- Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu colegiile și liceele devene, organizează în data de 23 ianuarie 2024, ora 1000, o manifestare cultural-educativă menită să cinstească amintirea unuia dintre cele mai îndrăgite momente din istoria românilor: Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.
Această zi se află de 165 de ani în memoria tuturor celor care poartă România în suflet, este ziua care a unit românii de pe cele două maluri ale Milcovului, când munteni și moldoveni și-au dat mâna și au făurit noul stat, România. Mica Unire a fost preludiul momentului 1 Decembrie 1918, al creării României Mari.
Ziua de 24 ianuarie nu poate fi despărțită de figura luminoasă și îndrăgită a celui pe care românii l-au ales în fruntea Principatelor Unite: domnitorul Alexandru Ioan Cuza, personalitatea istorică pe care românii o iubesc poate cel mai mult. În toate epocile, românii l-au privit pe Domnul Cuza ca pe un model de conducător, ca pe un om apropiat de sufletul fiecăruia, un domn patriot cu adevărat.
Cuvintele pe care Mihail Kogălniceanu le-a rostit la alegerea acestuia ca domn al Principatelor Române reflectă perfect chipul acestui conducător care, în doar șapte ani, a făcut ca România să strălucească și să pășească pe aleea modernizării: „Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire”. De astfel de conducători a avut nevoie România, mai ales în momentele grele ale istoriei, de aceea amintirea Domnului Cuza este atât de dragă românilor.
Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au o simbolistică specială aici la Deva, deoarece orașul a fost loc de popas în noaptea de 14 februarie 1866 a Domnului Cuza, însoțit de Elena Doamna, în drumul său spre exilul din care nu i s-a mai permis să revină în țara pe care a iubit-o atât de mult. Noul principe i-a respins sec, în iunie 1867, cererea de revenire în țară: „(…) este mai înțelept din partea dumneavoastră să nu vă grăbiți a reveni în țară!”
Efigia de pe fostul Hotel Mare, ulterior numit Crucea Albă, unde azi funcționează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, consemnează lapidar trecerea lui Alexandru Ioan Cuza prin Deva și, de aceea, este an de an locul de suflet unde reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, ai Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva și ai colegiilor și liceelor devene depun o jerbă de flori în semn de prețuire și de neuitare pentru Domnul Unirii de la 1859. Este momentul care dă startul manifestărilor dedicate acestei îndrăgite sărbători naționale.
Vă așteptăm la biblioteca județeană în curtea căreia va răsuna atât de iubita Horă a Unirii în care vă veți prinde toți cei care veți trece pragul bibliotecii și veți dori să petreceți clipe de emoționantă simțire cu adevărat patriotică.
Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române se vor desfășura în ziua de 23 ianuarie 2024 după următorul program:
Ora 1000 – Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara:
- Moment de reculegere și depunerea unei jerbe la placa comemorativă de pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, locul unde a fost hotelul în care a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866 în drumul său spre exil.
Ora 1100 – Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva:
- Hora Unirii în curtea bibliotecii județene;
- „Unirea Principatelor Române – 165 de ani de la Unirea cea Mică” – Sala de Lectură;
Prezentarea va fi urmată de un concurs pe tema Unirii Principatelor Române;
- Vizitatorii bibliotecii vor putea admira o bogată expoziție de carte cu tematica Unirii de la 1859.
Cu deosebită considerație,
Manager,
Ioan Sebastian Bara