Anul acesta, la 24 ianuarie, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale românilor, o sărbătoare a fraternității și a bucuriei de a simți românește oriunde ne-am afla. Și în acest an, urmând o frumoasă tradiție, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, dedică manifestări speciale acestui important eveniment din istoria modernă a României.
Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, prin strădania și însuflețirea unor mari și adevărați patrioți români, a fost evenimentul fără de care nu ar fi fost posibil actul de la 1 Decembrie 1918, a fost evenimentul care a marcat intrarea României pe drumul modernizării și al emancipării. Marile personalități ale primei jumătăți a secolului XIX au depus eforturi impresionante pentru ca Moldova și Țara Românească să devină un singur stat, ca apa Milcovului să nu mai fie niciodată granița dintre ele. De aceea, an de an, recunoștința românilor se îndreaptă spre figurile emblematice care au făurit Unirea Principatelor Române: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Cezar Bolliac, Alecu Russo, Nicolae Bălcescu etc.
Pentru locuitorii județului Hunedoara, Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 are un plus de importanță, dat fiind că la Deva a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza în drumul său spre exil, iar noi acordăm întreaga prețuire acestui moment.
Și anul acesta, manifestările dedicate Micii Uniri pe care le organizează Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva își propun să refacă atmosfera de însuflețire pe care au trăit-o muntenii și moldovenii în acele zile de neuitat din ianuarie 1859.
Ca să ne bucurăm împreună de această dragă sărbătoare, ca să ascultăm cu emoție acordurile Horii Unirii, am invitat alături de noi prieteni ai bibliotecii de toate vârstele cu care vom evoca evenimentele de acum 160 de ani.
În ziua de 23 ianuarie, la ora 10.45 ne vom întâlni cu prietenii noștri în fața statuii lui Traian și, sub faldurile tricolore a zeci de drapele, ne vom încolona în drum spre bibliotecă.
La ora 11.00 se va face obișnuitul popas în fața plăcii comemorative de pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, unde se găsea pe vremuri hotelul în care a petrecut o noapte Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866, în drumul său spre exil. Aici, se va depune o jerbă în memoria marelui patriot român, cu recunoștință față de meritele acestui mare domnitor.
Coloana va intra apoi în curtea Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, împodobită cu steaguri tricolore. Vom fi întâmpinați de emoționantele și îndrăgitele acorduri ale Horei Unirii, ne vom prinde, așa cum facem an de an, într-o horă a bucuriei și prieteniei.
Urmează apoi, în Sala de Lectură a Bibliotecii, o evocare a Unirii de la 24 ianuarie 1859, acțiune la care vor lua parte elevi din ciclul primar. Ca de obicei, la finalul prezentării, vor fi adresate întrebări celor prezenți din subiectul evocat, răspunsurile corecte fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.
Tot aici va fi amenajată și o expoziție de carte cu tematica Unirii de la 1859, cărțile prezentate făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Județene.
Sperăm că și în acest an, Ziua Unirii Principatelor Române va fi un prilej de bucurie pentru toți cei care vor veni alături de noi ca să serbăm împreună această îndrăgită zi din calendarul evenimentelor istorice românești.
Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,
Ioan Sebastian Bara
Facebook
YouTube
RSS