Printre manifestările pe care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, le-a dedicat Centenarului Marii Uniri s-a numărat și lansarea cărții istoricului Ioachim Lazăr, intitulată „Delegați hunedoreni participanți la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”, carte apărută în condiții grafice deosebite la prestigioasa Editură Emia din Deva. În prezența publicului, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, acest eveniment editorial de excepție s-a constituit într-un moment cu o mare încărcătură patriotică.
Istoric de prestigiu, dascăl, cercetător științific, director de muzeu, autor a zeci de cărți de istorie și monografii ale localităților hunedorene, Ioachim Lazăr și-a construit, în peste cinci decenii de activitate, un profil profesional demn de respect și prețuire din partea confraților, dar și din partea publicului iubitor de istorie.
Preocupările sale ca istoric acoperă o arie extrem de vastă, cu abordarea unor subiecte inedite, nestudiate sau prea puțin studiate, din domeniul culturii, al învăţământului şi al vieţii spirituale a românilor trăitori pe meleagurile hunedorene.
Un loc important în opera de istoric a domnului Ioachim Lazăr îl ocupă tematica Unirii de la 1918 şi contribuţia hunedorenilor la Marea Unire. Astfel, în colaborare cu avocatul Victor Şuiaga, patriot de excepţie şi participant la evenimentele din iarna anului 1918, Ioachim Lazăr a contribuit în calitate de redactor de volum la două lucrări de mare valoare ştiinţifică şi patriotică: Hunedorenii la Marea Unire. 1 Decembrie 1918 (1993) şi Consiliul Naţional Român din Deva (1994). Ambele volume aduc informaţii inedite legate de participarea hunedorenilor la acest important eveniment al istoriei noastre naţionale.
Volumul pe care l-a lansat în cinstea Centenarului Marii Uniri este dovada interesului cu totul special cu care istoricul Ioachim Lazăr s-a aplecat asupra acestui punct de cotitură din istoria românilor, fiind evidențiată cu limpezime participarea românilor hunedoreni la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
Conform celor mai recente cercetări ştiinţifice, judeţul Hunedoara a fost reprezentat la acest eveniment de un număr de 174 delegaţi aleşi din diferitele pături sociale din localităţile judeţului Hunedoara. Cercetările surselor documentare, precum şi a publicaţiilor dedicate Marii Uniri, au reușit să aducă noi date privind numărul comunelor și al adeziunilor exprimate: 169 de comune cu 31.071 de adeziuni. Demne de remarcat și de apreciat sunt cele 174 de fișe biografice ale participanților pe care, astfel, îi cunoaștem cu numele lor și cu o scurtă trecere în revistă a vieții lor. Acest lucru a fost posibil grație unei asidue cercetări în arhivele județene și cele locale, meritul istoricului Ioachim Lazăr fiind cu totul excepțional în scoaterea din anonimat a acestor bravi patrioți hunedoreni.
Lucrarea „Delegați hunedoreni participanți la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918” se dorește a fi un omagiu adus participanților hunedoreni, care au contribuit la realizarea mărețului act național, fiind prezenți la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918.
Istoricul Ioachim Lazăr a vorbit asistenței, cu emoție și bucurie, despre cartea sa, despre semnificația participării hunedorenilor la Adunarea de la Alba Iulia, a dialogat îndelung cu publicul și a oferit autografe pe volumul său dedicat mărețului eveniment.
Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,
Ioan Sebastian Bara
Facebook
YouTube
RSS