importanță al acestuia. De asemenea, a accentuat sprijinul pe care Consiliul Județean Hunedoara îl acordă Bibliotecii în întreaga ei activitate, de la achiziția de carte la activitățile culturale de care se bucură toți membrii comunității locale și ne-a asigurat de suportul pe care îl vom avea în continuare din partea Consiliului Județean Hunedoara.

Cititul este condiția de bază în formarea unei culturi generale solide cu care orice tânăr trebuie să se prezinte în lume, mai ales într-o lume dinamică și în plină schimbare, ca cea în care trăim. Numai citind zi de zi, din domenii cât mai variate, tinerii pot să fie competitivi, să aibă un profil intelectual complex, să știe să navigheze, nu numai pe internet, ci și printre miile de pagini care le vor îmbogăți cunoștințele despre evenimente, personalități, curente artistice, literare etc.

Concursul nostru, așa cum este gândit și organizat, se bazează atât pe cunoștințele dobândite de concurenți la școală, cât și pe ceea ce vor afla după parcurgerea bibliografiei aferente domeniilor și temelor stabilite pentru concurs. Este o bibliografie amplă, complexă, pentru toate cele cinci domenii ce fac obiectul concursului, și dacă o vor parcurge atent, concurenții vor avea toate șansele să se bucure de împlinirea îndemnului din genericul concursului nostru: „Citești și câștigi!”.

Desigur, pornind de la temele din care se vor adresa întrebări, concurenții vor avea deplina libertate de a căuta informații, de a merge pe firul lor, din aproape în aproape și în profunzime, cu alte cuvinte de a citi mult și cu folos.

Prin urmare, importanța acestui concurs este foarte mare, participând, elevii vor acumula multe cunoștințe care le vor fi de folos în viață, vor așeza o temelie serioasă la edificiul atât de necesar al culturii lor generale. Într-o lume în care informația se propagă mai rapid decât gândul, pentru a folosi o metaforă, a fi la curent cu multitudinea de informații din cele mai importante domenii ale cunoașterii umane este o necesitate.

Biblioteca Județeană, ca instituție de cultură a județului, ca instituție formatoare în domeniul culturii, dar și al educației, a înțeles perfect această necesitate, motiv pentru care a inițiat și organizat acest concurs de mare anvergură și cu mare impact atât în rândul elevilor, cât și al publicului larg, care va putea urmări transmisiile directe la televizor.

Acest concurs va fi transmis în direct pe postul local de televiziune INFO HD, începând cu data de 2 octombrie, când va avea loc prima confruntare, până în data de 28 noiembrie, ziua marii finale.

Desigur, cei interesați vor putea vedea și vor putea citi informații despre acest concurs și cu ajutorul partenerilor noștri media: „Antena 1 Deva”, „Avântul liber”, „Accent Media”, „Big FM”, „Click News Tv”, „Exclusiv în Hunedoara”, „Glasul Hunedoarei”, „Go Hunedoara”, „Hunedoara 100%”, „Hunedoara Liberă”, „HunedoaraMea.ro”, „Info HD”, „KapitalTV”, „Mesagerul Hunedorean”, „Servus Hunedoara”, „Știri din Vest”, „Unu TV”, „Vocea Hunedoarei”, „Vorba”, „Ziarul Exclusiv”, „Ziarul Hunedoreanului”, „Ziarul Văii Jiului”.

Chiar dacă este un concurs de cultură generală, el se va desfășura după modelul unui campionat sportiv: vor exista grupe preliminare, sferturi, semifinale, finala mică și finala mare.

Fiecare echipă va fi formată din cinci elevi (un lider și patru coechipieri), doi elevi rezerve, un profesor coordonator. Acesta va comunica componența fiecărei echipe înainte de începerea confruntării. În timpul concursului se va putea face o schimbare în componența echipei, la solicitarea liderului de echipă, iar rezerva va rămâne în concurs până la finalul confruntării respective.

Grupe

Colegiile şi liceele înscrise la concurs au fost împărţite în grupe prin tragere la sorţi. Echipele din grupe se vor confrunta între ele. În cazul unei situaţii de egalitate la puncte, la finalul confruntărilor din grupe, echipa cu cel mai mare număr de răspunsuri corecte va trece în etapa următoare.

Sferturi

Cele opt echipe care vor ajunge în sferturi vor disputa confruntări eliminatorii stabilite prin tragere la sorți. Din sferturi se vor califica în semifinale patru echipe. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate cinci întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.

