Cu Ilie Pintea printre soldații români din Afganistan
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Japan Tobacco International, a organizat în ziua de 29 septembrie 2023, la Galeria Națională de Artă FORMA din Deva, un eveniment editorial care a produs o puternică emoție celor prezenți.
Nume binecunoscut și apreciat de către ascultătorii fideli ai postului Radio România Actualități, jurnalistul Ilie Pintea se dovedește a fi nu doar un excelent corespondent pentru județul Hunedoara pe care îl cunoaște, îl iubește și îl promovează, ci și un autentic cronicar de război. Prezent pe frontul din Afganistan unde a însoțit, începând din anul 2013 trupele române, Ilie Pintea a petrecut zile și nopți în inima operațiunilor alături de militarii noștri, iar toate impresiile, tot ce a văzut, a simțit și a trăit a adunat între copertele unei impresionante cărți intitulate Afganistan – chipuri ale războiului, carte apărută în anul 2021.
Prezent la lansare, jurnalistul Tiberiu Vințan, redactorul-șef al publicației „Ziarul Exclusiv”, a vorbit despre colegul său de breaslă, Ilie Pintea, despre importanța cărții pe care acesta a scris-o în urma experienței din Afganistan.
Această carte cuprinde informații impresionante despre activitatea militarilor români aflați în misiune pe teatrul afgan de operațiuni, dat fiind că Ilie Pintea a însoțit de cinci ori batalioanele românești dislocate în Afganistan.
Impresiile au fost imortalizate în sute de fotografii pe care, în baza militară de la Kandahar, jurnalistul le-a prezentat într-o sugestivă expoziție de fotografie vernisată chiar de Ziua Naţională a României, în 2017, și dedicată memoriei sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, din cadrul Batalionului 280 Infanterie Protecția Forţei „Inimi Neînfricate” (Brave Hearts), căzut la datorie într-un atac cu mașină-capcană. Acestui erou, căruia Ilie Pintea i-a purtat o caldă prietenie, îi este dedicată și cartea-document prezentată la Deva.
De altfel, expoziția omonimă a mai fost vernisată la Los Angeles, la Institutul Cultural Român din București, la Centrul de Presă al Radio România și la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Ilie Pintea a primit în 2018 Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării pentru activitatea desfăşurată în teatrul de operații din Afganistan, alături de militarii români.
Pe pagina de gardă a cărții se află emoționantele cuvinte ale autorului: „celor care au luptat și celor care au căzut, cu respect și recunoștință”.
Ilie Pintea, cu talentul său jurnalistic, cu căldura și pasiunea cu care ne prezenta de fiecare dată știri din Valea Jiului, despre oamenii de acolo de care era legat, ne relatează de data aceasta, în paginile acestei cărți-document, povești de viață trăite în ipostaza de corespondent de război, de martor fidel și credibil al atâtor întâmplări trăite cu emoție, cu speranță, cu grijă, dar și cu bucurie alături de militarii români în zeci de zile și nopți petrecute sub cerul afgan, cu primejdia pândind la fiecare pas. Nu lipsesc episoade care au drept protagoniști civili afgani de toate vârstele, de la copii la bătrâni, cărora talentatul jurnalist le surprinde emoțiile, temerile și suferințele generate de încercările prin care au fost nevoiți să treacă.
Din prefața semnată de maiorul Florin Jianu, aflăm că această carte „este darul lui Ilie Pintea pentru toți cei care au urcat măcar o dată în avioanele cu destinația Afganistan, pentru cei care au luptat cu dorul și au sperat zi de zi în arșița asiatică că își vor auzi comandanții raportând acasă, fără tremur în glas: Misiune îndeplinită.”
La rândul său, jurnalistul Ilie Pintea are toate argumentele să ne spună, cu mândrie, că misiunea sa ca reporter al realității în acea zonă fierbinte și-a îndeplinit-o cu cinste și pentru aceasta are tot respectul și admirația noastră.
La finalul întâlnirii Ilie Pintea a oferit autografe numeroșilor cititori care au fost prezenți la acest eveniment.
Cu deosebită considerație, Manager,
Ioan Sebastian Bara