După trei ani de muncă susținută de la lansarea primului proiect european în care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a devenit partener alături de trei importanți operatori în domeniul informațional și al bibliotecilor publice din Polonia, Bulgaria și Slovenia, s-a ajuns la momentul în care rezultatele Proiectului internațional cofinanțat prin Programul Erasmus+: „Alfabetizare financiară prin intermediul bibliotecilor publice” – FINLIT (Financial Literacy through Public Libraries) sunt puse la dispoziția adevăraților beneficiari.
Aceștia sunt bibliotecari formatori pentru adulți în educația financiară, din bibliotecile publice din Bulgaria, Polonia, România și Slovenia, biblioteci care oferă diferite activități educaționale adulților, și toți utilizatorii adulți ai serviciilor de bibliotecă din cele patru țări.
Statisticile naționale spun că aproximativ 1 milion de oameni vizitează bibliotecile publice anual în Bulgaria, aproximativ 5,7 milioane în Polonia, aproximativ 0,5 milioane în Slovenia, aproximativ 4 milioane în România.
Conferința Națională de diseminare a rezultatelor proiectului în România a reunit la Deva reprezentanții bibliotecilor județene pilot, bibliotecari și utilizatori din județul Hunedoara, în limita a 20 de participanți. Virtual, au fost invitate bibliotecile din județul Hunedoara și bibliotecile județene din România, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Biblioteca Națională a României, utilizatori din faza pilot, precum și partenerii externi din Polonia, Bulgaria și Slovenia.
Evenimentul a fost organizat sub formă combinată, fizic și on-line. În prima zi, invitații din județele Brașov, Buzău, Cluj, Timiș și Vaslui au participat la sesiunile de prezentare a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva și a Centrului pentru educația adulților.
Managerul Bibliotecii Județene din Deva, Ioan Sebastian Bara, a deschis lucrările conferinței cu un cuvânt de întâmpinare și mulțumire pentru colaborarea în acest proiect, atât a partenerilor externi, cât și a celor cinci biblioteci județene pilot.
Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, a apreciat faptul că județul Hunedoara a reprezentat România în acest parteneriat și a felicitat echipa de implementare pentru succesul acestui proiect care aduce în prim-plan o problemă de importantă în comunitate și anume educația financiară. De asemenea, a asigurat Biblioteca Județeană de tot sprijinul de care va avea nevoie în continuare.
Managerul Bibliotecii Naționale a României, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu,, a subliniat în cuvântul de salut importanța inițiativei Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” de pune la dispoziția tuturor bibliotecilor din România aceste cursuri de educație financiară pentru comunitate.
Au participat on-line și au împărtășit momente importante din perioada de colaborare: Katarzyna Morawska, coordonator internațional de proiect – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale Polonia, Elka Zlateva, coordonator de proiect pentru Bulgaria – Global Libraries Bulgaria, Alenka Kavčič-Čolić, coordonator de proiect pentru Slovenia – Biblioteca Națională și Universitară a Sloveniei.
În continuarea conferinței a fost prezentat pe larg proiectul FINLIT, care sprijină punerea în aplicare a unor politici specifice de creștere, educație și coeziune legate de Strategia Uniunii Europene 2020 și Agenda digitală pentru Europa. În contextul strategiei Europa 2020, bibliotecile primesc un rol semnificativ în extinderea accesului la educație, formare și incluziune socială a tuturor cetățenilor.
Proiectul a fost finanțat prin Programul Erasmus+ de către Agenția Națională din Polonia, organizația care a aplicat ca beneficiar principal fiind Fundația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale (FRSI) din Polonia.
Bugetul total al proiectului este de 190.000 euro, din care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”, în calitate de partener pentru România, a beneficiat de 33.000 euro.
Perioada de derulare a fost inițial 01.12.2018 – 30.05.2021, extinsă (din cauza pandemiei) până în 31 decembrie 2021.
Activitățile și rezultatele proiectului au fost derulate în cadrul cooperării și schimbului de bune practici, respectiv parteneriate strategice pentru educația adulților.
Rezultatele proiectului, care au fost lansate oficial în cadrul evenimentului de diseminare organizat în România de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, sunt:
1. Curs pentru bibliotecari formatori în domeniul educației financiare, care se adresează tuturor bibliotecarilor hotărâți să organizeze cursuri de alfabetizare financiară pentru comunitățile deservite de bibliotecile lor.
2. Sesiuni de formare online: sfaturi și instrumente
3. Planificări pentru desfășurarea sesiunilor de training în bibliotecă
4. Curs pentru utilizatori adresat tuturor utilizatorilor de bibliotecă adulți, care doresc să-și gospodărească mai bine banii, să facă economii și să aibă o relație bună și avantajoasă cu instituțiile financiare. Grupul țintă definit în proiect este populația de vârstă 50+, dar este evident că aceste cursuri se adresează deopotrivă tuturor membrilor comunității care consideră că au nevoie de cunoștințe financiare utile.
Cele trei cursuri, elaborate de echipele din cele patru țări în cadrul Proiectului FINLIT, sunt acum disponibile pe site-ul FINLIT ( finlit.eu/edu/?lang=ro ).