Semifinale

În semifinale, echipa câștigătoare din confruntarea I va întâlni echipa câștigătoare din confruntarea a III-a, iar echipa câștigătoare din confruntarea a II-a va întâlni echipa câștigătoare din confruntarea a IV-a. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate cinci întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.

Finale

Echipele câştigătoare din semifinale se vor întâlni în finală, iar echipele rămase vor disputa locul al treilea.

Se vor adresa întrebări cu patru variante de răspuns, din care doar o variantă este corectă, şi întrebări cu răspuns Adevărat/Fals, din cinci domenii:

  • Marea Unire
  • Artă/Sport
  • Literatură
  • Geografie

În cadrul fiecărui domeniu există şase teme de cultură generală pe care echipele le vor putea alege în timpul confruntărilor. Concursul fiind pe teme de cultură generală, întrebările vor viza cunoştinţele acumulate de elevi de-a lungul anilor, şcolar sau extraşcolar.

La fiecare întâlnire va fi obligatoriu ca echipele să răspundă la 40 de întrebări din toate cele cinci domenii, din fiecare domeniu vor fi câte opt întrebări. Într-o confruntare se vor putea alege doar patru teme din cele șase existente în cadrul aceluiași domeniu.  Dificultatea întrebărilor va creşte de la o etapă la alta.

Întrebările și variantele de răspuns vor fi afișate pe ecranul de proiecție. Pentru ambele echipe, liderul de grup va alege răspunsul pe laptopul aflat în față, iar la expirarea timpului, varianta aleasă va apărea automat pe ecran.

Timpul alocat unei întrebări și răspunsului este de 1 minut, în acest timp liderul poate oricând să anuleze răspunsul ales, iar când timpul expiră, ecranul se va bloca.

Pentru fiecare răspuns corect echipele primesc câte un punct.

Echipa cu cele mai multe răspunsuri corecte va fi declarată câștigătoarea confruntării.

În clasamentul general pe grupe, pentru fiecare dispută câștigată se vor acorda 3 puncte, echipele aflate la egalitate vor primi 1 punct, iar echipa care va pierde nu va fi punctată.

În caz de neprezentare la ora indicată, echipa absentă va fi declarată învinsă, iar echipa prezentă va primi 3 puncte în clasamentul pe grupă (40 de răspunsuri corecte).

La finalul etapei de calificare se realizează un clasament pe baza punctajelor obținute în timpul concursului. În cazul unei situații de egalitate la finalul etapei de calificare, departajarea se va face în funcție de numărul răspunsurilor corecte.

În cazul unei situații de egalitate în sferturi, semifinale sau finale, stabilirea echipei câştigătoare se va face prin mai multe întrebări de departajare alese de către organizatori.

Echipele ajunse în finale vor răspunde la un set de 40 de întrebări de cultură generală, alese de organizatori din cele cinci domenii, care vor fi obligatorii.

Pe parcursul confruntărilor echipele vor putea veni însoțite de un grup de susținători de la fiecare colegiu sau liceu.

Pentru aprofundarea temelor se poate folosi orice sursă de informare şi documentare care abordează subiectul respectiv. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva împreună cu bibliotecile publice din județ vor pune la dispoziția participanților o bibliografie orientativă, care nu este obligatorie.

La acest concurs s-au înscris 23 de colegii și licee din județul Hunedoara:

– Colegiul Național „Avram Iancu” Brad,

– Colegiul Național „Decebal” Deva,

– Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,

– Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva,

– Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva,

– Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva,

– Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,

– Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,

– Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu,

– Colegiul Național „I. C. Brătianu” Hațeg,

– Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara,

– Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara,

– Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara,

– Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara,

– Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,

– Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni,

– Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie,

– Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie,

– Colegiul Economic „Hermes” Petroșani,

– Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,

– Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,

– Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria și

– Liceul Tehnologic „Retezat”  Uricani.

Au fost puse în joc premii importante: 8 laptopuri pentru locul I, 8 biciclete pentru locul II, 8 dispozitive Kindle pentru locul III, 184 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care  vor fi atribuite concurenților, prin tragere la sorți, chiar în ziua finalei. Aceste premii sunt asigurate de către Consiliul Județean Hunedoara și de către sponsorii amintiți.

Dar, dincolo de premii, marele câștig al acestui concurs îl reprezintă cunoștințele pe care elevii participanți le vor dobândi după ce vor parcurge diverse surse de informare.

