A cincea ediție a concursului de cultură generală „Citești și câștigi!”, organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, a început marți cu prima etapă de calificări.
În primele trei confruntări s-au întâlnit: Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara vs. Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara (grupa I), Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva vs. Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani (grupa II), Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni (câștigătorul ediției de anul trecut) vs. Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani (grupa III). Întâlnirile au avut loc în Complexul Deva Mall, locul de desfășurare al întregii competiții.
În concurs s-au înscris 23 de colegii și licee din județul Hunedoara, împărțite în grupe prin tragere la sorţi.
Ediția din acest an a concursului „Citești și câștigi!” este dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Rezultatele primei etape de calificări
„Emanuil Gojdu” Hunedoara vs. CNI„Traian Lalescu” Hunedoara 24 – 30
CNS „Cetate” Deva vs. Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani 26 – 21
Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni vs. CNI „Carmen Sylva” Petroșani 26 – 20
Imagini din timpul partidei „Emanuil Gojdu” Hunedoara vs. CNI„Traian Lalescu” Hunedoara
Imagini din timpul partidei CNS „Cetate” Deva vs. Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani
Imagini din timpul partidei „Mircea Eliade” Lupeni vs. CNI „Carmen Sylva” Petroșani
Colegiile și liceele înscrise în concursul „Citești și câștigi!”, ediția 2018
– Colegiul Național „Avram Iancu” Brad
– Colegiul Național „Decebal” Deva
– Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
– Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva
– Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva
– Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva
– Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva
– Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva
– Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu
– Colegiul Național „I. C. Brătianu” Hațeg
– Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara
– Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara
– Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara
– Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara
– Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia
– Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni
– Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie
– Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie
– Colegiul Economic „Hermes” Petroșani
– Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani
– Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani
– Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria
– Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani
Grupele competiției
Grupa I
Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara
Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara
Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu
Grupa II
Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva
Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani
Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara
Grupa III
Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni
Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani
Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva
Grupa IV
Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie
Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani
Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara
Grupa V
Colegiul Național „I. C. Brătianu” Hațeg
Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia
Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria
Grupa VI
Colegiul Național „Decebal” Deva
Colegiul Economic „Hermes” Petroșani
Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
Grupa VII
Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva
Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie
Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva
Grupa VIII
Colegiul Național „Avram Iancu” Brad
Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva
„Ediția din acest an a concursului „Citești și câștigi!” o dedicăm Centenarului Marii Uniri de la 1918. În acest sens, printre cele cinci domenii din care se vor adresa întrebările am inclus la loc de cinste domeniul „Marea Unire”. În acest fel dorim să transmitem elevilor concurenți dorința și interesul de a se documenta, de a citi și de a se informa în profunzime despre evenimentele ce au premers acest mare moment istoric, despre înfăptuirea unirii tuturor provinciilor românești și, în final, despre încununarea luptei și a aspirațiilor seculare ale românilor – Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. De aceea, în domeniul „Marea Unire”, în cele șase teme, vor fi inserate întrebări legate atât de evenimente, despre contextul intern și extern al Unirii, cât și întrebări despre marile personalități românești care au ctitorit Unirea: Regele Ferdinand, Regina Maria, Ion Brătianu, Vasile Goldiș etc. Nu vor lipsi figurile de hunedoreni care au luat parte la Marea Unire, avocatul și jurnalistul Aurel Vlad fiind unul dintre aceștia. Astfel, în acest an, concursului „Citești și câștigi!” dorim să-i imprimăm o puternică notă de mândrie patriotică prin care să ne raliem la manifestările de evocare a Marii Uniri care se organizează peste tot în țară. Concursul nostru s-a bucurat de la un an la altul atât de aprecierea participanților, cât și de prețuirea deosebită a publicului. Anul acesta, cea de-a cincea ediție înregistrează un adevărat record de participare, fiind înscrise 23 de colegii și licee din județul Hunedoara”, spune managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.
Concursul „Citești și câștigi!” se desfășoară după modelul unui campionat sportiv: vor exista grupe preliminare, sferturi, semifinale, finala mică și finala mare.
