Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, a organizat un eveniment editorial deosebit care a bucurat numeroșii iubitori de sport: jurnalistul sportiv Nicolae Gavrea și-a lansat volumul intitulat „Jurnal olimpic, Tokyo, 2021. Olimpiada în pandemie”.
În semn de prețuire și recunoștință, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva i-a oferit jurnalistului Nicolae Gavrea o Diplomă de Excelență „pentru activitatea de o viață pusă în slujba promovării sportului românesc, a sportului hunedorean în mod deosebit”. Diploma a fost înmânată de Costel Avram, administrator public în cadrul Consiliului Județean Hunedoara și Ion Bădin, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, prezenți la majoritatea activităților bibliotecii, semn al sprijinului și aprecierii de care se bucură biblioteca noastră din partea autorităților județene.
După volumele „Jurnal Olimpic – Beijing 2008”, „100 de ani de fotbal în Simeria”, „Rio 2016. Jurnal olimpic” și volumul dedicat gimnastelor române intitulat „Gimnastelor, cu dragoste”, Nicolae Gavrea a venit în fața noastră cu o carte în care descrie, pe zile, foarte amănunțit și documentat, experiența sa cu totul excepțională prilejuită de participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, jocuri organizate cu dificultate, sub semnul restricțiilor impuse de pandemia aflată în plină răspândire în lume.
Cunoscutul jurnalist s-a născut la Hunedoara în ziua de 4 iulie 1963. A absolvit Colegiul Național „Decebal” din Deva în anul 1982. Este deținătorul unui masterat în managementul activităților sportive. A debutat în presă în anul 1978, odată cu înscrierea în clasa a IX-a la Școala Generală Nr. 7, de unde a avut posibilitatea să se documenteze despre multe dintre rezultatele obținute de medaliații de la secțiile de atletism, gimnastică și alte discipline sportive din cadrul instituției școlare respective. A colaborat cu materiale de la evenimentele sportive la toate cotidienele județene apărute de-a lungul anilor: Drumul socialismului, Cuvântul liber, Ziarul Hunedoreanului și actualmente la Mesagerul Hunedorean. De asemenea, a colaborat la cotidienele centrale Gazeta Sportului și Sportul Românesc.
Este corespondent al Studioului regional Radio Timișoara din anul 1990 și a elaborat materiale sportive pentru TVR Timișoara și TVR Actualități.
Este membru al Asociației Presei Sportive din România din 1992, al Asociației Internaționale a Presei Sportive din 1997 și reporter internațional al acestei instituții pentru disciplina gimnastică. De asemenea, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România din 2002. A participat ca jurnalist sportiv acreditat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice de vară: Atena 2004, Beijing 2008, Rio de Janeiro 2016 și Tokyo 2021 și la Olimpiada de iarnă Torino 2006.
De asemenea, a participat ca jurnalist sportiv acreditat la Campionatele europene de gimnastică artistică începând cu anul 1992 și, din 1993, la Campionatele mondiale de gimnastică artistică la edițiile din 2003 din SUA, 2011 din Japonia și la cele din Rusia. Este acreditat la competiții europene sau mondiale de atletism, handbal, gimnastică aerobică.
Așa cum singur mărturisește, o parte însemnată a vieții și-a dedicat-o „cititorilor, ascultătorilor sau telespectatorilor, tuturor celor care iubesc sportul”, cărora le-a adus „informațiile cele mai diverse de pe bazele sportive pe unde a umblat ca reporter, comentator de eveniment sportiv”.
Nicolae Gavrea nu și-a dezmințit vocația de jurnalist și cronicar sportiv nici în condițiile extrem de dure pe care a fost nevoit să le respecte la ultima olimpiadă, cea de la Tokyo din 2021.
Prezent la Tokyo alături de delegația olimpică a României, Nicolae Gavrea consemnează evoluțiile sportivilor români, se bucură de succesele lor (Ana Maria Popescu la spadă, David Popovici la natație, Nicoleta Bodnar, Simona Radiș, Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă la canotaj), dar răzbate și regretul că sportul românesc n-a mai reeditat succesele de odinioară.
Relatarea fiecărei zile de competiții este făcută cu mult profesionalism și obiectivitate, Nicolae Gavrea dovedindu-se un gazetar sportiv cu experiență și chemare pentru această profesie. Nu lipsește atmosfera fascinantă pe care Japonia o generează și care impresionează pe oricine petrece chiar și câteva zile în Țara Soarelui Răsare.
În final, concluzia jurnalistului este limpede: „Sportul a învins pandemia! Cu un an mai târziu decât era programată inițial, fără spectatori în tribune, dar cu întreceri sportive la cel mai înalt nivel, cea de-a XXXII-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară s-a încheiat după 17 zile în care cei mai valoroși sportivi ai planetei s-au luptat pentru medaliile olimpice.”
Sportivii au demonstrat, și de această dată, că „suntem #MaiPuterrniciÎmpreună.” Este o concluzie valabilă mereu, și nu doar în domeniul sportiv.
La final, Nicolae Gavrea a oferit autografe doritorilor.
Cu deosebită considerație,
Manager,
Ioan Sebastian Bara