Juriul concursului este asigurat de Biblioteca Județeană, el fiind format din: Ioan Sebastian Bara, manager, Luminița Mioara Vulcan, șef Serviciu Relații cu Publicul, Carmen Maria Drăgoi, bibliotecar, Diana Ferencz, bibliotecar, Camelia Mestecănean, bibliotecar, Diana Trif, bibliotecar, Mihaela Țoța, bibliotecar, Daniel Oprean, analist programator.

Va fi o competiție serioasă, deloc ușoară, dar calea spre succes este presărată cu spini, este o cale pe care o vor străbate cu fruntea sus și cu multe cunoștințe acumulate. Fie ca cei mai buni să câștige!

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Grupe

gr1

gr2

gr3

gr4

gr5

gr6

gr7

gr8Confruntări în grup

03102018

09102018

c02102018

c04102018

c10102018

c11102018

c24102018

c25102018

Calendar desfăşurare

  1. Aprilie/Septembrie: perioadă de pregătire
  2. Octombrie: Etapa de calificare (22 confruntări, 3 respectiv 2 pe zi de la orele 11.00 – 00, 13.00 – 14.00, 15.00 – 16.00)

02.10.2018 (Marți) – 3

03.10.2018 (Miercuri) – 3

           04.10.2018 (Joi) – 3

09.10.2018 (Marți) – 3

10.10.2018 (Miercuri) – 3

11.10.2018 (Joi) – 3

24.10.2018 (Miercuri) – 2

25.10.2018 (Joi) – 2

  1. Noiembrie: Sferturi eliminatorii (4 confruntări, 2 pe zi de la orele 13.00 – 14.00, 15.00 – 16.00)

06.11.2018 (Marți)                                                                          

07.11.2018 (Miercuri)

  1. Noiembrie: Semifinale eliminatorii (2 confruntări de la orele 13.00 – 14.00 15.00 – 16.00)

14.11.2018 (Miercuri)

  1. Noiembrie: Finala mică

           27.11.2018 (Marți)

  1. Noiembrie: Finala mare

           28.11.2018 (Miercuri)

IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF IF citesti si castigi lansare 2018 (51) citesti si castigi lansare 2018 (52) citesti si castigi lansare 2018 (53) citesti si castigi lansare 2018 (54) citesti si castigi lansare 2018 (57) citesti si castigi lansare 2018 (58) citesti si castigi lansare 2018 (64) citesti si castigi lansare 2018 (66) citesti si castigi lansare 2018 (67) citesti si castigi lansare 2018 (68) citesti si castigi lansare 2018 (69) citesti si castigi lansare 2018 (72) citesti si castigi lansare 2018 (73) citesti si castigi lansare 2018 (74) citesti si castigi lansare 2018 (75) citesti si castigi lansare 2018 (76) citesti si castigi lansare 2018 (77) citesti si castigi lansare 2018 (78) IF IF IF IF IF IF IF IF IF

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

three × one =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

citesti-si-castigi-2017

Biblioteca Județeană lansează a cincea ediție a concursului de cultură generală între liceele din județ – “Citești și câștigi!”

HunedoaraMea.ro12 martie 2018
Biblioteca Romanov

Femeile dinastiei Romanov (A)

HunedoaraMea.ro8 martie 2018
IF

Călătorie în universul spiritual (A)

HunedoaraMea.ro7 martie 2018
Bibliotecile anului 2017 main

Bibliotecile laureate în anul 2017 (A)

HunedoaraMea.ro7 martie 2018
insemne fotografice

Ediția a V-a a „Salonului de artă fotografică hunedoreană”, la Colegiul Național „Decebal”

HunedoaraMea.ro6 martie 2018
Afis FEMEILE DINASTIEI ROMANOV

„Femeile dinastiei Romanov”. O prezentare istorică inedită oferită de Biblioteca Județeană elevilor, cu ocazia zilei de 8 Martie

HunedoaraMea.ro5 martie 2018
bibliotecile anului 2016 (3)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” premiază cele mai bune biblioteci publice din județ în 2017

HunedoaraMea.ro2 martie 2018
lingurar

Un „cuier cu linguri”, aflat în patrimoniul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie, exponatul lunii martie la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro2 martie 2018
colt chinezesc

Cursuri gratuite de limbă și cultură chineză și de Taichi, organizate de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro1 martie 2018

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate