Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva lansează în ziua de 10 aprilie 2019, ora 13.00, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, a VI-a ediție a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și a Complexului Deva Mall, și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara.
“De-a lungul celor cinci ani care au trecut de la prima sa ediție, din anul 2014, concursul a înregistrat un progres evident, calitatea acestuia, numărul colegiilor/ liceelor participante, precum și impactul asupra publicului fiind pe o traiectorie ascendentă. Am început cu participarea la concurs a 8 colegii/ licee din Deva, iar ediția din acest an aduce în fața juriului echipe din 27 de licee și colegii din tot județul Hunedoara, participare record. Toate edițiile au fost urmărite cu mare interes, ecourile care au ajuns la noi fiind extrem de favorabile”, spune managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.
De fiecare dată, concursul a fost pregătit cu profesionalism de o echipă de bibliotecari care au formulat întrebări de diferite grade de dificultate din cinci domenii: științe, artă/sport, literatură, geografie și istorie. Întrebările sunt concepute în așa fel încât răspunsul să poată fi oferit dacă elevii au parcurs cu seriozitate întreaga bibliografie pe care biblioteca le-a pus-o din timp la dispoziție. Cei care vor citi și vor aprofunda vor câștiga. Colegiile/ liceele participante la această ediție sunt:
- Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad
- Colegiul Național „Decebal” Deva
- Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
- Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva
- Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva
- Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva
- Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva
- Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva
- Liceul Teoretic „Teglas Gabor” Deva
- Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu
- Liceul Teoretic Ghelari
- Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg
- Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara
- Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara
- Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara
- Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara
- Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia
- Liceul Tehnologic Lupeni
- Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni
- Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Orăștie
- Colegiul Economic „Hermes” Petroșani
- Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani
- Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani
- Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina” Prislop
- Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria
- Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani
“Anul acesta sloganul sub care se va desfășura concursul „Citești și câștigi!” este „Promovăm mișcarea!” și am pornit de la dictonul binecunoscut al romanilor mens sana in corpore sano. O minte sănătoasă se poate dezvolta doar într-un corp sănătos, iar mișcarea este una dintre componentele necesare sănătății. Anul acesta, pentru a ne respecta sloganul, premiile vor fi adaptate mesajului de promovare a mișcării, astfel că printre premii se vor găsi trotinete electrice, biciclete, balance boards, alese special pentru a-i îndemna pe elevi să iasă în aer liber cu ele”, a precizat managerul Bibliotecii Județene.
Premiile au fost procurate datorită generozității unor sponsori cu care Biblioteca Județeană are o rodnică și statornică colaborare: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Banca Comercială Română, Bistro Lex Deva, Eurosport DHS S.A., Ingeco S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Top Tech S.R.L. Deva, The Refresh Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva.
În data de 10 aprilie 2019, colegiile și liceele participante vor fi repartizate în opt grupe prin tragere la sorți și se vor stabili datele confruntărilor. Concursul propriu-zis va începe în ziua de 30 septembrie 2019, iar finala mare va avea loc în data de 4 decembrie 2019.
Concursul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a instituției și în reluare pe postul local de televiziune UNU TV.
Calendarul de desfăşurare a concursului “Citești și câștigi!” 2019
10 Aprilie – Lansarea concursului și tragerea la sorți a grupelor
- Aprilie/Septembrie: Perioadă de pregătire
- Septembrie – Octombrie: Grupe (33 confruntări, 4 pe zi, de la orele 11.00, 12.00, 14.00, 15.00, 16.00 pentru 30.09.2019)
30.09.2019 (Luni) – 5
01.10.2019 (Marți) – 4
02.10.2019 (Miercuri) – 4
03.10.2019 (Joi) – 4
07.10.2019 (Luni) – 4
08.10.2019 (Marți) – 4
09.10.2019 (Miercuri) – 4
10.10.2019 (Joi) – 4
- Octombrie: Optimi (8 confruntări, 4 pe zi de la orele 11.00, 12.00, 14.00,
15.00)
28.10.2019 (Luni) – 4
29.10.2019 (Marți) – 4
- Noiembrie: Sferturi (4 confruntări de la orele 11.00, 12.00, 14.00, 15.00)
06.11.2019 (Miercuri) – 4
- Noiembrie: Semifinale (2 confruntări de la orele 13.00, 15.00)
14.11.2019 (Joi) – 2
- Decembrie: Finala mică
03.12.2019 (Marți) (1 confruntare de la ora 14.00)
- Decembrie: Finala mare
04.12.2019 (Miercuri) (1 confruntare de la ora 13.00)
REGULAMENTUL CONCURSULUI
Fiecare echipă va fi formată din 7 elevi (un lider, patru coechipieri, două rezerve) și un profesor coordonator. Acesta va comunica componența fiecărei echipe înainte de începerea confruntării. În timpul concursului se va putea face o schimbare în componența echipei, la solicitarea liderului de echipă, iar rezerva va rămâne în concurs până la finalul confruntării respective.