Fiecare echipă va fi formată din cinci elevi (un lider și patru coechipieri), doi elevi rezerve, un profesor coordonator. Acesta va comunica componența fiecărei echipe înainte de începerea confruntării. În timpul concursului se va putea face o schimbare în componența echipei, la solicitarea liderului de echipă, iar rezerva va rămâne în concurs până la finalul confruntării respective.
Grupe
Colegiile şi liceele înscrise la concurs au fost împărţite în grupe prin tragere la sorţi. Echipele din grupe se vor confrunta între ele. În cazul unei situaţii de egalitate la puncte, la finalul confruntărilor din grupe, echipa cu cel mai mare număr de răspunsuri corecte va trece în etapa următoare.
Sferturi
Cele opt echipe care vor ajunge în sferturi vor disputa confruntări eliminatorii stabilite prin tragere la sorți. Din sferturi se vor califica în semifinale patru echipe. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate cinci întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.
Semifinale
În semifinale, echipa câștigătoare din confruntarea I va întâlni echipa câștigătoare din confruntarea a III-a, iar echipa câștigătoare din confruntarea a II-a va întâlni echipa câștigătoare din confruntarea a IV-a. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate cinci întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.
Finale
Echipele câştigătoare din semifinale se vor întâlni în finală, iar echipele rămase vor disputa locul al treilea.
Se vor adresa întrebări cu patru variante de răspuns, din care doar o variantă este corectă, şi întrebări cu răspuns Adevărat/Fals, din cinci domenii:
Marea Unire
Artă/Sport
Literatură
Geografie
În cadrul fiecărui domeniu există şase teme de cultură generală pe care echipele le vor putea alege în timpul confruntărilor. Concursul fiind pe teme de cultură generală, întrebările vor viza cunoştinţele acumulate de elevi de-a lungul anilor, şcolar sau extraşcolar.
Concursul este organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, Complexului Deva Mall (locul de desfășurare a concursului), al unor sponsori generoși: S.C. Anorom S.R.L., Banca Comercială Română, Bistro Lex Deva, Eurosport DHS S.A., Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Top Tech S.R.L. Deva, și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara.
Premii
Au fost puse în joc premii importante: 8 laptopuri pentru locul I, 8 biciclete pentru locul II, 8 dispozitive Kindle pentru locul III, 184 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care vor fi atribuite concurenților, prin tragere la sorți, chiar în ziua finalei. Aceste premii sunt asigurate de către Consiliul Județean Hunedoara și de către sponsorii amintiți.
Juriul concursului este asigurat de Biblioteca Județeană, el fiind format din: Ioan Sebastian Bara, manager, Luminița Mioara Vulcan, șef Serviciu Relații cu Publicul, Carmen Maria Drăgoi, bibliotecar, Diana Ferencz, bibliotecar, Camelia Mestecănean, bibliotecar, Diana Trif, bibliotecar, Mihaela Țoța, bibliotecar, Daniel Oprean, analist programator.
Acest concurs va fi transmis în direct pe postul local de televiziune INFO HD, începând cu data de 2 octombrie, când va avea loc prima confruntare, până în data de 28 noiembrie, ziua marii finale.
Cei interesați vor putea vedea și vor putea citi informații despre acest concurs și cu ajutorul partenerilor noștri media: „Antena 1 Deva”, „Avântul liber”, „Accent Media”, „Big FM”, „Click News Tv”, „Exclusiv în Hunedoara”, „Glasul Hunedoarei”, „Go Hunedoara”, „Hunedoara 100%”, „Hunedoara Liberă”, „HunedoaraMea.ro”, „Info HD”, „KapitalTV”, „Mesagerul Hunedorean”, „Servus Hunedoara”, „Știri din Vest”, „Unu TV”, „Vocea Hunedoarei”, „Vorba”, „Ziarul Exclusiv”, „Ziarul Hunedoreanului”, „Ziarul Văii Jiului”.
Citește și
Facebook
YouTube
RSS