Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în ziua de 9 mai 2018, în eleganta ambianţă oferită de Salle dʼOr din incinta Deva Mall, un spectacol de muzică și poezie desfășurat sub genericul „Versul și cântecul, oglinda sufletului românesc”, al cărui moment central a fost întâlnirea cu poeta Paulina Popa. Cu acest prilej, îndrăgita poetă şi-a lansat volumele de poezie apărute sub denumirea „Trilogia oglinzii”: „Urcarea undelor”, „Orașul din cer” și „Iarna îngerului”, toate apărute la Casa de Editură EMIA din Deva.
Paulina Popa este una dintre cele mai reputate voci ale liricii hunedorene, apreciată de peste patru decenii de cei mai importanți critici literari din România. Încă de la debutul în viața literară, Paulina Popa a dovedit un har poetic indiscutabil, un registru liric cu totul aparte și o impresionantă capacitate de a comunica prin imagini poetice de mare efect. Autoare a zeci de volume de poezie, unele traduse și în alte limbi, Paulina Popa și-a îmbogățit și rafinat, de la un volum la altul, registrul poetic și arta de a transpune idei în limbajul poeziei.
Trilogia care s-a lansat cuprinde poezii cu o arie tematică vastă, de la poezie de dragoste și religioasă la versuri inspirate din realitatea socială actuală, poemele curgând parcă unul din altul grație unui artificiu inspirat la care a recurs poeta: ultimul vers al fiecărei poezii devine primul vers al poeziei următoare. Astfel, volumele par a fi un veritabil flux poetic cu un efect estetic special.
Puse sub semnul unor versete din Vechiul Testament, poemele din trilogie „se întemeiază pe cele trei repere creștine – Iubire, Credință, Speranță – printre care s-a insinuat mereu (…) Îndoiala și Ispita lăturalnicelor cărări de care nu te poți apăra decât căutând adevărul aflat în adâncurile limpezi ale oglinzii care-ți înapoiază propriul chip așa cum este”, cum remarcă scriitorul Radu Ciobanu pe coperta a IV-a a ultimului volum al trilogiei.
Despre poezia Paulinei Popa au avut cuvinte de laudă, de-a lungul celor cinci decenii de activitate scriitoricească, nume importante ale literaturii și criticii literare românești, de la Radu Ciobanu și Dumitru Hurubă, la Constantin Cubleșan și Romul Munteanu, de la Eugen Evu la Adrian Alui Gheorghe și mulți alții. Ne bucurăm de fiecare dată când pe rafturile bibliotecii noastre, dar și în bibliotecile cititorilor mai poate fi așezat un nou volum semnat Paulina Popa.
Cu siguranță, și această trilogie va oferi satisfacții deosebite celor ce gustă poezia de bună calitate pentru că volumele cuprind poezii cu o tematică extrem de diversă, de la iubire și credință la viața de zi cu zi, cu o simbolistică subtilă, toate trecute prin filtrul poetic sensibil al autoarei. Poeziile au o curgere continuă, este un flux poetic generat de faptul că poeta începe fiecare poezie cu ultimul vers al poeziei ce o precede, iar efectul este unul de comuniune perfectă dintre poet și cititor.
Simbolul oglinzii, un simbol ce a preocupat poeți și filozofi încă din Antichitate, este fructificat de poetă în versuri de mare finețe, cu un puternic substrat filozofic și religios. Așa cum remarcă scriitorul Radu Ciobanu, în opera poetică a Paulinei Popa, „trilogia oglinzii a devenit astfel (…) oglinda propriului destin în care existența și arta au rămas inseparabile”.
Cei prezenți la acest eveniment special au avut ocazia să admire şi o expoziție de fotografii denumită „Petrecerea vegetală”, seara încheindu-se cu un recital muzical susținut de îndrăgita artistă Ana Almășana Ciontea, care cu frumusețea cântecului românesc, măiestru interpretat, a făcut ca melosul popular hunedorean să se îngemăneze cu poezia Paulinei Popa. Publicul, cum e și firesc, a fost impresionat de melodiile pe care artista le-a interpretat cu suflet, cu emoție și cu un deosebit talent.
La final a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către poeta Paulina Popa.
Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,
Ioan Sebastian Bara
Facebook
YouTube
RSS