- Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria și Centrul Cultural și de Creație al orașului Simeria, marchează, ca în fiecare an, Ziua Internaţională a Francofoniei printr-o manifestare culturală ce se va desfășura în ziua de 20 martie 2024, ora 1100, în Sala de Conferințe a Parcului de Afaceri din Simeria, în prezenţa unui public format în principal din elevi ai Liceului Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, dar și din locuitori ai orașului interesați de această manifestare.
Ziua Internaţională a Francofoniei, 20 martie, este o zi specială dedicată limbii franceze și vorbitorilor de limbă franceză din întreaga lume reuniți în cele 70 de state ce compun Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
În ziua de 20 martie 1970, s-a semnat la Niamey, capitala Nigerului, Tratatul cu privire la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), structură devenită azi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). De atunci, an de an, manifestările dedicate Francofoniei au devenit tot mai numeroase, iar solidaritatea dintre toţi cei care folosesc limba franceză ca mijloc de comunicare a fost tot mai intensă. Francofonia înseamnă, înainte de toate, dragoste și prețuire pentru limba și civilizația franceză, pentru cultura țărilor de expresie franceză, înseamnă solidaritate și prietenie între vorbitorii de limbă franceză.
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva organizează de peste 20 de ani un eveniment special prin care marchează Ziua Internațională a Francofoniei, pornind de la puternicele legături ce există între România și Franța, ca țară-fanion a Francofoniei.
Anul acesta, sub genericul „Regiunile Franței: Provence”, se va face o amplă și bine documentată prezentare a uneia dintre cele mai fermecătoare și mai îndrăgite regiuni ale Franței, Provence, un veritabil tezaur de frumusețe naturală, de vestigii istorice, de locuri ce amintesc momente din istoria și civilizația Franței, un punct de atracție pentru orice turist. Este o regiune în care soarele, marea, cerul, miresmele plantelor specifice, monumentele se îngemănează și dau naștere unui univers minunat.
Cadrul natural, principalele orașe, marii scriitori și pictori ce și-au legat numele de sudul Franței, tradițiile culinare și multe alte informații interesante se vor afla în expunerea ce va fi vizionată de cei prezenți.
În finalul prezentării, celor aflați în sală li se vor adresa întrebări legate de prezentarea urmărită, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.
Cu deosebită considerație,
Manager,
Ioan Sebastian Bara