COMUNITATE

Salonul Hunedorean al Cărții. Lansare de carte Adrian Cioroianu – „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”

Salonul Hunedorean al Cărții. Lansare de carte Adrian Cioroianu – „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva organizează în ziua de 12 octombrie, la ora 18.00, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, o întâlnire cu istoricul Adrian Cioroianu, care își va prezenta cu acest prilej cartea „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, apărută în acest an la Curtea Veche Publishing.

Istoric ca formație, profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, ministru al Afacerilor Externe în perioada 2007-2008, în prezent managerul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu este autorul a numeroase volume și eseuri pe teme de istorie, geopolitică, dar și al scenariului pentru filmul documentar pe teme de istorie Un secol pentru România etc.

Așa cum aflăm din prezentarea pe care editura o face autorului, Adrian Cioroianu „este unul dintre istoricii care au înnoit, din punct de vedere metodologic și tematic, imaginea asupra trecutului”.

Majoritatea cărților scrise de istoricul Adrian Cioroianu au apărut la Curtea Veche Publishing, printre acestea amintim: Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc, 2005; Geopolitica Matrioșkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială (vol. I), 2009; Carol I. Primul și cel mai mare Rege al românilor, 2015; Maria a României. Regina care a iubit viața și patria, 2015; Cea mai frumoasă poveste. Nu putem evada din Istoria noastră (vol. al II-lea), 2016; Mihai I al României. Un rege cu onoare, loialitate și credință, 2016; Elena a României. Regina-Mamă, regina suferinței și a speranței, 2018; Elisabeta. Carmen Sylva. Prima regină a României, suverana artistă, 2019; Carol al II-lea. Un rege român sub povara epocii sale, 2019; Cea mai frumoasă poveste. O țară se construiește zi de zi (vol. al III-lea), 2019.

În perioada 2015-2020, Adrian Cioroianu a ocupat funcția de ambasador al României pe lângă UNESCO, sediul acestui organism al ONU fiind la Paris.

La această perioadă se referă cartea pe care o va lansa la Deva, carte ce are ca subtitlu „Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan’15 și COVID-19”, deoarece misiunea lui Adrian Cioroianu a avut aceste două momente de început și de sfârșit.

“Activitatea sa în cadrul acestui organism de cultură a avut un frumos bilanț care este amintit în finalul cărții, Adrian Cioroianu fiind tot timpul preocupat de promovarea culturii românești peste hotare. Dincolo de activitatea instituțională, timp de cinci ani Adrian Cioroianu a fost un observator fidel al realităților franceze, iar cartea pe care a scris-o este un veritabil caleidoscop care ne oferă imagini fidele despre tot ceea ce au însemnat cei cinci ani petrecuți de autor pe malul Senei. Nimic nu rămâne în afara ariei de interes a autorului: Parisul cu monumentele, străzile, oamenii lui, prieteniile pe care le-a legat, tabloul politic al Hexagonului, mișcările de protest ale Vestelor Galbene, agricultura, vinurile, parfumurile, rafinamentul tipic franțuzesc, negustorii de antichități, oamenii străzii, omul Mitterand, Notre Dame în flăcări etc. Toate subiectele sunt tratate în maniera unor mici eseuri în care istoricul, sociologul, politologul se întâlnesc, iar ceea ce rezultă sunt pagini pline de savoare care se citesc cu mare plăcere. Cartea este o veritabilă declarație de dragoste a autorului față de Franța, față de Paris, față de limba franceză, față de tot ce înseamnă și a însemnat spiritul francez și civilizația franceză”, spune managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.

Cum însuși autorul mărturisește în paginile cărții, relația lui Adrian Cioroianu cu Franța „a fost, înainte și în timpul mandatului (…) la UNESCO, una înainte de toate sufletească și abia apoi de ordin instituțional”, adică el este „unul dintre numeroșii români cărora această țară le este dragă, dintr-un motiv sau altul, de cele mai multe ori intelectual”.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Curtea Veche Publishing.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six − 1 =

Mai mult in COMUNITATE

Părintele Necula ne invită la lectură (A)

HunedoaraMea.ro13 octombrie 2023

Farmecul Parisului și nu numai, cu Adrian Cioroianu (A)

HunedoaraMea.ro12 octombrie 2023

Concursul de automobilism de viteză ,,Cupa Căprioara – Deva”. Circulație închisă pe perioada competiției

HunedoaraMea.ro12 octombrie 2023

Despre forța dreptului cu profesorul Adrian Năstase (A)

HunedoaraMea.ro11 octombrie 2023

Piesa de teatru ,,Nebun după tine”, cu Maia Morgenstern, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva

HunedoaraMea.ro11 octombrie 2023

Cu Radu Paraschivescu în lumea cărților (A)

HunedoaraMea.ro10 octombrie 2023

Retro Parada Toamnei 2023. Zeci de mașini de epocă vor fi expuse la Deva

HunedoaraMea.ro10 octombrie 2023

Salonul Hunedorean al Cărții, ediția a XXII-a (A)

HunedoaraMea.ro10 octombrie 2023

,,Judecata Poveștilor”, spectacol pentru copii cu magicianul Marian Râlea și Abracadabra

HunedoaraMea.ro9 octombrie 2023