Grupe
Colegiile şi liceele înscrise în concurs vor fi împărţite în grupe prin tragere la sorţi. Echipele din grupe se vor confrunta între ele. Primele două echipe clasate vor avansa în optimi. În cazul unei situaţii de egalitate la puncte, la finalul confruntărilor din grupe, echipele cu cel mai mare număr de răspunsuri corecte vor trece în etapa următoare. În cazul în care egalitatea persistă, criteriul de departajare va fi rezultatul confruntării directe dintre cele două echipe.
Din optimi se vor califica în sferturi 8 echipe. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate cinci întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.
Cele 8 echipe care au ajuns în sferturi vor disputa confruntări eliminatorii.
Din sferturi se vor califica în semifinale 4 echipe. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate cinci întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.
În semifinale, echipa câștigătoare din confruntarea I va întâlni echipa câștigătoare din confruntarea a III-a, iar echipa câștigătoare din confruntarea a II-a va întâlni echipa câștigătoare din confruntarea a IV-a. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate cinci întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.
Echipele câştigătoare din semifinale se vor întâlni în finală, iar echipele rămase vor disputa locul al treilea. În cadrul celor două confruntări finale echipele vor răspunde la un set de 40 de întrebări. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate cinci întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.
Pe parcursul unei confruntări concurenții vor răspunde la un set de 30 de întrebări din cele cinci domenii: Științe, Artă/Sport, Literatură, Geografie, Istorie. Se vor adresa întrebări care vor avea fie patru variante de răspuns, din care doar o variantă este corectă, fie întrebări cu răspuns Adevărat/Fals. Cincisprezece întrebări vor fi alese din temele stabilite de organizatori, iar cincisprezece vor viza cunoștințele acumulate de elevi școlar și extrașcolar. Dificultatea întrebărilor va creşte de la o etapă la alta.
Întrebările și variantele de răspuns vor fi afișate pe ecranul de proiecție. Pentru ambele echipe, liderul de grup va alege răspunsul pe laptopul aflat în față, iar la expirarea timpului, varianta aleasă va apărea automat pe ecran.
Timpul alocat unei întrebări și răspunsului este de 1 minut, în acest timp puteți oricând să anulați răspunsul ales, iar când timpul expiră, ecranul se va bloca.
Un răspuns corect = 1 punct.
Echipa cu cele mai multe răspunsuri corecte va fi declarată câștigătoarea confruntării.
În clasamentul general pe grupe, pentru fiecare dispută câștigată se vor acorda 3 puncte, echipele aflate la egalitate vor primi 1 punct, iar echipa care va pierde nu va fi punctată.
În caz de neprezentare la ora indicată, echipa absentă va fi declarată învinsă, iar echipa prezentă va primi 3 puncte în clasamentul pe grupă (30 de răspunsuri corecte).
La finalul etapei de calificare se realizează un clasament pe baza punctajelor obținute în timpul concursului. În cazul unei situații de egalitate la finalul etapei de calificare, departajarea se va face în funcție de numărul răspunsurilor corecte.
În cazul unei situații de egalitate în optimi, sferturi, semifinale sau finale, stabilirea echipei câştigătoare se va face prin mai multe întrebări de departajare alese de către organizatori.
Pe parcursul confruntărilor echipele vor putea veni însoțite de un grup de susținători de la fiecare colegiu sau liceu.
Pentru aprofundarea temelor se poate folosi orice sursă de informare şi documentare care abordează subiectul respectiv. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva împreună cu bibliotecile publice din județ vor pune la dispoziția participanților o bibliografie orientativă, care nu este obligatorie.
Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,
Ioan Sebastian Bara
Facebook
YouTube
RSS