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva este administrator național pentru România și are rolul de a acorda acces la aceste cursuri precum și instruire în utilizarea platformei pentru toate bibliotecile publice din țară care decid să organizeze pentru utilizatorii lor servicii de alfabetizare financiară.
Ca rezultate secundare ale acestui proiect, la începutul anului 2021, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și-a îmbogățit portofoliul cu încă două cursuri autorizate pe o perioadă de 4 ani: Manager proiect și Expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene.
Aceste două cursuri au fost inițiate și pregătite în cadrul Proiectului FINLIT („Alfabetizare financiară prin intermediul bibliotecilor publice”), ca urmare a angajamentului de dezvoltare a Centrului pentru educația adulților din cadrul bibliotecii, serviciu modern, adresat întregii comunități a județului Hunedoara.
Ducând la un nivel superior și profesionist educația financiară oferită comunității de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”, în anul 2021 au fost formați peste 200 de manageri de proiect, experți în accesare de fonduri europene și contabili, care au obținut certificate de absolvire emise sub autoritatea Ministerului Educației și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, valabile la angajarea în aceste ocupații în toate țările din Uniunea Europeană. Au fost livrate peste 500 de ore de training în bibliotecă, dedicate acestor domenii, care vor avea impact în comunitate prin activitățile antreprenoriale, de management de proiect și atragere de fonduri europene pentru economia județului Hunedoara.
Echipa din România care a asigurat implementarea proiectului FINLIT este formată din Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, membru al comitetului director al proiectului, Mariana Marian, coordonator de proiect pentru România, Traian Sebastian Marian, expert pentru România, Camelia Mestecănean, responsabil cu comunicarea. Din echipă a mai făcut parte Mihai Ioan Paul Stoicovici, inginer IT.
În faza de pilotare, cinci biblioteci județene din România au devenit biblioteci pilot în cadrul Proiectului internațional „Alfabetizare financiară prin intermediul bibliotecilor publice” – FINLIT (Financial Literacy through Public Libraries).
Acestea au decis să desemneze câte un bibliotecar formator cu experiență pentru a testa și îmbunătăți cele două cursuri atât din punctul de vedere al conținutului, cât și ca funcționalitate tehnică. Perioada de pilotare s-a finalizat cu implementarea serviciilor de alfabetizare financiară în alte 3-5 biblioteci din fiecare județ. Bibliotecile care au devenit partenerii interni, alocând resurse umane, timp necesar, resurse tehnice și dotări, sunt:
• Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov – trainer de educație financiară: Alice Adriana Roman;
• Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” Buzău – trainer de educație financiară: Livia Marin-Dumitru;
• Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj – trainer de educație financiară: Manuela Anghel;
• Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” – trainer de educație financiară: Nicoleta Silvia Vasi;
• Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui – trainer de educație financiară: Liliana Moga.
Partenerii internaționali în implementarea proiectului FINLIT sunt:
• Fundația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale Polonia (FRSI) (beneficiar direct) – organizație neguvernamentală înființată în 2008 de Polish-American Freedom Foundation, care a asigurat gestionarea Programului finanțat de Global Libraries – Bill & Melinda Gates Foundation, în Polonia;
• Fundația Global Libraries Bulgaria (partener) – entitate juridică nonprofit. Partenerii din cadrul Fundației sunt entități guvernamentale și neguvernamentale: Ministerul Culturii, Asociația Națională a Municipiilor, Ministerul Transporturilor, Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Fondul Național de Dotare „13 secole” din Bulgaria, Asociația Bulgară pentru Biblioteci și Informare;
• Biblioteca Națională și Universitară a Sloveniei (NUK) (partener) – instituție publică nonprofit înființată de Republica Slovenia, drepturile fondatorului fiind deținute de Guvernul Republicii Slovenia.
„Dacă pentru Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva (partener) „Alfabetizare financiară prin intermediul bibliotecilor publice” – FINLIT (Financial literacy through public libraries) a fost primul proiect derulat prin fonduri europene, partenerii noștri au o mare experiență în acest domeniu. Instituțiile alături de care am activat în cadrul acestui consorțiu au o mare importanță și vizibilitate atât în țările lor, cât și pe plan internațional. Echipa de proiect și conducerea bibliotecii noastre și-au asumat o mare responsabilitate și au dat dovadă de mult profesionalism și curaj în abordarea unui asemenea demers cu impact național și internațional. Lucrând trei ani împreună cu asemenea parteneri, putem spune acum că biblioteca noastră a câștigat un bagaj de experiență și o deschidere națională și internațională fără precedent.
Evenimentul de diseminare și lansare oficială a rezultatelor proiectului în România marchează succesul unei prime etape în colaborarea internațională a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. Acest proiect a fost o provocare, am făcut un prim pas. De acum perspectivele și disponibilitatea pentru colaborări internaționale viitoare și implementarea de proiecte finanțate de Uniunea Europenă sunt deschise, în baza unei valoroase experienței dobândite”, a declarat Mariana Marian, coordonator proiect FINLIT pentru România.
Facebook
YouTube
RSS